2009-12-04 00:50:05• hírek • Szatmar.ro

Niculae jelentette a reményt

A csatár két góljának köszönhetően fordított, nyert és reménykedhet a Dinamo.

A Steaua és a Temesvár szerdai búcsúja után csütörtökön a Kolozsvári CFR és a Dinamo lépett pályára az Európa-ligában és mindkét gárda, saját győzelme mellett még egy sor „külső segítségben" bízhatott továbbjutását illetően. A vasutasok azonban saját feladatukat sem tudták megoldani és nagyon sima vereséget szenvedtek Koppenhágában, míg a bukarestiek, egy félidőt emberhátrányban játszva, legyőzték a Sturm Grazot.

Az első fordulóban a CFR magabiztosan győzte le odahaza a Köbenhavn csapatát és a szeptemberi meccs képe alapján a szurkolók bizakodhattak, csapatuknak van keresnivalója a Parken stadionban. Nos, nem volt! A hazaiak végig fölényben játszottak az első félidőben, olyannyira, hogy a vendégek csak egy oldalhálóig jutottak Dubarbier révén. A dánok fölénye nem volt ugyan nyomasztó, de rendkívül szervezetten és céltudatosan játszottak. Az első fél órában Pospech jelentette a legtöbb veszélyt, de előbb Nuno Claro, majd a kapufa állította meg a gólszerzésben. A cseh válogatott mindkétszer a tizenhatoson kívülről próbálkozott, akárcsak Martin Vingaard és Dame N'Doye, ők azonban hat perc alatt eldöntötték a találkozó sorsát: előző akcióból, utóbbi pedig, aki mellesleg a Dinamóban szereplő Ousmane N'Doye öccse, szabadrúgásból volt veszélyes.

A második félidő elején úgy tűnt, a vasutasok talán képesek visszahozni reményeiket, a szünet utáni első percekben Leao és Kone erőtlen kísérletei erre engedtek következtetni. Az 59. percben először állt igazán közel a gólszerzéshez a román csapat, ekkor Kone stukkolt bele Culio lövésébe, ám a labda a elkerülte a kaput. A hazaiak továbbra is uralták a meccset, még akkor is, ha Wiland kapusnak a 70. percben végre védenie is kellett, ekkor Culio próbálkozott. A Köbenhavn nem erőltette a támadásokat, a CFR pedig képtelen volt nyomást gyakorolni a hazai kapura, így több gól már nem esett, a nagy reményekkel induló kolozsváriak pedig csúfos véget értek az EL-ben.

A PSV Eindhovenben, Dzsudzsák Balázzsal a soraiban, Jonathan utolsó percben szerzett találatával legyőzte a Sparta Prágát, ezzel pedig eldőlt, hogy a hollandok az első, az erdélyiek pedig az utolsó helyen végeznek. A másik továbbjutó kiléte Prágában dől el: amennyiben a Sparta két góllal nyerni tud, továbbjut, minden más eredmény esetén a dánok várhatják a sorsolást.


Lejátszotta a Köbenhavn a CFR-t fotó: .fck.dk


Szintén győzelmi kényszer terhe alatt lépett pályára a Dinamo is, ám a Sturm Graz nevéhez méltóan, viharosan (a Sturm németül vihart jelent) kezdett: a 3. percben Rus kezezése miatt büntetőhöz jutott. Bár Dolha védeni tudta Muratovic lövését, a szöglet után Sonnleitner fejjel mégis előnyhöz juttatta a vendégeket. Ezt követően sokáig nem történt semmi érdemleges, a Dinamo nem tudott mit kezdeni enyhe fölényével. Az utolsó negyed órában aztán felpörögtek az események. Előbb Andrei Cristea dolgoztatta meg első alkalommal Gratzei kapust (30. perc!), majd a vendégek veszélyeztettek, ám előbb Dolha védett, majd Schieldenfeld fejese ment mellé. A kimaradt helyzetek megbosszulták magukat, a piros-fehérek pedig némi szerencsével kiegyenlítettek: Andrei Cristea lövését Gratzei bravúrral védeni tudta, a kipattanót Niculae kanalazta kapura, amibe a kapus szintén belekapott, ám a fenekéről mégis a gólvonal mögé a került a labda. Ezzel még nem ért véget a játékész, mivel egy perccel később Rus megkapta második sárgáját és mehetett zuhanyozni.

A második játékrész Niculae lövésével nyitott, sőt, az 57. percben a válogatott csatár ki megszerezte a vezetést csapatának: az egykori portugál bajnok Bostina szabadrúgása után csúsztatott a hálóba. Négy perccel később Dolha hatalmas bravúrja kellett ahhoz, hogy az osztrákok ne egyenlítsenek ki, aztán teljesen leült a meccs: a hazaiak hősiesen védekeztek, a vendégek, fölényük ellenére még helyzetig se nagyon jutottak, így a Dinamo elmondhatja magáról, hogy egyedüli román csapatként, életben tartotta továbbjutási esélyeit. Pedig augusztusban, a Liberec elleni balhé miatt sokan a kizárását jósolták.

A Dinamo hálát mondhat a Galatasaraynak is, amely Sarp góljával legyőzte a Panathinaikoszt, így két hét múlva a román csapatnak Athénban kell legalább két góllal legyőznie a zöld-fehéreket. Érdemes megjegyezni, hogy az EL-ben szereplő román csapatok nem panaszkodhattak a szerencséjükre: mind Enschedében, majd Eindhovenben és Isztambulban is számukra kedvező eredmény született, ám a Steaua és a CFR nem tudott élni az alkalommal. (A Temesvár szempontjából nem számított a brüsszeli találkozó.)

Eredmények:
K csoport:
Köbenhavn
- Kolozsvári CFR 2-0
gólok: Vingaard (37.), N'Doye (43.)

PSV Eindhoven - Sparta Prága 1-0
gól: Jonathan (90.)
A csoport állása: 1. PSV 11 pont, 2.Köbenhavn 7p., 3. Sparta 7p., 4. CFR 3p.

F csoport:
Dinamo - Sturm Graz 2-1
gólok: Niculae (41., 57.), illetve Sonnleitner (5.)

Galatasaray - Panathinaikosz 1-0
gól: Sarp (49.)
A csoport állása: 1. Galatasaray 13p., 2. Panathinaikosz 9p., 3. Dinamo 6p., 4. Sturm 1p.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: