2009-05-27 13:42:05• hírek • Szatmar.ro

Az év meccse az „örök városban”

Rekordok döntögetésére készül a Barcelona és a Manchester United.

A Barcelona harmadszor vagy a Manchester United negyedszer, így lehetne összefoglalni az év meccsének, a Bajnokok Ligája szerdai döntőjének a legfontosabb kérdéseit. Ám ez a két együttes, melyek egyértelműen Európai legjobbjai voltak idén, egy sor rekordot dönthet meg Rómában,

Kezdjük a pályaválasztó Barcelonával. Amennyiben Massimo Bussacca játékvezető utolsó sípjánál ők emelhetik magasba a kezüket, akkor a Barca lesz az első spanyol gárda, amely triplázni tud. Márpedig odahaza a bajnoki címet és a kupát már elhódították, a pontvadászatban nem kevesebb, mint 104 gólt szerezve. Ebben az esetben Pep Guardiola lehet Miguel Munoz, Giovanni Trappattoni, Johan Cruyff, Carlo Ancelotti és Frank Rijkaard után a hatodik, aki játékosként és trénerként is elhódítja a trófeát - mindezt edzői pályája első évében.

 

Ami a Manchester Unitedet illeti, az angol bajnokságban már sikerült megvédeniük a címüket, most megtehetik ezt a Bajnokok Ligájában is. Erre még soha nem volt példa, mióta 1992 óta ezt a nevez viseli a sorozat, míg a Bajnokcsapatok Európai Kupájában a Milannak sikerült ez a bravúr 1990-ben. Angol siker esetén Sir Alex Ferguson a második edző lehet a liverpooli Bob Paisley után, aki háromszor is magasba emelheti a legfontosabb klubtrófeát. Ha azt vesszük figyelembe, hogy csapata 2007 tavasza óta nem szenvedett vereséget a BL-ben, akkor kijelenthetjük, van is rá esélye.

Nem csak a csapatok, hanem maga Róma is rekordokat dönthet a mérkőzéssel. Felmérések szerint a város 45 millió eurót profitálhat majd, míg az európai gazdaságban 310 milliót mozgat meg az esemény. A MasterCard tanulmánya szerint a győztes csapat 110, a vesztes 65 millió eurót tehet zsebre.

Nehéz lenne megmondani, melyik együttes az esélyesebb (a fontosabb fogadóirodák megközelítőleg egyforma oddsszal adják a két csapat sikerét), ám ami a hiányzókat illeti, az angolok állnak jobban, mivel csak az eltiltott Fletcherre és a sérült Hargreaves-re nem számíthatnak. Ezzel szemben a katalánok egy komplett védősort kénytelenek nélkülözni: Milito és Marquez sérülés, Abidal eltiltás, Dani Alves pedig mindkettő miatt hiányzik majd a Stadio Olimpico gyepéről. Érdekes Gerard Pique esete: a katalánok védője a tavaly még a MU színeiben ünnepelt a moszkvai döntő után. A manchesteri Pak Dzsi Szung lehet az első ázsiai játékos, aki pályára lép BL döntőben.

A szerdai találkozó azért is érdemel kiemelt figyelmet, mivel a szemben álló felek soraiban található a világ talán két legjobb játékosa, akik az Aranylabda és az Év játékosa választáson is az első két helyet foglalták el: Cristiano Ronaldo és Messi. Ebben a sorrendben. Ám könnyen lehet, hogy ez a sorrend ősszel megfordul, amennyiben a katalánok nyerik a trófeát.



A világ talán három legjobbja közül kettő ott lesz a döntőben: Messi és Ronaldo


Rajtuk kívül kulcsszerepe lehet a ManU szorgalmas söprögetőjének, Micheal Carricknek. Neki kell megpróbálnia megakadályozni a Xavi-Iniesta páros passzjátékát. Azt, amit a Chelsea három emberrel oldott meg...

A Barcelona lőtte az idén a legtöbb gólt a Bajnokok Ligájában, szám szerint 30-at. Ez 2,5-es átlag, ami a legtöbb az 1998-99-es szezon óta. Akkor a Manchester 2,7-es átlaggal szórta a gólokat és a végén meg is nyerték a döntőt... Barcelonában.

A két csapat eddig kilenc alkalommal találkozott egymással, a ManU. három győzelem és négy döntetlen mellett két vereséget tud felmutatni. Eddig egyszer csaptak össze döntőben, az 1991-es KEK-fináléban a manchesteriek győzedelmeskedtek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: