2016-04-11 15:40:09• hírek • Szatmár.ro

A BEC 126 párt, szövetség vagy szervezet logóját iktatta

Három magyar politikai alakulatnak lesz saját jelképe a júniusi romániai önkormányzati választásokon, kettő közülük közös jelöltek indítására is készül - derült ki hétfőn, amikor a választási jelek regisztrációjának lezárása után megkezdődött a jelöltállítás időszaka.

A központi választási bizottság (BEC) 126 párt, választási szövetség és kisebbségi szervezet elnevezését és választási jelét iktatta, közöttük a magyar kisebbség érdekképviseleti szervezeteként bejegyzett Romániai Magyar Demokrata Szövetségét (RMDSZ), a tulipánt, a Magyar Polgári Pártét (MPP), a fenyőt és az Erdélyi Magyar Néppártét (EMNP), a csillagot. A BEC-nél a párttörvény alapján bejegyzett két magyar politikai alakulat "MPP-EMNP" nevű, a fenyőt és csillagot is tartalmazó választási szövetségének jelét is iktatták.

A helyhatósági választási törvény szerint települési vagy megyei választási szövetségeket pártok vagy pártszövetségek hozhatnak létre. Az RMDSZ ezt úgy értelmezte, hogy a kisebbségi szervezetek csak a saját megnevezésük alatt és a saját logójuk alatt indulhatnak, ezért a jelöltállítást megelőző időszakban elzárkózott a koalíciós jelöltlisták kialakításától és saját tanácsosi jelöltlistáira invitálta a másik két magyar politikai alakulat vele együttműködni kész jelöltjeit.

"Amennyiben megóvja valaki a koalíciós listát, a bíróság a választási kampány kellős közepén törölheti azt, és jelöltek nélkül marad egy egész közösség. Ilyen kockázatot nem tudunk vállalni" - magyarázta az RMDSZ álláspontját Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke januárban egy közös választási párt létrehozását javasolta az RMDSZ-nek, amely szerinte a nyári önkormányzati és az őszi parlamenti választásokon is megteremtené a lehetőséget a közös indulásra, ezt azonban az RMDSZ elhárította. Az EMNP helyi szervezetei eddig nem fogadták el az RMDSZ-listákon felajánlott helyeket, amelyek szerintük nem helyettesítik a valós összefogást.

Az MPP elnöksége úgy döntött, "versenybe száll, ahol lehetséges, és együttműködik, ahol szükséges" az RMDSZ-szel a szövetséggel kötött keretmegállapodása alapján.

A polgáriak és az EMNP esetleges együttműködését - a korábbi feszültségeken túl - megkérdőjelezte az, hogy az MPP a néppártosok "bérfütyülőinek" tulajdonította azt, hogy Biró Zsolt MPP-elnököt többen kifütyülték a márciusi 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetésen. Egyedül a BEC-nél bejegyzett közös választási jel utal  mégis arra, hogy lehetnek olyan települések, ahol a két kisebb párt közös jelölteket támogat.

A jelöltállítási időszak április 26-ig tart, majd az óvások elbírálása után a jelölések május 4-én válnak véglegessé. Az egyhónapos választási kampány után az önkormányzati választásokat június 5-én bonyolítják le Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: