2013-10-31 10:01:50• hírek • Kocsis Zoltán

Tíz ország pedagógusai Szatmárnémetiben

Tíz európai uniós ország közel két tucat pedagógusa öt napot töltött Szatmárnémetiben, mindezt a Balcescu-Petőfi Általános Iskola által sikeresen megpályázott Comenius-program keretein belül. A csoport szerdán meglátogatta Szatmárnémeti polgármesteri hivatalát.

Az 1592-1670 között élő, németes néven Johannes Amos Comeniusként ismert cseh író és pedagógus, a „nemzetek tanítója" számít az első modern pedagógusnak. Az ő nevét viseli az az Európai Unió által támogatott program, melynek keretében a Balcescu-Petőfi Általános Iskola sikeres pályázatának köszönhetően Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Észtországból, Lengyelországból, Csehországból, Törökországból, Magyarországról és Görögországból érkeztek pedagógusok Szatmárnémetibe.

A program keretein belül minden egyes országba ellátogatnak majd a tanárok. A szatmárnémeti volt az első találkozó, következik februárban Törökország, majd márciusban Észtország, júniusban Lengyelország s így tovább... A program célja, az angol nyelv minél alaposabb megismerése és a tapasztalatcsere mellett, hogy a látogatások által a pedagógusok minél többet megtudjanak a résztvevő országok, nemzetek és települések múltjáról és jelenéről.

A közel két tucat személyt számláló csapat az elmúlt napokban megismerkedett a „gazdaiskolával", nyílt zene és rajzórákon vett részt, majd meglátogatta Szatmárnémetiben a megyei és a művészeti múzeumot, Nagykárolyban a Károlyi-kastélyt, Avasfelsőfaluban a falumúzeumot, valamint Szapolcán a Vidám temetőt.

„A város csodálatos, szép műemlékeket láthattunk, jól szervezett kirándulásokon vehettünk részt", mondta a Debrecenből érkezett udvarias Kiss János. „Nekem magyarként ráadásul jól eső érzés volt, hogy szinte mindenütt hallhattam magyar szót", tette hozzá.

Laczka Katalin, a szatmárnémeti látogatás koordinátora elmondta, tíz szatmárnémeti pedagógus és hatvan VI., VII. és VIII. osztályos gyerek vesz részt a programban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: