2016-10-20 01:07:08• hírek • Szatmar.ro

A Barca porrá zúzta a City-t – nem kevés manchesteri segítséggel

A Barcelona labdarúgócsapata Lionel Messi mesterhármasának is köszönhetően hazai pályán 4-0-ra legyőzte a Guardiola által irányított Manchester Cityt a Bajnokok Ligája szerdai játéknapján. Az este egyetlen meglepetésen Nápolyban született, az est legpechesebb csapata pedig a Basel volt.

A játéknap rangadóján Barcelonában a középkezdést megelőzően a rasszizmus elleni küzdelem jegyében a két csapat barátságosan összeállt egy közös kép erejére, Guardiola és Luis Enrique kedélyesen üdvözölte egymást a játékoskijáróban, míg a lelátón egy "Köszöntünk Katalóniában" feliratú angol zászlót feszítettek ki a Barcelona-szurkolók. A kedves fogadtatás azonban nem hatotta meg a Manchester City játékosait, akik már a mérkőzés első perceiben agresszív letámadással igyekeztek megzavarni a katalán sztárcsapatot.

Az első igazán érdekes jelenetre nem kellett sokat várni, a 9. percben Jordi Albát sérülés miatt a francia Lucas Digne váltotta. A viszonylag kiegyenlített játékot aztán a 17.percben a Manchester City védelmének kapitális hibája törte meg, amit a sérüléséből visszatérő Messi használt ki, megszerezve a vezetést a házigazdának.

A bekapott gól érezhetően megfogta a Cityt, miközben a katalánok játékosaira rájárt a rúd, s Alba után Piqué is fájdalmas arccal vonszolta magát a pályán. A 38. percben ennek majdnem meg is itta a levét a Barcelona, mikor a lépni is nehezen tudó védő mellett Ilkay Gündogan tört be a tizenhatoson belülre, a német középpályás hét méterről a hosszút vette célba, Marc-André ter Stegen viszont nagyot védett.

A helyzetet követően Gerard Piqué elhagyta a pályát, a helyére pedig Jérémy Mathieu állt be. A félidőt végül egy-egy helyzettel búcsúztatták a csapatok: a 45. percben David Silva kanyarította középre a labdát, a beadására a kaputól hét méterre John Stones robbant be, a fejese pedig nem sokkal ment mellé, míg a túloldalon Luis Suárez riogatta az angolok kapusát, aki kisebb üggyel-bajjal hárította az uruguayi veszélyes próbálkozását.

Az elsőhöz hasonlóan a második játékrész elején is szokatlan jelenet játszódott le, ugyanis a lábbal mindig nagyon határozott Claudio Bravo az 53. percben hatalmasat hibázott, a tizenhatoson kívül nemes egyszerűséggel Suárezhez passzolta a labdát, a Barca csatára nem is teketóriázott, célba vette az üresen tátongó kaput, az emelésbe pedig kézzel kapott bele a chilei kapus, így a kiállítás sorsára jutott.

A baj pedig ezután csőstül jött, hiszen Guardiola előbb sérülés miatt elvesztette csapatkapitányát, Pablo Zabaletát, majd rövid időn belül a meccset is: az emberhátrányban játszó City ugyanis a 61. percben ismét kénytelen volt meghajolni Lionel Messi zsenialitása előtt, majd nyolc perc múlva az argentin zseni megszerezte saját maga és csapat harmadik gólját is.

Az utolsó húsz percre megkapta az esélyt a szépítésre a Guardiola-csapat, hiszen a 73. percben a Piqué helyére beálló Mathieu piros lapot kapott, azaz ismét egyenlő létszámban volt a pályán a két együttes. Ám így is a Barcelona előtt adódott gólszerzési lehetőség, méghozzá nem is kicsi, a Messi buktatásáért megítélt büntetőt kellett volna belőnie Neymarnak, aki azonban kihagyta a tizenegyest.

Annak érdekében viszont, hogy ne keserű száj ízzel fejezze be a mérkőzést, a brazil szélső a 89. percben akcióból volt eredményes, beállítva a 4-0-ás végeredményt.

A C csoport másik meccsén az egy pontos Celtic a nulla pontos Mönchengladbachot látta vendégül. A zöld-fehér csapatok csatája egyértelmű német fölényt hozott, ám a Borussiának némi segítségre volt szüksége a győzelemhez. A hazaiak veterán elefántcsontparti védője, Kolo Touré kétszer is nagyot hibázott a második félidőben, amit kihasználva előbb Lars Stindl, majd André Hahn talált be a - főleg az első félidőben - több nagy védést bemutató Craig Gordon kapujába.

Az A csoportban történelmi vereségnek lehettek tanúi az Arsenal szurkolói: az ellenfél, a bolgár Ludogorec Razgrad ugyanis fennállása során még soha nem szenvedett 4-0-nál nagyobb arányú vereséget. Persze már az nem sok jót sejtetett, hogy az „ágyúsok" Alexis Sanchez pazar emelésével a 12. percben megszerezték a vezetést. Ezt követően a vendégek kétszer is egyenlíthettek volna, Wanderson a kapufát is eltalálta. Theo Walcott bombagólja után azonban beindult a londoni henger, Alex-Oxlade Chamberlain még a szünet előtt, Mesut Özil pedig a pihenő után talált kapuba - igaz, utóbbi háromszor is, beállítva a 6-0-ás végeredményt. A vendégeknél Cosmin Moti végig a pályán volt, Claudiu Keserü a 69. percben állt be.

Az est legpechesebb csapata titulusáért eséllyel indulhat harcba a Basel együttese, amelyet Párizsban háromszor is a kapufa akadályozott meg a gólszerzésben - végül pedig ilyen arányú vereséget szenvedett. Pazarul kezdte a meccset a svájci egyeduralkodó, először Birkir Bjarnasson, majd Seydou Doumbia fejese csattant a kapufán - közte pedig az elefántcsontparti csatár egy ziccert is elpuskázott. Ilyen körülmények között némileg érdemtelenül szerzett vezetést a PSG a 40. percben Angel di Maria révén. A szünet után két hazai ziccer után Lucas Moura növelte kettőre a PSG előnyét, majd jött a Basel - és Marek Suchy újabb kapufája. A 3-0-ás végeredményt Edinson Cavani állította be büntetőből.

Meglehetősen rapszodikus meccset hozott a D csoportban a Bayern München és a PSV Eindhoven összecsapása. A bajorok villámrajtot vettek, Thomas Müller és Joshua Kimmich góljaival pedig a 21. percben már komoly előnyre tettek szert. Igen ám, de ekkor erőre kapott a PSV, amely közel állt az egyenlítésre. A hollandok előbb szereztek egy gólt, amit a bírós les miatt nem adott meg - tévesen - , majd Luciano Narsingh bombagóllal szépített. A vendégek lendülete a szünet után is kitartott, ekkor Manuel Neuer bravúrja kellett ahhoz, hogy Joshua Brenet ne egyenlítsen ki. A meccs vége aztán ismét a Bayernné volt. Az 59. percben Robert Lewandowski közelről betalált, majd Arjen Robben fejjel minden kétséget eloszlatott a győztes kilétét illetően.

A rosztovi fagyban a kvartett másik összecsapása hatalmas Atletico Madrid-fölényt hozott, ám a 2014-es és 2016-os döntős sokáig nem tudta gólra váltani helyzeteit. A jeget aztán Yannick-Ferreira Carasco törte meg 62. percben, beállítva ezzel a végeredményt is. A hazaiaknál Andrei Prepelita a 75. percben lépett pályára.

Az est egyetlen meglepetése Nápolyban született, ahol egy változatos, a végletekig kiélezett mérkőzésen a Besiktas megszerezte a győzelmet. A találkozó két hatalmas hazai helyzettel kezdődött, de a 12. percben Adriano szerezte meg a vezetést a törököknek. Fél óra elteltével jött az egyenlítés, Dries Mertens negyedik ziccerét már nem hibázta el. Nem úgy Piotr Zielinski egy hátrapasszt, amivel gyakorlatilag gólpasszt adott Vincent Aboubakarnak.

A szünet után folytatódott Mertens magánshow-ja, az apró termetű belga két büntetőt is kiharcolt - más kérdés, hogy Lorenzo Insigne az elsőt kihagyta, Manolo Gabbiadini viszont a másodikat értékesítette. Hiába azonban Mertens egy újabb ziccere, Fabricio ezt is védte. A 86. percben aztán egy szabadrúgást követően Aboubakar szerezte meg saját maga második, csapata harmadik gólját, megszerezve ezzel a a győzelmet a Besiktas számára.

A hazaiak színeiben Vlad Chiriches végigjátszotta a találkozót.

A B csoport másik meccsén a Benfica Eduardo Salvio büntetőjével már a 9. percben vezetést szerzett Kijevben, amit Franco Cervi a szünet után megduplázott. A Dinamo csak ezt követően kezdett el játszani, amit igen sajnálhat, hisz ziccerek sorát alakította ki és puskázta el, így az eredmény már nem változott.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló:
C csoport
Barcelona-Manchester City 4-0 (1 -0)
gól: Messi (17., 61., 69.), Neymar (89.)

Celtic Glasgow -Borussia Mönchengladbach  0-2 (0-0)
gól: Stindl (57.), Hahn (77.)

A csoport állása: 1. FC Barcelona 9 pont, 2. Manchester City 4, 3. Borussia Mönchengladbach 3, 4. Celtic Glasgow 1

A csoport:

Arsenal -Ludogorec  6-0 (2-0)
gól: Sanchez (12.), Walcott (42.), Oxlade-Chamberlain (47.), Özil (56., 83., 87.)

Paris Saint-Germain -FC Basel  3-0 (1-0)
gól: Di María (40.), Lucas (62.), Cavani (90+3.)

A csoport állása: 1. Arsenal 7 pont (9-1), 2. Paris Saint-Germain 7 (7-2), 3. FC Basel 1 (1-6), 4. Ludogorec 1 (2-10)

B csoport:
SSC Napoli -Besiktas  2-3 (1-2)
gól: Mertens (30.), Gabbiadini (68., 11-esből), illetve Adriano (13.), Aboubakar (38., 86.)

Dinamo Kijev -Benfica  0-2 (0-1)
gól: Salvio (9., 11-esből), Cervi (55.)

A csoport állása: 1. Napoli 6 pont, 2. Besiktas 5, 3. Benfica 4, 4. Dinamo Kijev 1

D csoport:
Rosztov -Atlético Madrid 0-1 (0-0)
gól: Carrasco (62.)

Bayern München -PSV Eindhoven 4-1 (2-1)
gól: Müller (13.), Kimmich (21.), Lewandowski (59.), Robben (84.), illetve Narsingh (41.)

A csoport állása: 1. Atlético Madrid 9, 2. Bayern München 6, 3. PSV Eindhoven 1 (3-7), 4. Rosztov 1 (2-8)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: