2019-12-18 11:54:45• hírek • Bede Emőke

A DIICOT-nak is feltűnt, hogy futószalagon adják ki az egyetemi diplomákat

December 18-án rendhagyó akciót szervezett a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság, melynek célkeresztjében egy, több nagyvárosban is jelenlévő felsőoktatási intézmény rektorhelyettese, illetve ennek munkatársai álltak. A rajtaütések során Bukarestben, illetve Brassó, Beszterce-Naszód, Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Vaslui, Szatmár, Ialomita, Temes, Dambovita, Botosani, Kolozs és Maros megyében tartottak 76 házkutatást, ezek közül 13-at az egyetem székhelyein – közölte szerda délelőtt a DIICOT.

A közleményből kiderül, az akciót sorozatban elkövetett befolyással való üzérkedés, kenőpénz adása és elfogadása, szolgálati titoknak minősülő információk kiszivárogtatása, plágium, munkahelyi visszaélés és ezekben való bűnrészesség miatt indították. Noha ez elsőre nem sokat mond, azonban az igazgaztóság szerencsére hosszasan ismerteti is mindazok bűncselekményeket, melyeket az egyetem keretében elkövettek.


Mint írják, az egyetem rektorhelyettese bűnszervezetet hozott létre, melybe a felsőoktatási intézményen belül működő karok azon titkárait és oktatóit vonta be, akiknek közvetlenül beleszólásuk volt az egyetemi év alatt zajló vizsgák alakulásába. Magyarán szólva, azokat gyűjtötte holdudvarába, akik machinálni tudtak a vizsga tételsoraival, illetve utólagosan az eredményekkel. Az ily módon összeállt brigád némi anyagi juttatás fejében az alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatókat egymás után segítette át a félév- vagy évvégi vizsgákon, pótvizsgákon, illetve az említett tanév végén megszervezésre kerülő licensz- és magiszteri vizsgákon.


Noha a DIICOT-nak csak a 2018-2019-es tanév során szúrt szemet a tevékenység, a nyomozás során kiderült, az egyetem berkeiben már legalább 2012 óta működött ez a rendszer, melyben még olyan hallgatók is oklevelet szerezhettek, kik tanulmányi éveik alatt még az egyetem felé sem néztek, mi több, még a vizsgán sem jelentek meg.


A rektorhelyettes és bizalmasai nem csak a licencszvizsgán várható kérdéseket és válaszokat továbbították a fizetőképes hallgatóknak, de arra is számtalan példa volt, hogy kész szakdolgozatokat adtak át nekik, hogy aztán azt majd a saját nevükkel ellátva nyújtsák be a végső vizsgán.


Ezen felül a DIICOT azt is kiderítette, hogy az elegendő pénzt kifizető egyetemisták a helyes válaszokat tartalmazó telefonjukat bevihették a vizsgaterembe, ahol egy egészen eldugott padba ültették őket, hogy ott aztán feltűnés nélkül átmásolhassák a jó válaszokat a vizsgalapra. Amennyiben valamelyiküknek ez sem ment simán, akkor maga a felvigyázó tanár segített neki helyenen kitölteni a tesztet. S ha azt hinnénk, hogy ezt már nem lehet fokozni, akkor tévedünk, ugyanis a rektorhelyettes arra is hajlandó volt, hogy az ilyen-olyan forrásokból összeollózott szakdolgozatot az előzetesen pontosított kritériumok szerint megszerkessze, sőt, még be is köttette azokat, így a hallgatónak összességében semmi más dolguk nem volt, csak fizetni.
 

A maszkosok által kísért házkutatások után végül 96 személyt kísértek be kihallgatásra – tájékoztat az igazgatóság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: