2019-05-02 08:15:37• hírek • Nagy Tímea

A BNR csütörtökön hirdette ki a ROBOR-t helyettesítő, új indexet

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Május másodikától másképp számolják a hiteldíjakat is, a ROBOR helyett új index lép életbe – írta meg a stririleprotv.ro.

A Román Nemzeti Bank (BNR) csütörtökön vezeti be a trimeszteriális referenciaindexet, melyet a fogyasztói, lej alapú hiteldíjak kiszámításához használnak a ROBOR helyett. A fogyasztói hitelek referenciaindexét (IRCC) az elmúlt év utolsó trimeszterében történt bankközi tranzakciók kamatlábainak mértani átlaga alapján számolják ki.

 

A stirileprotv.ro cikkéből az is kiderült, hogy a BNR minden egyes nap és minden trimeszter végén egyaránt közzéteszi az IRCC indexet, s a lej alapú fogyasztói hiteldíjakat a négyhavonkénti eredmények alapján aktualizálják. A 19/2019-es sürgősségi kormányrendelet alapján az új számítási módszert nem csak az új, hanem a már folyamatban levő hitelekre is alkalmazhatják.

 

Jó hírt jelent ez sokak számára, hiszen alacsonyabb törlesztőrészletre tehetnek szert, amennyiben refinanszírozást kérnek a banktól. A pénzügyi intézménynek 60 nap áll rendelkezésére, hogy előálljon az új tervezettel, melyet az IRCC-t alkalmazva állapítanak meg az ügyfél számára – tudhattuk meg a capital.ro híréből.

 

Azokat, kik „Prima Casa”-t vettek fel, nem érinti az indexváltás, nincs lehetőség refinanszírozásra. A számítási módszer számukra ROBOR-alapú marad – hívta fel a figyelmet a capital.ro.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: