2019-01-15 08:18:12• hírek • Nagy Tímea

A Borókagyökér Egyesületnél idén a tanulásé és a népi mesterségeké a főszerep

Az új évvel új tervek kerültek a középpontba a Borókagyökér Egyesület háza táján. Ez az év többnyire a népi mesterségek tanulásáról és tanításáról szól. Az egyesület vezetőjével, Szejke Judittal beszélgettünk a 2019-es évről.

Már január első heteiben felkerekednek a borókások. A több mint 20 jelentkező Népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyamra jár hétvégente a magyarországi Hagyományok Háza szervezésében. A vizsgára májusban kerül sor. A sikeresen vizsgázók nem csak egy sima papírral, hanem szakmai gyakorlattal lesznek gazdagabbak.

 

Ez egy 120 órás akkreditált magyarországi képzés, melynek 20%-a néprajzi ismereteket, 80%-a gyakorlati órákat nyújt a résztvevőknek. A gyakorlati órák alkalmával természetes anyagokból (gyapjú, gyékény, vessző, szalma, csuhé, bőr, gyöngy, agyag, növények, stb.) készítenek játékokat és tárgyakat. Elsajátítják az ünnepeinkre való készülődés hagyományos tárgyainak készítését (adventi koszorú, gyertyamártogatás, mézeskalács készítés, karácsonyfa-dísz, betlehem-készítés, tojásfestés, stb.). Választ kapnak arra a kérdésre is, hogy mihez kezdjenek a gyermekekkel a szabadban: sportjátékok; sárkánykészítés és röptetés; gyógy-és festőnövények felismerére, gyűjtése és felhasználása; tradícionális ételek sütés-főzése; nomád szövés és más hasonló aktivitások. A részvétel a Csoóri Sándor Alap pályázati nyereményéből válhat valóra.

 

Amíg a foglalkozásvezetői képzés zajlik, addig sem restelkednek a hagyományőrzők. Február 2-án és 3-án kerül sor Turiné Makoldi Gizella szakmai vezetésével a „Batiktechnika és textilfestés kezdőknek” tanfolyamra. A jelentkezéshez előzetes képzettség nem szükséges. Fazekas továbbképzés is tervben van, melyet Les Gábor fazekas népi iparművész tart. A tanfolyam az aktívan alkotó fazekasoknak ajánlott. A cél az erdélyi díszítési minták elsajátítása lesz. A borókások júniusig tűzzománc és üveggolyó készítési tréninget szeretnének még nyélbe ütni. A tervek pontosítás alatt állnak. Az időpontokat később teszik közzé, többek között a Borókagyökér Egyesület Facebook-oldalán találhatóak majd meg az információk.

 

Folynak az előkészületek a sajtkészítő tanfolyamra is. A környező falvakban még vannak állattartó családok, akik a tejet leadják (minimális pénzért) vagy feldolgozzák, de még így is sok megy kárba. Egyedülálló lehetőséget biztosítana a képzés a környékbeli gazdák számára, mivel a tehén-, juh- vagy kecsketejből készült sajt keresett élelmiszernek számít a városi piacokon. A tanfolyamot a Bethlen Gábor Alap támogatásával szeretnék megvalósítani.

 

A megszokott programnaptár kis változáson esett át. A maszkurabál farsang idejében elmarad, a húsvétváró foglalkozást viszont megtartják. A húsvétvárón  idén minden a tojásdíszités és az ahhoz kötődő hagyományok körül forog: tojásírás, tojásfestés és az ünnepkör bemutatása.

 

Június 27-30-a között kerül sor a II. Fazekas Találkozóra a Borókagyökér Egyesület szervezésében, melyre több ország kézművesei érkeztek már az elmúlt alkalommal is. A találkozó programjai között konferencia, versenyvizsga, és közös főzés is szerepel. A kültéri főzés alkalmával a mesterek saját edényeikben készítenek népi ételeket, így bizonyítva a munkájuk kiemelkedő minőségét. Az első találkozó versenyén Farkas Gábor 20 literes agyagból készült bográcsa is bebizonyította készítője szakmai rátermettségét.

 

Nyári táborokat is szerveznek a Szejke-tanyán. Az elsőre július 7-13. között kerül sor, a másodikat július 21-27. között tartják. Az esemény különlegessége, hogy felnőttek és gyermekek egyszerre vesznek részt. A felnőttképzés első  hetes turnusa inkább az asztalosok és az ácsok számára ajánlott. Petar Ilijin ácsmester lesz az egyik foglalkozásvezető. A mester nem kevesebb, mint 1000 fakötés ismerője. Ezek közül tanulhatnak meg jópárat az érdeklődők.

 

A szövés mesterség kedvelői számára is kedveskednek a programlehetőségekkel a hagyományőrzők. Ezek alkalmával az alapoktól ismerkedhetnek meg a látogatók a munkamenettel, a szövőszék kézi felvetésétől a konkrét alkotás elkezdéséig. 2019 másik dédelgetett terve a „Mesemondás az óvodában” című képzés, melyet szintén a Hagyományok Házával együttműködve szervezne meg az egyesület. A két hétvégés alkalmon óvónénik sajátítanák el a mesélés és a mesés foglalkozások tudományát. Az is bizonyos, hogy október 12-én szervezik meg az idei Kolbásztérinbábát, december 7-én pedig a Karácsonyváró foglalkozást. Szüreti programokra és Márton napra is sor kerül az év végéig.

 

Befektetés és infrastrukturális fejlesztés is volt, illetve lesz a Borókagyökér Alapítvány háza táján. A Bethlen Gábor Alap támogatásával ültetnek be 2019-ben 10 ár (1000 négyzetméter) földterületet venyigével, mely alapanyagként szolgál az egyesület mestereinek és a kézműves foglalkozásokhoz egyaránt. Szeretnék elkezdeni a különböző népi mesterségi műhelyek felújítását, korszerűsítését. Nem utolsó sorban pedig téliesítették a Lépésházat a Csóry Sándor Alap segítségével.

 

A Borókagyökér Egyesület célja a népi mesterségek továbbörökítése és az erdélyi hagyományok történethű ápolása. A népi mesterségeket űzők és a népi kultúra iránt érdeklődők 2019-ben is megtalálhatják a szívüknek kedves programokat és fejlődési lehetőséget kínáló tanfolyamokat az eseménynaptárban.

 

A Borókagyökér Egyesület szeretettel vár mindenkit!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: