2016-11-23 01:58:57• hírek • Kocsis Zoltán

Nikolics első BL-gólja is kellett a rekordhoz – aligha örül neki

A Bajnokok Ligája utolsó előtti csoportkörének első napja hat továbbjutó csapatot - Monaco, Leverkusen, Borussia Dortmund, Real Madrid, Leicester és Juventus -, egy elképesztő rekordot és a szezon első magyar gólját eredményezte.

Az est egyik rangadóján Sevillában a csoportelsőség (is) volt a tét a hazaiak és a Juventus összecsapásán. A sevillaiak remekül kezdtek, Nicolas Pareja parádés, 17 méteres kapáslövésével már a 9. percben megszerezték a vezetést. Kiegyenlített küzdelem folyt a pályán ezt követően, amit Mark Clattenburg játékvezető két döntése változtatott meg. Előbb a 36. percben második sárgával kiállította a spanyolok olasz csatárát, Franco Vasquezt, majd a 44. percben büntetőt ítélt a a Juve számára. Amíg az első döntéssel nem nagyon lehet vitatkozni, utóbbi meglehetősen vitatható. Persze Claudio Marchisiót ez mit sem zavarta és értékesítette a büntetőt.

Emberhátrányban maradva a szünet után a Sevilla leginkább az eredmény tartására törekedett, amely taktika sokáig célravezetőnek is tűnt: nem sok helyzete volt a két csapatnak ekkor. Ám Leonardo Bonuccinak nem is volt szüksége helyzetre, a 83. percben hatalmas bombagólt lőtt futtából 20-22 méterről. A meccset Mario Mandzukic szintén szépségdíjas és okos csavarása döntötte el, beállítva a 3-1-es végeredményt a 93. percben.

A H csoport másik meccsén a Dinamo Zágráb kezdett aktívabban az Olympique Lyon ellen, ám helyzeteit nem tudta gólra váltani. Sergi Darder bődületes kapufája aztán fordulópontot jelentetett, a franciák, helyzeteik sokasága ellenére is csak a 72. percben szerezték meg a vezetést - egyben a találkozó egyetlen gólját - Alexandre Lacazette révén.

Győzelmével a Juventus biztos továbbjutó, a Sevilla és az Olympique Lyonban dönt a második hely sorsáról. A Dinamo kiesett.

Ha a Real Madrid a Sportinggal játszik, akkor a spanyolok az utolsó percekben szerzett góllal (vagy gólokkal) nyernek - legalábbis a BL idei szezonjában. A két csapat mintegy fél óráig semlegesítette egymást, mígnem a 28. percben egy szabadrúgást követően Raphael Varane lecsapott a lecsorgó labdára és közelről megszerezte a vezetést a madridiaknak. A Sportingnak ezt követően két komoly egyenlítési lehetősége is adódott, ám a szünet után emberhátrányba maradt Joao Pereira (64.) kakaskodása után. Ezzel együtt a portugálok mentek előre az egyenlítés érdekében, Adrian Silva pedig a 80. percben büntetőből egalizált. Sokáig nem örülhettek azonban a hazaiak, a 87. percben egy remek fejessel Karim Benzema megnyerte a meccset a Realnak.

Az F csoport másik találkozóján a dortmundi szakadó esőben igazi gólzáport láthattak a nézők a Legia Varsó ellen. Történelmi gólzáport. Annak ellenére, hogy a hazaiak több játékosukat is pihentették - azt követően, hogy a varsói első fordulóban 6-0-ra nyertek. Az első gólra csak 10 percig kellett várni - nem kis meglepetésre a Legia szerzett vezetést Alexandar Prijovic külsővel leadott lövésével. Tíz perccel később viszont már 3-1-re vezettek a hazaiak! Ousmane Dembele két gólpasszt adott, Sindzsi Kagawa ezekből két gólt lőtt és Nuri Sahin is betalált. Újabb három perccel később azonban Prijovic ismét betalalált - mi több, a Legia ki is egyenlíthetett volna, ha a kapufa is úgy akarja. Dembele és Marco Reus góljaival azonban megnyugtató, 5-2-es előnnyel vonult szünetre a BVB.

A pihenő után Dembele harmadik gólpassza után Reus talált be ismét, majd a hazaiak egyenlítettek - a kapufák terén. Az 57. percben egy kontra végén Michał Kucharczyk 6-3-ra módosította az állást, majd Passlack góljával már 7-3 volt. Ekkor jött a 75. percben pályára küldött magyar válogatott Nemanja Nikolics , akinek okos gólja 7-4-et jelentett. A slusszpoén azonban Reusé volt, ki beállította a 8-4-es végeredményt, megdöntve egyben a legtöbb gólt hozó BL-meccs rekordját, amit eddig a 2003-as Monaco - Deportivo la Coruna csoportmeccs tartott 7-4-gyel.

A Dortmund és a Real ezzel biztos továbbjutók, Madridban egymás ellen döntik el a sorrendet. Varsóban a Legia és a Sporting az EL-helyről dönt egymás ellen.

Az est másik rangadóján az E csoportban Monacóban meglepetésre csak egy csapat volt a pályán: a hazaiak sorra alakították ki a helyzeteiket, a Tottenham pedig csak Hugo Lloris kapusnak köszönhette, hogy az első félidőben nem kapott gólt. A francia kapus még Radamel Falcao büntetőjét is kivédte. A szünet után aztán öt perc alatt dőlt el a meccs. A 48. percben Djibril Sidibé fejjel szerzett vezetést a Monacónak, amit Harry Kane büntetőből kiegyenlített. Alig egy percig örülhettek az angolok, Thomas Lemar ugyanis ismét vezetést szerzett a hazaiaknak. Ugyan a hajrában a Tottenham megpróbált kiegyenlíteni - túlságosan későn ébredt és ezzel ki is esett a BL-ből. A Monaco pedig továbbjutott, méghozzá csoportelsőként.

A csoport második helyén a Leverkusen végzett, amely a moszkvai hidegben Kevin Volland révén a 17. percben vezetést szerzett. A nem túl eseménydús találkozón a CSZKA Moszkva Babko Natho büntetőjével kiegyenlített - csak megjegyeznénk, hogy Volland volt szabálytalan. A hajrában a CSZKA-nak megvoltak a lehetőségei, hogy megnyerje a meccset, mint ahogy a Leverkusennek is, de Volland a kapufát találta el.

A G csoportban az angol bajnok a belga bajnokot fogadta, de ennél is relevánsabb, ha azt írjuk, a csoportelső Leicester a csoportutolsó Brugge-t. A hazaiak az első fél órában el is rendezték a meccset, előbb Sindzsi Okazaki, majd Rijad Mahrez volt eredményes - utóbbi büntetőből. Ugyan az 53. percben José Izquierdo egy szép góllal szépített, a hazai győzelem nem forgott veszélyben.

Az est folyamán mindössze három csapat nem tudott gólt lőni: a Dinamo Zágrábon kívül a Köbenhavn és a Porto, akik sajnos egymás ellen léptek pályára. Az első félidőben még a portugálok kapusának, Iker Casillasnak kellett egy nagyot védenie, a szünet után viszont szinte már csak a vendégek tudtak veszélyesek lenni, ám Robin Olsen mindannyiszor védeni tudott. Ezzel a Leicester már biztos, hogy csoportelsőként továbbjutott, a Brugge kiesett, a Köbenhavn és a Porto pedig távolsági párbajt vív az utolsó fordulóban, hogy eldöntsék: kinek jut a BL, kinel az EL.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ

E-CSOPORT
Monaco -Tottenham 2-1
gólok: D. Sidibé 48., Lemar 53., ill. Kane 52. - 11-esből
CSZKA Moszkva -Leverkusen 1-1
gólok: Natho 75. - 11-esből, ill. Volland 16.)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Monaco

5

3

2

-

9-4

+5

11

2. Bayer Leverkusen

5

1

4

-

5-4

+1

7

3. Tottenham

5

1

1

3

3-5

-2

4

4. CSZKA Moszkva

5

-

3

2

4-8

-4

3

F-CSOPORT
Borussia Dortmund-Legia Warszawa 8-4
gólok: Kagava 17., 18., Sahin 20., O. Dembélé 29., Reus 32., 52., 92., Passlack 81., ill. Prijovic 10., 24., Kucharczyk 57., Nikolics 83.)
Sporting-Real Madrid 1-2
gólok: Adrien Silva 80. - 11-esből, ill. Varane 29., Benzema 87.)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Borussia Dortmund

5

4

1

0

19-7

+12

13

2. Real Madrid

5

3

2

0

14-8

+6

11

3. Sporting

5

1

0

4

5-7

-2

3

4. Legia Warszawa

5

0

1

4

8-24

-16

1

G-CSOPORT
Leicester City-FC Bruges 2-1
gólok:
Okazaki 5., Mahrez 30. - 11-esből, ill. Izquierdo 56.)
FC Köbenhavn-Porto 0-0

A G-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Leicester City

5

4

1

0

7-1

+6

13

2. FC Porto

5

2

2

1

4-3

+1

8

3. Köbenhavn

5

1

3

1

5-2

+3

6

4. FC Bruges

5

0

0

5

2-12

-10

0

H-CSOPORT
Sevilla-Juventus 1-3
gólok: Pareja 9., ill. Marchisio 45+2. - 11-esből, Bonucci 84., Mandzukic 94.)
Dinamo Zagreb-Lyon 0-1
gól:
Lacazette 72.

A H-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Juventus

5

3

2

0

9-2

+7

11

2. Sevilla

5

3

1

1

7-3

+4

10

3. Lyon

5

2

1

2

5-3

+2

7

4. Dinamo Zagreb

5

0

0

5

0-13

-13

0

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: