2014-11-22 18:47:33• hírek • Kocsis Zoltán

A Csini Csinosok Csapata nyerte a Kolbásztérinbábát

Gasztronómia, hagyományőrzés, kézművesség és hatalmas buli - néhány szóba tömörítve ez jellemezte szombat délután Szatmárnémetiben a II. Kolbásztérinbábát, amelyet a Communitas Alapítvány támogatásával a Borókagyökér Egyesület szervezett és amelynek a Grand Mall adott otthont.

A fenti jellemzőket azonban mindenképpen ki kell egészítenünk egy harmadikkal: a kreativitással. Már az is komoly kreativitásra vall, ahogy Szejke Judit ötletgazda és főszervező összekötötte a friss kolbász puhaságát a kisgyerek bizonytalan lépéseinek leírására Székelyföldön használt térinbábázik kifejezéssel. Ebből lett aztán a kolbásztérinbába.

Mindez azonban messze túlmutat egy kolbászfesztiválon, de még egy gasztronómiai eseményen is. A Kolbásztérinbába egyfajta kulturális rendezvény, hagyományőrző esemény és mesterségek vására egyben. Kézművesek Kézdivásárhelytől Nagyváradon át Szatmárnémetiig képviseltették magukat és megpróbáltak túladni minőségi és ízléses portékáikon, legyen szó kovácsolt vasról, kerámiáról, festett bútorokról vagy éppen rongybabákról.

A hagyományőrzés fontos eszköze a néptánc, amelyből szintén ízelítőt kaphatott a nagyérdemű, méghozzá magyar, román és sváb néptáncból egyaránt. A táncbemutatón kívül pedig szólt az élő mulatós zene, ami megalapozta a jókedvet is.

A lényeg azonban mégiscsak a kolbász volt, a versenyre pedig kilenc csapat nevezett be. Reggel minden társaság megkapta a maga húsadagját és kezdődhetett a kolbászkészítés. A szervezők azonban a kreativitásnak is teret adtak, így a csapatok hozhattak magukkal korábban elkészített dekorációt is. Ennek következtében láthattunk kolbászból és szalonnából készült kisrepülőgépet, aquaparkot, laptopot, autót.

Az esemény csúcspontja azért csak a verseny és annak eredményhirdetése volt. A zsűriben helyet kapott többek között Nagy Sándor református esperes, Bertici Kinga, a Gasztro Angyal Főzőiskola vezetője és Huszti Tamás étterem-tulajdonos is, míg az elnöki tisztséget Bágyok Károly, a Szabadtűzi Lovagrend főkancellára látta el. Értékelése szerint valamennyi kolbász igen ízletesre sikeredett, ám mindnek volt egy közös hibája: kicsikét sósra sikerültek.

A zsűri pontozása alapján a legvidámabb csapat az Őrangyalok, a legkreatívabb a Rock'n Gumimacik, a legcsaládiasabb a Model Shop, a jövő reménysége a Kis Borókák, a legjobb állagú kolbászt az Al Bundy, a legjobb ízűt pedig a Salad Box csapata készítette. Ennek ellenére ők még a dobogóra sem fértek fel, hisz a harmadik helyezett az Aquastar aquapark, a második a Ököritófülpösről érkezett Modern Magyarországért Mozgalom csapata lett, míg az II. Kolbásztérinbábát a Csini Csinosok Csapata nyerte.

További izgalmakat tartogatott a tombola, amely során többek között a szalonnából készült kisrepülőgép és egy óriási disznófej is gazdára talált. Azt követően pedig kezdetét vette a táncos mulatság.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: