2012-05-09 08:46:45• hírek • MTI/Mediafax

A Bosch 77 millió eurót fektet be a Kolozsvár közeli gyárába

A Bosch csoportnak Romániában Bukarestben, Temesváron és Balázsfalván működnek egységei, ahol 1400 személyt foglalkoztatnak.

A Bosch 2012 második negyedévében kezdi meg a Kolozsvár közeli nemeszsuki gyára építését; a 77 millió euróból kiépülő gyárban gépkocsik elektronikus vezérlőegységeit gyártják.

A társaság keddi közleménye szerint az új gyáregységben 2013 végén indulhat a termelés. A 38 ezer négyzetméteres központban a jövő év végéig 340 alkalmazott foglalkoztatását tervezik, egy részük a termelésben, másik részük a kutatásban kap munkát. A társaság a következő években a gyár bővítését is tervezi.

A Kolozs megyei tanács februárban hagyta jóvá a Bosch-sal kötött szerződést. A társaság a Kolozs megyei Tanács tulajdonában levő Tetarom III. ipari parkban a Nokia távozásával megüresedett gyárcsarnokokba rendezkedik be. Alin Tise tanácselnök a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a német beruházó mintegy 30 millió eurónak megfelelő állami támogatást kapott a nemeszsuki beruházáshoz. A társaság bizonyos export-import tevékenységeket vámmentesen, illetve a vámilletékek csökkentett vagy átütemezett befizetésével végezhet el. Alin Tise elmondta, az állami kedvezményeket az Európai Bizottságnál is be kellett jelenteni.

"Miután jóváhagyják az állami támogatást, semmilyen akadály nem áll már a beruházás elkezdése útjában" - jelentette ki Alin Tise. A Kolozs megyei tanács elnöke azt is megemlítette, a társaság többlépcsős beruházása végén kétezer alkalmazott dolgozhat majd a nemeszsuki gyárban.

A nemeszsuki gyáregység a társaság autóvillamossági (Automotive Electronics) részlegéhez tartozik majd, amelynek a világszerte működő 17 egységében összesen mintegy húszezer alkalmazott dolgozik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: