2012-08-16 15:53:04• hírek • Póti Orsolya

A Bobáldi Alkotótáborba látogattunk

A Szatmár Megyei Múzeum meghívására augusztus 16-án, csütörtökön a Nemzetközi Bobáldi Alkotótáborba látogattunk, ahol a rendezvény szervezője, Dorothea Fleiss nagykárolyi születésű festőművésznő nyilatkozott a szatmári sajtó képviselőinek.

Kellemes környezetben és remek hangulatban zajlik az a nemzetközi alkotótábor, mely Dorothea Fleiss és az East-West Artist Egyesület szervezésében jön létre minden évben Nagykároly környékén. Idén augusztus 10-18. között a Szatmár Megyei Múzeum jóvoltából Bobáld, a Nagykároly melletti régészeti kutatótelep adott otthont a tábornak, amelyen közel harminc képzőművész vett részt szinte a világ minden tájáról.

Találkoztunk ott nepáli, japán, mongóliai, kanadai és egyesült államokbeli képzőművészekkel, valamint az európai országokból is szép számmal voltak jelen alkotók. Mint kiderült Szatmárnémetiből két festőművésznő - Szemák Zsuzsa és Piscorean Virginia - is tagja a Dorothea Fleiss által alapított stuttgarti képzőművészek egyesületének, így ők is meghívást kaptak az idei táborba.

„Az általam szervezett nemzetközi táborok egyik célja, hogy nagy részben, olyan művészek vegyenek részt, akik eddig még sohasem találkoztak egymással. A résztvevők húsz százaléka egy már jól összeszokott csapat, amely már számos hasonló táborban vett részt. Fontosnak vélem, hogy a világ minden tájáról érkezzenek alkotók: festők, szobrászok, fotóművészek és ipar- és kortársművészettel foglalkozók egyaránt." - mondta el Fleiss a Szatmár.ro-nak.

A tábor szervezője ugyanakkor azt is kifejtette: Európában a Bobáldi és az East-West Artist Egyesület által szervezett művésztelepek különlegesnek számítanak abból a szempontból, hogy magánfinanszírozásból és a helyi múzeumok támogatásával jönnek létre. A támogató intézményeknek minden résztvevő felajánl két-három, a táborban készített alkotást.

A nagykárolyi születésű Dorothea 27 éve Németországba él és alkot, munkája mellett pedig fontosnak véli különféle képzőművészeti múzeumok megnyitását, olyan országokban, mint Kína, Szerbia, Németország és Magyarország. A hazai művésztelepek mellett Kínában is szervezett alkotótábort, tervei szerint jövőre pedig Írország, szintén Kína és New York ad otthont a tábornak. Fleiss egy másik célja, hogy Romániába bevezesse a művészeti terápiát, melyet már évek óta tanulmányoz.

Az érdeklődők augusztus 17-én, pénteken 16 órától tekinthetik meg az alkotótáborban résztvevők munkáit a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén, a Vécsey-házban. Mint megtudtuk, rengeteg alkotás - festmények, szobrok, fotók, iparművészeti munkák, perfomance és kortárs alkotások - várják a művészet szerelmeseit.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: