2013-05-03 02:09:55• hírek • Kocsis Zoltán

A Chelsea és a Benfica jutott az Európa Liga döntőjébe

A Bajnokok Ligája után egy nappal az Európa Ligában is kialakult a döntő összetétele. A királykategóriával szemben azonban a második számú sorozatban a visszavágókra is maradt izgalom bőven. Lisszabonban a Fenerbahce közel egy óráig továbbjutásra állt a Benfica ellen, míg Londonban a Chelsea-nek egy pazar tíz percre is szüksége volt a Basel ellen a továbbjutáshoz.

Noha a Chelsea Frank Lampard közeli kapufájával kezdett és több ígéretes akciót is vezetett, az előzetesen teljesen esélytelennek kikiáltott Basel nem játszott alárendelt szerepben. Mi több, a 45. percben az egyiptomi Mohamed Szalah egy kontra végén pazar lövéssel csavart a hazai kapuba, ledolgozva ezzel a svájciak egy gólos hátrányát - igaz, idegenben lőtt góljának köszönhetően ekkor is a házigazda állt továbbjutásra.

Az angolokat azonban ez a kevéske előny cseppet sem nyugtatta meg, ennek megfelelően pedig pazarul kezdték a második félidőt. Tíz perc alatt pedig el is döntötték a meccs és a továbbjutás sorsát. Az 52. percben Yann Sommer bravúrral védett Lampard lövését követően, a labda azonban Fernando Torres elé került, aki az üres kapuba lőtt. Két perccel később Torres lövése a védőkről, Victor Mosesé Sommerről pattant le, a játékszer maradt azonban a csatár előtt, aki közelről már nem hibázott. Az 59. percben aztán David Luiz az est gólját lőtte jó 28 méterről.

A végén csökkenthette volna hátrányát a bravúrosan szereplő Basel, ám Fabian Frei sistergős lövése a kapufán csattant, így a Chelsea a Bajnokok Ligája után az Európa Ligát is megnyerheti.

Ennél is izgalmasabb és kiélezettebb küzdelmet láthattak a szurkolók Lisszabonban - igazi kupaelődöntőt. Noha Nicolas Gaitan egy fantasztikusan technikás lövéssel már a 9. percben ledolgozta a Benfica hátrányát, a Fenerbahce Dirk Kuyt büntetőjével a 23. percben egyenlített - és ismét továbbjutásra állt. A vezetést a 35. percben elveszítette ugyan a török csapat, amikor egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Oscar Cardozo ismét vezetést szerzett a portugáloknak, az előnyét azonban még tartotta.

A második félidőben hihetetlen erőforrásokat mozdítottak a lisszaboniak, jó húsz percig a szó szoros értelmében kapujuk elé szögezték a Fenerbahcét. A vendégvédelem a 66. percig bírta a nyomást, ekkor Luisao próbálkozását követően Cardozo elé került a játékszer, aki közelről nem hibázta el a ziccert.

Előnye tudatában a Benfica fokozatosan csökkentette a nyomást, olyannyira, hogy az utolsó tíz percben már őt szorították kapujuk elé. A Fenerbahce azonban komoly helyzetet se nagyon tudott kialakítani, így a lisszaboni sasok megérdemelten jutottak be a döntőbe.

Az Európa Liga döntőjét május 15-én, Amszterdamban játsszák.

Európa Liga, elődöntő visszavágók (összesített eredmény):

Benfica - Fenerbahce 3-1 (3-2)
gólok: Gaitan (9.), Cardozo (35., 66.) illetve Kuyt (23., 11-es)

Chelsea - Basel 3-1 (5-2)
gólok: Torres (50.), Moses (52.), Luiz (59.) illetve Szalah (45.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: