2010-05-21 08:52:35• hírek • Szatmár.ro

A Beregszászi Színház előadása a fesztiválon

Shakespeare Ahogy tetszik című komédiáját játsszák.

Május  21, péntek 18.00 óra, Ács Alajos  Stúdió

Szatmárnémeti Északi Színház: A KIRÁLY  BOHÓCA
W. Shakespeare és Victor Eftimiu művei alapján
Radu Botar egyéni műsora

Az előadás időtartama: 45 perc

Az előadás közvetlen módon világít rá az igazság szükségességére abban a világban, mely a könnyedén megszerezhetőt, a jelentéktelent hajszolja, amelyben a klasszikus értékek értelmetlenné válnak, az Embert pedig a Homo politicus marcangolja szét. Az egyszerűség helyét a bonyolult veszi át, a vélemény és az állásfoglalás hiánya szinte már életforma, az ellenkezés, a NEMet mondás szabadsága pedig szemtelenségnek, ellenszegülésnek minősül, amelyet meg kell torolni. Gyűlölettel és példát statuálva. Nos, hát NEEEEEEEM!


Radu Botar az A király bohóca című előadásban
Radu Botar az A király bohóca című előadásban


Május  21, péntek 19.00 óra, Északi Színház

Beregszászi Állami Magyar Színház - William Shakespeare: Ahogy tetszik
Rendező:  Vidnyánszky Attila

A komédiáról...
Shakespeare komédiája - ránk maradt formájában - 1599-1600 táján keletkezett, és 1600-ban adták az ekkor működésének második évébe lépő Globe Színházban. Három szerelmespár, három udvarlás történetét követhetjük nyomon, ezek a szerelmi viszonyok egymást egyszerre magyarázzák és cáfolják, erősítik és kioltják, ironikusan bírálják és jóváhagyólag felmagasztalják.
Silvius és Phoebe - nevükben is az antik-bukolikus - szerelme az anyagtalan sóvárgást, a „plátói elemet" jeleníti meg. Szerelmük ellenképe, a másik véglet Próbakőnek és Vilitől elhódított szerelmének, Jucinak a viszonya. A szerelem itt hangsúlyozottan földközeli, tenyeres-talpas viszony, legfontosabb eleme a testi vágy a maga mezítelenségében.

A két véglet, „arisztokratikus" és „plebejus", „égi" és „földi" szerelem között keresi új egyensúlyát Rosalinda és Orlando. Ők bár valóban szerelmesek, s valóban udvarolnak egymásnak, egyben játsszák is egymás iránti szerelmüket. S a játék végére - végső egymásra találásukban - sikerül kiküzdeniük a testi és lelki szerelemnek, reális emberi örömöknek evilági harmóniáját. A komédia során a szereplők a civilizációból, a romlott erkölcsű udvarból elvonulnak az erdőbe, ahol a jóság, egyenlőség és boldogság uralkodik. Majd kalandos események után a szereplők gyógyultan térhetnek vissza az udvarba, felelősebb, emberibb formában állíthatják helyre azt a világot, melynek szélsőséges eltorzulásai az erdőbe kényszerítették őket. (Takács Ferenc írása alapján)

„...az egész boldog kör, amely
Velünk együtt tűrt sok rossz éjt s napot,
Kiveszi majd részét a visszatért
Szerencséből, ki-ki tisztje szerint"


Ahogy tetszik - Shakespeare komédiája


Ahogy tetszik - Shakespeare komédiája
Ahogy tetszik - Shakespeare komédiája

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: