2019-04-10 11:25:55• hírek • mti

A Barcelonával szemben is bravúr kell a Manchester Unitedtől - A madridiak gyilkosai egymás ellen

Az európai kupaporondon rangadónak beillő összecsapásra látogat a favoritok közé sorolt FC Barcelona a Manchester Unitedhez a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán szerdán. Az est másik találkozóján az Ajax a Juventust fogadja.

 

A két együttes egymás elleni mérlege kiegyenlített: tétmérkőzésen négy döntetlen mellett az angolok háromszor, a spanyolok négyszer győztek. A legutóbbi két összecsapást viszont a Barcelona nyerte meg két góllal, ráadásul mindkettő BL-döntő volt. A 2009-es, római fináléban 2-0-ra bizonyult jobbnak a katalán gárda, amely két évvel később a Wembleyben 3-1-re diadalmaskodott. Sergio Busquets, a Barcelona alapembere szerint pályafutása során utóbbi meccsen játszott legjobban a csapata, amely a kapura lövési párbajt 19-4-re nyerte, ezen belül pedig a kaput eltaláló próbálkozások száma 12-1 volt.
    

A jelenlegi formát tekintve a Barcelona fölénye egyértelmű, a manchesteriektől bravúr lenne a továbbjutás. De az angolok a Paris Saint-Germain elleni BL-nyolcaddöntőben már megmutatták, hogy képesek erre. Ami ismét mellettük szólhat, az az, hogy ezúttal is nyugodtan játszhatnak, mert az esélyesség terhe inkább az ellenfelet nyomja. Igaz, a rutinos katalán játékosokat - élükön a gólerős és bombaformában játszó Lionel Messivel - ez aligha bénítja le.
    

A Barcelona január 23-án, Sevillában veszített legutóbb, a spanyol Király Kupa negyeddöntőjének első felvonásán 2-0-ra, de a hazai 6-1-es győzelemmel végül magabiztosan lépett tovább. Az azóta lejátszott 16 tétmérkőzés közül 11-t megnyert öt döntetlen mellett. Ebben az időszakban vendégként kétszer kerekedett rangadón a Real Madrid fölé - 3-0-ra és 1-0-ra nyert -, míg szombaton az Atlético Madrid 2-0-s hazai legyőzésével tett nagy lépést a bajnoki cím felé.
    

A manchesteri együttes a bravúros továbbjutást érő 3-1-es párizsi BL-győzelem után elveszítette azt a fonalat, amelyet addig heteken át, Ole Gunnar Solskjaer vezetőedző december közepi kinevezése óta biztosan a kézében tartott. Azóta négy mérkőzéséből hármon maradt alul, egyszer az Arsenallal, kétszer a Wolverhampton Wanderersszel szemben. A norvég tréner elmondta: még játékosként megtanulta a legendás elődtől, Sir Alex Fergusontól, hogyan kell motiválni a játékosokat, mikor kell higgadtnak maradni és mikor kell ordibálni. "Nem habozok majd „bedugni a hajszárítót a konnektorba”, hogy a legjobbat hozzam ki a játékosaimból" - mondta a szakember. Solskjaer ezzel Ferguson azóta legendává vált öltözői kitöréseire utalt, amikor játékosai vállát megfogva olyan közelről ordibált velük, hogy szinte megszáradt a hajuk.
    

Ernesto Valverde, a Barcelona trénere megemlítette: az utazás miatt kevesebb pihenőjük volt ugyan, de kárpótolja őket az Atlético legyőzése jelentette motiváció, és a friss siker növeli az önbizalmukat.
    

A szerdai játéknap másik mérkőzésén az Ajax Amsterdam a Juventust fogadja. A két együttes egymás elleni mutatójában az olaszok állnak jobban nyolc győzelemmel, két döntetlennel és két vereséggel. A BL-nyolcaddöntőben mindkét együttes a bravúros visszavágónak köszönhetően búcsúztatta egyaránt madridi ellenfelét - az olaszok az Atlético Madridot, a hollandok a Real Madridot. Március eleje óta hat győzelem mellett az Ajax és a Juventus is csupán egy bajnoki összecsapását veszítette el. A torinói gárda kulcsembere, Cristiano Ronaldo a BL-nyolcaddöntő visszavágója óta combizom sérülése miatt közel egy hónapja nem játszott - az Atlético Madridot a portugál mesterhármasával győzték le és búcsúztatták -, de vasárnaptól már a társakkal edz, így minden bizonnyal ismét pályára lép, méghozzá kezdőként. Hiányzik viszont két alapembere, Giorgio Chiellini és Emre Can, ők el sem utaztak Amszterdamba. Az olasz bajnok torinói klub honlapja szerint Chiellini, a csapatkapitány az együttes hétfői edzésén szenvedett sérülést a bal vádlijában, Can jobb bokája pedig az AC Milan elleni szombati találkozó első félidejében húzódott meg. Azt egyelőre nem közölték, hogy a két futballistának mennyi időt kell kihagynia.
    

Szerdán mindkét találkozó 22 órakor kezdődik. A manchesteri mérkőzés játékvezetője az olasz Gianluca Rocchi lesz, az amszterdami találkozón a spanyol Carlos del Cerro Grande dirigál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: