2019-05-21 10:05:02• hírek • Nagy Tímea

A BBTE szatmárnémeti óvodapedagógiai és tanítóképző karának elmúlt 20 éve számokban

Szerdán ballagnak a  2018-2019-es tanáv végzősei óvodapedagógia és tanító képző szakon - ennek apropóján bemutatjuk, hogyan alakult a kihelyezett tagozat elmúlt 20 éve számszerűsítve:

Szatmárnémetiben, a régi kaszárnya épületében működik a kolozsvári székhelyű Babes-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozata, melyen két kar képviselteti magát: a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar közigazgatási szakkal, illetve a Pszichológia és Neveléstudományok Kar óvodapedagógusokat és tanítókat képző szaka.

 

A tanítóképző 1999-ben kezdte meg működését Szatmárnémetiben, magyar tannyelven. Az egyetem a kaszárnya egy kihasználatlan épületrészét kapta meg, melyet azóta felújítottak. Az óvodapedagógus- és tanítóképzés kezdetben főiskolai szinten zajlott, ám a 2005/2006-os tanévtől kezdődően a BBTE bevezeti a bolognai rendszert, így a három éves képzés egyetemi szintűvé válik (BA szint) és licenciátusi vizsgával zárul. 2008-tól kezdődően a végzett hallgatók egyetemi szintű tanári oklevelet kapnak kézhez, mely feljogosítja őket arra, hogy elhelyezkedhessenek óvodapedagógusként illetve tanítóként a közoktatásban, vagy továbbtanulhassanak egy mesteri szakon (MA szinten).

 

1999-től kezdve összesen 2377-en tanultak a BBTE szatmárnémeti kihelyezett óvodapedagógus- és tanítóképzés szakán. A legnépszerűbbnek 2006-tól 2011-ig bizonyult a helybeli felsőoktatási intézmény. Ebben az időszakban a távoktatás újdonságnak számított, sokan iratkoztak a tagozatra. Kiegészítő évfolyamos hallgatói is voltak a szaknak. 2011-2012-ben mesterin is végeztek, összesen 34-en. Míg csaknem ezren kezdték meg tanulmányaikat az elmúlt két évtizedben, addig mindössze 777 pedagógust bocsátott útjára a kar, ebből 371 nappali, 229 távoktatásos tagozaton, 148-an kiegészítő éven, 17-en mesterin végezték tanulmányaikat.

 

Idén 16 hallgató végez nappali tagozaton. Az utolsó három évben 97 nappalis és távoktatásos tanulóból 79-en fejezték be sikeresen a képzést, ez 81%-os arányt jelent. A nappalisok 78%-a Szatmár megyében maradt, a térségben talált biztos állásra, néhányan külföldre mentek szerencsét próbálni. A távoktatásos diákok többsége munka mellett végezte a szakot, voltak köztük aktívan dolgozó pedagógusok is. Számukra a felsőfokú végzettség fizetéstöbblettel járt. 2016 és 2019 között 5 tanuló jelentkezett mesteri képzésre.

 

A pedagógusi pálya - mindegy, hogy óvópedagógusról vagy tanítóról beszélünk - kiszámítható és biztos munkahelyet jelent már a pályakezdők számára is. Természetesen, nem hagyhatjuk említés nélkül a tényt, hogy az oktatói hivatás jelenleg Romániában nem egy jól fizetett szakma, annak ellenére, hogy milyen előképzettség szükséges a betöltéséhez, s a felelősségről pedig még nem is szóltunk. A kereseti lehetőséget, mint kritériumot a pályaválasztás alkalmával biztos, hogy nem hagyhatjuk ki a képből, de nem lehet ez az egyetlen feltétele annak, mi lesz belőlünk vagy a csemetéből.

 

A kereset mértékétől eltekintve számos előnnyel jár az óvópedagógiai vagy tanítói hivatás, mint például a szabadnapok száma. A hivatás szépsége, az  évtizedek alatt több százra rúgó hálás szempárok, valamint a mindennapi élmények emelik a pályát igazán megbecsültté.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: