2012-06-26 15:11:01• hírek • MTI

A DNA vizsgálja Nastase orvosát

Bűnpártolással gyanúsította meg kedden a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Serban Bradisteanu főorvost, a Floreasca kórház szívsebészeti klinikájának vezetőjét, aki lőtt sebbel kezeli a letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Nastase volt miniszterelnököt.

A korrupcióért jogerősen két év szabadságvesztésre ítélt Adrian Nastasét hat nappal az ítélet után sem rabosították. Szerda este óta a Floreasca kórházban fekszik, állapotáról pedig orvosai több ellentmondásos információt tettek közzé, majd a család kérésére hivatkozva hírzárlatot vezettek be.

Miután a rendőrség állásfoglalást kért a kórháztól, lehetővé teszi-e a sérült állapota azt, hogy átszállítsák a Rahova börtönkórházba, a politikust kezelő orvosok nem adtak egyenes választ, hanem áthárították ennek eldöntését a törvényszéki orvostani intézetre (IML). Az IML kedden közölte: csak úgy tudják eldönteni, kezelhető-e Natase a rabkórházban, ha odaviszik az elítéltet az IML székházába. Így ismét a kezelőorvosoknak kell véleményezniük, szállítható-e a sebesült.
Kedden a klinikavezető Serban Bradisteanu főorvost a letartóztatás akadályozásával gyanúsította meg az ügyészség, és berendelte kihallgatásra. Bradisteanu maga is a szociáldemokrata párt (PSD) szenátora volt, és neki is folyamatban van egy korrupciós ügye a bukaresti törvényszéken. Bradisteanut éppen a börtönkórházak felszerelésénél elkövetett illegális közbeszerzéssel vádolta meg 2007-ben a DNA.

A DNA a főorvoson kívül három rendőrt is bűnpártolással gyanúsít: az elítélt szerdai meghiúsult letartóztatásán részt vevő két rendőr egyikét és két rendőrségi vezetőt. A sebészt és a három rendőrt román hírtelevíziók szerint az elítélt letartóztatásának akadályozásával gyanúsítják, és berendelték őket a DNA-hoz kihallgatásra.
Meg nem erősített hírforrások szerint az intézkedő rendőr a szerdai letartóztatáskor megengedte Nastasénak, hogy néhány holmiját magához vegye. A vadászengedéllyel rendelkező politikus, akinek húsz lőfegyver volt a lakásában, vélhetően ekkor vette magához a fegyvert, amivel megsebesítette magát.

A hírtelevíziók azt is tudni vélik: az esethez kihívott mentő nem ragaszkodott ahhoz, hogy Nastasét a Floreasca sürgősségi kórházba, a PSD-s politikusok által vezetett klinikára szállítsák. Jogilag ekkor már a rendőrnek kellett intézkednie, aki - hacsak nem volt orvosi ellenjavallat - egyenesen a börtönkórházba irányíthatta volna a mentőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: