2009-05-28 01:59:27• hírek • Szatmar.ro

A Barcelona a labda és a trófea ura

Eto'o az első gólnak örül
Eto'o az első gólnak örül

Passzjátékának köszönhetően a Barcelona legyőzte a tehetetlen Manchestert.

A Barcelona korábban két alkalommal hódította el a legrangosabb európai klubtrófeát és érdekes módon mindkét meccsnek volt angol kötődése: 1992-ben a londoni Wembley-ben nyert az olasz Sampdoria ellen, míg 2006-ban az Arsenal múlta fölül.

Akár ez is elgondolkodtathatta volna a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligája döntője előtt, ám a címvédő, aki mellesleg 25 mérkőzése és két éve veretlen a sorozatban, biztosan nem ijed meg a saját árnyékától.

Sir Alex Ferguson legényei nem is mutatták az ijedtség cseppnyi jelét sem a római Stadio Olimpicóban, az első tíz percben szinte csak náluk volt a labda, Ronaldo ötször lőtt veszélyesen a katalánok kapuja irányába. Ebből az elsőt Valdez középre ütötte, érkezett Pak Dzsi Szung, ám estében csak kapu fölé tudta lőni a labdát. Ha már itt tartunk, említsük meg, hogy a dél-koreai játékos az első ázsiai futballista, aki pályára léphetett a BL-döntőben.

Azt, hogy az első győztes csapatban való pályára lépésre továbbra is várnia kell, nagyrészben Samuel Eto'onak „köszönheti". Az ibériaiak kameruni támadója ugyanis a 10. percben remek labdát kapott Iniestától, könnyedén átjátszotta Vidicset, majd a rövid alsóba rúgta a labdát, van der Sar csak beleütni tudott.

 

 

Ettől a Manchester ezen a szinten ritkán látható mértékben megzavarodott, egy-két hajmeresztő hibát is elkövetett, ám ezek levetkőzése után sem találta saját játékát. Ebben pedig a legnagyobb bűnös a Barcelona, amely semmit sem kockáztatva, de lehengerlő magabiztossággal tartotta a lasztit. A szünetig azért még feljegyezhettünk két Messi és egy Xavi lövést, míg a túloldalon ismételten Ronaldo vette célba Valdez kapuját.

A szünetben Ferguson merészet húzott és Anderson helyett pályára küldte Tevezt, ám csapata középpályája továbbra sem tudott elég labdát szerezni és azokat hatékonyan megjátszani.

Eközben a Barcelona néhány perc alatt két újabb gólt is szerezhetett volna. Előbb Henry verte át könnyedén Ferdinandot, de van der Sar bravúrral védett, majd Xavi szabadrúgása csattant a kapufán. A játékrész derekán volt ugyan egy periódus, amikor a ManU fölényt tudott kiharcolni magának, ám az igen szomorúan végződött számukra. A 70. percben ugyanis Xavi adott egy remek passzt Messinek, aki pazar mozdulattal fejelt a kapuba. Óriási védelmi hiba volt ez, lévén a zseniális argentin húsz centivel alacsonyabb, mint Ferdinand és Vidics.



A Barcelona szurkolói  a második gólnak örülnek


Ezzel el is dőlt a trófea sorsa, főleg, miután Ronaldo a kivetődő Valdezbe rúgta a Manchester legnagyobb gólszerzési lehetőségét (sőt, igazából az egyedüli kidolgozott ziccerét).Érdekes, de a Wikipédia már a 80. percben BL-győztesként hirdette a katalánokat. Persze ettől még Puyol szerette volna belőni a találkozó utolsó ziccerét, de van der Sar ismét remekül zárt.

Vereségével a Manchester United nem tudta megvédeni a címét (ez a legrangosabb kupasorozatban utoljára a Milannak sikerült 1990-ben), és milánóiak, valamint a Juventus és az Ajax mögé feliratkozva immár ők a negyediket, akik a Bajnokok Ligája 1992 óta íródó történelmében a döntőbe jutnak közvetlenül a diadalukat követő évben.

A Barcelona viszont harmadik elsőségének örvendhet. Mivel odahaza már begyűjtötték a bajnoki címet és a kupát, az első spanyol együttesként tripláztak. Mindezt Pep Guardiola edző pályafutásának első évében. Ezzel pedig a korábbi remek középpályás feliratkozott arra a veretes listára, amelyen azon személyek szereplenek, akik játékosként és edzőként is elhódították BEK/BL serleget. A katalán előtt ez Miguel Munoznak, Giovanni Trappattoninak, Johan Cruyffnak, Carlo Ancelottinak és Frank Rijkaardnak sikerült. Említésre méltó továbbá Gerard Pique esete: a katalán védő az ellen a csapat ellen hódította el a serleget, amellyel egy évvel korábban diadalmaskodott a döntőben. Hasonlóra utoljára 1997-ben volt példa. Akkor a Dortmundot erősítő portugál Paulo Sousa a Juventust múlta fölül, amellyel egy évvel korábban az Ajaxot verték a döntőben. A hollandok kapuját akkor egy bizonyos Edwin van der Sar védte, a döntőt pedig Rómában játszották.

 

Barcelona-Manchester United 2-0
Barcelona
- Victor Valdez - Pique, Puyol, Yaya Toure, Sylvinho- Iniesta (Pedrito 9.), Busquets, Xavi, Lionel Messi - Thierry Henry (Seydou Keita 72.) , Samuel Eto'o
Manchester United-van der Sar - John O'Shea, Rio Ferdinand, Nemanja Vidics, Patrice Evra- Anderson (Carlos Tevez 45.), Ryan Giggs (Paul Scholes 75.), Pak Dzsi Szung (Dimitar Berbarov66.), Michael Carrick - Cristiano Ronaldo
gólok: Eto'o (10.), Messi (70.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: