2009-12-16 12:46:42• hírek • Szatmar.ro

Reménykedhet a Dinamo

fotó: fcdinamo.ro
fotó: fcdinamo.ro

A négy román gárda közül már csak a piros-fehérek juthatnak tovább.

A labdarúgó Európa-liga csoportköre utolsó fordulójának csak a Dinamo vághat úgy neki, hogy továbbjutási esélyei vannak. A Kolozsvári CFR, a Steaua és a Temesvár számára csak a presztízs és némi UEFA-koefficiens a tét.

Húsz évvel ezelőtt, 1989-ben a Dinamo 2-0 arányban nyert Athénban, pontosan a szerdai ellenfele, a Panathinaikosz otthonában. Ez az eredmény most is biztos továbbjutást érne, ám húsz évvel ezelőtt némileg mások voltak az erőviszonyok: akkor Bukarestben a Dinamo 6-1-re nyerni tudott, most viszont 1-0-ra kikapott... A Pana ráadásul az ominózus mérkőzés óta nem szenvedett vereséget hazai pályán román csapat ellen: azóta 4-0-ra verte az Electroputere Craiovát (1992), 6-3-ra a Steauát (1998), míg legutóbb 0-0-ás döntetlent ért el a Rapiddal (2006).

Ha figyelembe vesszük a tényt, hogy Rus és Bostina kiesése, Torje és Alexe erőnléti problémái miatt a Dinamo középen szinte csak az Adrian Cristea, Kone, N'Doye, Zicu négyesre számíthat, levonhatjuk a következtetést: a román csapaton csak a csoda segíthet. Egy olyan csoda, amilyet a gárda augusztus végén, Liberecben produkált, amikor ledolgozta a 0-3-as hátrányát és bejutott a csoportkörbe. Csakhogy a Panathinaikosz, amely a tavaly a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéig menetelt, nem a Slovan jelentette kategóriába tartozik.

„Az első meccsen a CFR nem sok vizet zavart, de lehet azért, mert nem játszott Kone. Most játszani fog és biztosan nehezebb dolgunk lesz", mondta a szerdai találkozó előtt Fred Rutten, a PSV edzője. Az eindhovenieknek teljesen tét nélküli lesz a találkozó, hiszen már bebiztosították csoportelsőségüket. Ugyanakkor a vélhetően sok cserével felálló hollandok nem szeretnék megszakítani 36 meccset számláló veretlenségi sorozatukat. Amennyiben ez a bravúr sikerülne is a kolozsváriaknak, akkor is a csoport utolsó helyén végeznek, teljes mértékben megjósolhatatlan tehát a kezdő tizenegy összetétele. Az biztos viszont, hogy Nuno Claro betegség, Peralta sérülés, Cadu és Dani pedig eltiltás miatt nem játszhat. A PSV-nél Manolev és Engelaar nem bevethető, míg a csapat magyar sztárja, Dzsudzsák Balázs vélhetően csak a kispadról kezd.

Nem tét nélküli viszont a csütörtöki találkozó a Dinamo Zágrábnak, amely egy győzelem esetén (na meg ha az Anderlecht kikap Amszterdamban az Ajax ellen) továbbjuthat. Ennek fényében pokoli mérkőzés vár a Temesvárra, főleg, hogy a bánságiak, miután utolsó helyüket bebiztosították, a cserékkel állnak majd fel. Amennyiben hinni lehet legalábbis Ovidiu Sabau vezetőedzőnek. Az viszont biztos, hogy a románoknál Bonfim és Pantilimon kapus biztosan nem játszhatnak, eltiltásuk miatt. És az is, hogy Temesváron a Zágráb 3-0-ra nyert.

Szintén nem teljesen tét nélküli a csütörtöki találkozó a Twente számára, amely egy vereség esetén akár kis is eshet. Persze, arra kevés az esély, hogy a Sheriff Tiraspol legyőzze Isztambulban a Fenerbahcét. Hogy arra mennyi esély van, hogy a Steaua legyőzze a Twentét, az talány, már csak azért is, mert a románok védelmében Baciu és Petre Marin nem fogható hadra, de kérdéses Ghionea szerepvállalása is. A Twente idén még veretlen a holland pontvadászatban, melyet vezet is, Iszatmbulban pedig nyerni tudott a Fenerbahce ellen. Igaz, Tiraspolban kikapott és a ki hódol a számmisztikának, az levonhatja a következtetést: most egy döntetlen következik.

A program:
Szerda: F csoport:

Panathinaikosz - Dinamo 20.00 Protv
Sturm Graz - Galatasaray

K csoport:
Kolozsvári CFR - PSV Eindhoven
Sparta Prága - Köbenhavn

Csütörtök:
A csoport:

Dinamo Zágráb - Temesvár 20.00
Ajax - Anderlecht

H csoport:
Steaua - Twente 22.00
Fenerbahce - Sheriff Tiraspol

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: