2012-02-15 11:27:58• hírek • Sajtóközlemény

Leicesterben vendégeskedtek a tasnádi diákok

Amint már olvashattak erről hírportálunkon, 2010 augusztusa óta a Tasnádi Ipari Iskolaközpont részt vesz egy több országra kiterjedő Comenius pályázaton. Az Ablakok és Tükrök című, Az európai tinédzserek kultúrája és énképének kialakítása alcímű projektben a dél-szatmári oktatási intézmény partnererei: a spanyolországi olivaresi, az egyesült királyságbeli leicesteri, a magyarországi törökbálinti és a törökországi isztambuli iskola.

A pályázat a Comenius-program keretében működő Európai Bizottság pénzügyi támogatásával valósult meg. Célkitűzése a kölcsönös tisztelet és tolerancia erősítése, az európaiság-tudat kialakítása, a kulturális sokszínűség felismerése, az angol nyelvismeretek gazdagítása. Az első látogatásra 2010. december 5.-11. között került sor a magyarországi Törökbálinton a Bálint Márton Általános- és Középiskolában. A második látogatás helyszíne a spanyolországi Olivares (Sevilla) volt március 6.-11. között. A harmadik Tasnád, méghozzá tavaly októberben. A negyedik alkalom helyszíne az angliai Leicester, erre február 5-e és 12-e között került sor. A látogatás témaköre Is teeneger life like wind? - a tinédzser kor problémái, mit jelent számukra a szabadság, mennyire befolyásolhatóak és kik által. A tasnádi részvevők: Gáll Edina, Ruff Tímea, Butcovan Daniela, Miskolczi Tamás, Ilieș Daniel (diákok), Ruff Zsófia - projekt koordinátor, Borota Adriana - angoltanár.

A látogatás programja igen változatos volt. Vasárnap az érkező csapatok fogadása történt. Hétfőn a résztvevő diákok különböző játékok során ismerkedtek egymással, bemutatták a témakörhöz kapcsolódó power-point-os prezentációikat, szóltak az iskolájukról, megismerkedtek Leicester város nevezettességeivel, majd közös vacsorán vettek részt, amelyen minden ország elkészített egy jellegzetes vacsorát. A keddi napon a Bradgate Parkban sétáltak, majd ellátogattak a National Space Centerbe. Szerdán a tinédzserek öntudatának a fejlesztéséről, fontosságáról (a következő témakör bevezetése) beszélgettek, és Birminghamben korcsolyáztak, illetve ismerkedtek a várossal. Csütörtökön a témával kapcsolatos kiselőadáson vettek részt, később pedig meglátogatták a Jewry Wall Múzeumot. Pénteken a Warwick Castle apátságba, majd Shakespeare Vilmos szülőházába látogattak. Szombaton London nevezetességeit látogatták, így a Tower-hídat, a Westminster-palotát, a Big Bent, a parlament épületét, a Buckingham palotát, a Trafalgar teret stb.

A következő látogatás házigazdája Isztambul lesz, erre pedig 2012 áprilisában kerül majd sor.


Leichesterben vendégeskedtek a tasnádi diákok

Leichesterben vendégeskedtek a tasnádi diákok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: