2009-09-23 15:10:25• hírek • Garzó Ferenc/MTI

A Babes-Bolyai a legmenőbb egyetem

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a legszínvonalasabb romániai felsőoktatási intézmény egy romániai hetilap és egy német tanácsadó cég rangsora alapján - írja a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában.

A lap emlékeztet arra, hogy a két erdélyi magyar magánegyetem, a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) még nem akkreditált intézmény, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) pedig nem szerepel az akkreditált egyetemek listáján, ezért egyiket sem is vették górcső alá a felmérés készítői.

Capital üzleti és pénzügyi hetilap, valamint a német Kienbaum Management Consultants rangsorában a vidéki felsőoktatási intézmények egyértelműen megelőzték a fővárosiakat. A lista sorrendje egy felmérésen alapszik. Ennek során 84 egyetemről kérték ki az üzleti szféra és az egyetemet végzettek véleményét. A rangsorolásban a nemzetközi toplisták készítésekor használt elveket tartották szem előtt - ebből a szempontból ez az első hivatalos rangsora a romániai felsőoktatási intézményeknek. A lista összeállításakor használt elvek ugyanis a külső megítélésre, bizalomra és elégedettségre helyezik a hangsúlyt. Egy pontot kapott a nagyon jó vélemény, míg négyet az elégtelen minősítés. A kérdések az elméleti oktatásra, a gyakorlatra, az idegen nyelv tanításra egyaránt vonatkoztak. 

Valamennyi vizsgált területen a kolozsvári székhelyű BBTE bizonyult a legnívósabbnak, az összesítésben 2,30 pontot kapott. A második - 2,33 ponttal - a Bukaresti Egyetem lett. Minimális különbséggel, 2,36 ponttal a harmadik helyre szintén egy erdélyi felsőoktatási intézmény került, a brassói Transilvania Egyetem. Az első húszban még hat erdélyi egyetem kapott helyet, ötödik a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem (2,44 pont), tizenegyedik a kolozsvári Műszaki Egyetem (2,59 pont), tizenkettedik a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem (2,68 pont), tizennegyedik a temesvári Nyugati Egyetem (2,68 pont), tizenhatodik a szintén temesvári Műszaki Egyetem (2,75 pont), míg tizenhetedik a nagybányai Északi Egyetem (2,9 pont).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: