2007-11-19 22:02:52• hírek • Szatmar.ro

A Barbie baba sikerének története

Mindenki ismeri a babát, mely korszakalkotó márkává vált, ám kevesen tudják, hogyan vált ekkora sikerré.

Mindenki ismeri a Barbiet, azt a babát, mely korszakalkotó márkává vált a világ babapiacán, ám kevesen tudják azt, hogyan vált ekkora sikerré.

A Barbie 1959 óta a világon legjobban eladott baba. A játékokat gyártó Mattel.Inc. számára, a Barbie képezi az egyik legnagyobb jövedelemforrást. Napjainkban annyira elterjedt Barbie babák, külön trendet alakítottak ki a kislányok körében, akik már-már divatként űzik a Barbie-zást.

A babát az amerikai Ruth Handler(1916-2002) ötletei alapján kivitelezték, design-ját pedig a német Bild Lilli baba ihlette. De nézzük meg közelebbről, hogyan is történt ez.

Vissza a múltba

Ruth Handler játék közben figyelte lányát, aki papírbabákkal játszott. Észrevette, hogy a lány gyakorta tulajdonít felnőtt szerepeket a babáknak, habár abban az időben a legtöbb baba gyerekről, illetve csecsemőről volt megmintázva. Ekkor született meg a gondolat, melyet megosztott férjével is, a Mattel társalapítójával, hogy mi lenne ha felnőttet ábrázoló babákat gyártanának. Az ötletet viszont nem díjjazta férje, ahogy a Mattel igazgatói sem.

1956- ban, Európában tett utazása alkalmával, Ruth rábukkant egy németországi üzletben a Bild Lilli babára. A felnőttet reprezentáló baba, pont olyan volt, amilyennek Ruth Handler elképzelte. A Lilli babát egy vígjáték alapján rajzolta meg Reinhard Beuthin a Die Bild-Zeitung újság számára. Lillit először 1955-ben dobták piacra Németországban, s habár elsődlegesen a felnőttek képezték a célcsoportot, utólag elterjedtté vált a gyerekek körében is.

Visszatérésekor az Egyesült Államokba, Ruth átdolgozta a baba kinézetét és lánya neve alapján(Barbara), elnevezte a babát Barbienak. A baba 1959 március 9-en debutált New Yorkban és ezt a napot tartják számon Barbie születésnapjaként is. 1964- ben a Mattel megvásárolta a Bild Lilli baba gyártási jogait és megszüntette a baba forgalmazását.

Az első Barbie baba fekete-fehér fürdőruhát viselt és kapható volt szőke és barna változatban is egyaránt. A babákat Japánban kezdték el gyártani és otthoni dolgozók varták össze a Mattel által tervezett ruhákat. A gyártástól számított egy éven keresztül, közel 350000 Barbie babát adtak el szerte a világon.

Barbie volt az első játék, melynek marketingstratégiája a televíziós reklámozást célozta meg, melyet később más játékokra is kiterjesztettek a konkurens cégek. Ezt követően egy billió baba eladására került sor, a Mattel felmérését tekintve minden másodpercben három baba.

A Barbie termékek nemcsak babákra terjednek ki, hanem számos javakra is, mint például könyvek, videojátékok, valamint divatcikkek. Barbie számos filmben megjelent már, köztük az igen ismert 1999-ben szélesvászonra került Toy Story2-ben is. Majdnem egyedi módon egy játék számára, a Barbie egy kulturális ikonná vált és nagy megtiszteltetések érték az idők során. 1974-ben a Times Square-n, New Yorkban egy hét erejéig Barbie Sugárútnak nevezték el az egyik részt, míg 1985-ben Andy Warhol festményt készített Barbieról.

Bibliográfia

Barbie teljes neve Barbara Millicent Roberts. A Random House által 1960-ban kiadott novellákban, Barbienak egy teljes életet kreáltak. Szüleit George és Margaret Roberts-nek nevezték el és egy fiktív városban, Willows-ban éltek. Barbie a willows-i főiskolán tanult, majd az elbeszélés szerint a Manhatten-i Nemzetközi Főiskolát is elvégezte. 1961-ben jelenik meg Ken, Barbie barátja. Hasonlóan Barbiehoz, Ken is Ruth Handler egyik gyermekéről kapta nevét. 2004- ben a Mattel által közhírré tett közlemény szerint Barbie és Ken szakított, de 2006-ban újből együtt jelennek meg a nagyközönség előtt.

Barbie számos állattal rendelkezik, köztük macskával, kutyával, lovakkal, oroszlánnal és pandamacival. Számos autó bitokában áll , ugyanakkor van pilóta engedélye és repülőgépet vezet. Barbie karrierje oly módon volt megrajzolva, hogy a nőknek irányt mutasson a szakmai életben, elhitetvén, hogy a nő számos lehetőséggel rendelkezik és rengeteg szerepet felvállalhat. Ennek függvényében a Barbie babák számos titulust képviseltek az idők során: pl. Doktor Barbie, stb.

Gyűjtők

A Mattel felmérései szerint közel 100000 aktív gyűjtője van a Barbie babáknak. A gyűjtők 90%-a nő, átlagban 40 év körüliek és körülbelül 20 db. babára tesznek szert évente. 45%-uk több mint 1000 dollárt költ Barbie babákra évente.

A kezdetben előállított Barbie babák a legértékesebbek az árveréseken. Míg az eredeti Barbiet 1959-ben 3 dolláért árúsították, addig egy 1959-ből származó illatos dobozba csomagolt Barbiet 3552.50 dollárért adtak el 2004 októberében. 2006 szeptember 26-án egy Barbie rekordot düntött. Egy londoni árverés alkalmával 17000 dollárért kelt el. A Barbie egy 1965-ös egyedi kollekcióból származott és két német nő, anya és lánya tulajdonában volt.

Nemrégiben a Mattel, egy külön kollekciót állított elő a gyűjtők részére. A kollekcó tartalmaz porcelánbabákat és tévésorozatokból ismert karaktereket is. Ugyanakkor léteznek különböző etnikai hovatartózást megjelenítő babák is,a Mattel vigázván arra, hogy mindig kielégítse a gyűjtők csoportját.

Barbie versus Bratz

2001-ben MGA Entertainment piacra dobta a Bratz babák sorozatát. Ez a lépés körvonalazta meg a Mattel számára az első jelentős versengést a baba-piacon. 2004-ben az eladási arányok kimutatták, hogy a Bratz babák eladása megnőtt a Barbiehoz képest az Egyesült Királyságban, ám a pálmát még mindig a Barbie vitte. 2005-ös adatok szerint, a Barbie babák eladása 30%-al csökkent az Egyesült Államokban, 18%-al pedig világszerte, ami a Bratz babák közkedveltségének volt tulajdonítható.

2005 áprilisában MGA Entertainment beperelte a Mattelt, arra hivatkozva, hogy a “My scene” kategóriájú Barbiek szemeit a Bratz babák szemeiről mintázták. Válaszként a Mattel ugyancsak pert indított az MGA Entertainment ellen. A Mattel állítása szerint az MGA titkos információkat lopott el a vállalattól.

A pereskedés mai napig folyik California államban.

Szelényi Anna

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: