2012-06-27 13:48:07• hírek • Kocsis Zoltán

A COI nem lehet az autó rendszáma, de a FAS igen

Kedves olvasó, egy rossz hírrel kell szolgálnunk: ha mostanában akarja beírni legújabb autóját, annak rendszáma nem lehet ADI, ANA vagy MIR. A SEX-et sem népszerűsítheti gépkocsija lökhárítóján. Szatmár megyében pedig a WWW is tilos. A Szatmár.ro utánajárt, melyek a legnépszerűbb rendszámok a megyében és hogy melyek „fogytak már el".

Szatmár megyében 2011 december 31-én összesen 92 301 gépjármű volt nyilvántartva, legalábbis ez a derül ki a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal honlapján meglévő adatokból. Mindez ugyanennyi különböző rendszám-kombinációt jelent. Kíváncsiak voltunk, a szatmáriak mely kombinációkat kedvelik a leginkább? Hogy melyek a tiltott rendszámok? Gondolta volna-e a kedves olvasó, hogy létezik olyan kombináció, amely Bukarestben vagy Kolozs megyében engedélyezett, Szatmár megyében viszont nem?

Felkerestük a fent említett iszonyathosszú nevű intézmény Petőfi utcán található Szatmár megyei székhelyét, ahol Dorel Mediesan készségesen bevezetett minket a rendszámtáblák rengetegébe. Elmondta, hogy a szatmáriak körében a legnépszerűbb kombinációk azok, amelyek valamely keresztnévre utalnak vagy azok becézett verzió. Olyannyira nagy irántuk a kereslet, hogy egyesek, mint az ADI, a MIA, az ANA vagy a MIR (amely nem a nemzetközi űrállomásra utal, hanem a Mircea keresztnév származéka) már elfogyott! Aki mégis ilyen rendszámot szeretne, reménykednie kell, hogy hátha valaki kihúzza forgalomból ilyen rendszámú autóját. Az, hogy egy rendszám elfogyott, azt jelenti, hogy 1-től 99-ig az összes ilyen betűkombinációjú rendszám már forgalomban van, háromjegyű számos rendszámtáblát pedig Szatmár megyében talán soha nem fognak kiadni.

Vannak azonban, akik nem elégszenek meg csak a betűk variálásával. Szatmár megyében fut SM - 10-NUT rendszámú autó is, amelyet ha némi fantáziával összeolvassuk, a IONUT nevet kapjuk. Megtörtént az is, hogy egy Raluca nevű hölgy a RAL betűkombinációt kérte egy kerek számmal, arra viszont csak a rendszám kézhez kapásakor figyelt fel, hogy a kerek szám 0-ja a RAL-al nem a legjobb rendszám.

Azoknak, akik preferenciált rendszámot szeretnének autóikra, tudniuk kell, hogy van egy sor olyan betűkombináció, amelyek Romániában be vannak tiltva. Ilyenek az obszcén tartalommal rendelkező kombinációk, mint a FUT, a COI, a BOU, a CUR, a SUG, a GAI, a GAY, a MUE... Egy másik kategória, amikor egy bizonyos állami intézmény kéri a rájuk utaló kombinációk betöltését, mint például a POL (politia, azaz rendőrség), a SEN vagy SNT (szenátus) vagy a DEP (deputat, azaz parlamenti képviselő). A tiltott variációk harmadik kategóriájába tartoznak a VC vagy WC kombinációt tartalmazó rendszámok. Nem kezdődhet rendszám Romániában I vagy O betűvel - mert ezek könnyen összetéveszthetők az 1 illetve a 0 számokkal. Nem lehet két darab I és két darab 0 sem egymás mellett. Valamilyen oknál fogva tilos a SEX, mi több a PIG (angolul disznó) is, ám a FAS vagy a PIN mozaikszavakról nem rendelkezik a törvény - olvasóink fantáziájára bízzuk, hogy ezekből mit olvasnak ki magyarul.

Érdekes, de van olyan kombináció is, amely egyes megyékben tilos, másutt pedig nem. A WWW Bukarestben vagy Kolozs megyében engedélyezett, Szatmár megyében viszont már nem. Ennek az első látásra furcsa döntésnek technikai okai vannak: a főváros vagy Kolozs megye jelzése B illetve CJ, ami kevesebb helyet foglal el, mint a szatmári SM jelzés. Előbbiek mögött a WWW befér, utóbbi mögött viszont már csak akkor, ha megváltoztatnák a szabványméreteket, amire viszont nincs lehetőség.

Amennyiben autónknak olyan rendszáma van, amelyet idő közben betiltanak, akkor nem kell kicserélnie azt. Amikor viszont eladja autóját, már egyik fél sem tarthatja meg a betiltott kombinációval rendelkező rendszámot, magyarázta Mediesan. A szakember nem tudta megmondani, hogy a beíratott járművek gazdáinak hány százaléka kér preferenciált rendszámot, ottjártunkig azonban 11 kérvényező közül nyolcan szerettek volna valamilyen spéci rendszámot - ez az arány azonban nem reprezentatív.

Bukaresti kreativitás

Ami a hivatal számítógépe által szabadon generált rendszámokat illeti, Szatmár megye jelenleg 07-G kezdetű kombinációknál tart. Bukarest ezzel szemben már elfogyasztotta az összes két számjegyű variációk, így ott már három számot tartalmaznak az új rendszámok.

A táblák méretével kapcsolatban Mediesanu felhívta a figyelmet arra, hogy a B és C típusú rendszámtáblákat (kisebbek a normál A típusúnál illetve kétsorosak) tilos a gépkocsik elejére felszerelni. Azokat csakis hátra lehet felszerelni, ennek következtében a hivatal csak egy-egy ilyan darabot készít a megrendelőnek. Ám sokan jelentik, hogy ellopták vagy elveszítette a rendszámot, csináltat magának egy másikat és máris van két darab belőle. Aztán meglepődik, amikor a rendőrség megbünteti.

A preferenciált rendszámtábla amúgy körülbelül kétszer annyiba kerül, mint a számítógép által generált. 85 lejért azonban két és fél órán belül mindenki autóján ott viríthat a spéci tábla. Persze, amennyiben a kért kombináció nem tiltott vagy nem fogyott el...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: