2017-05-15 12:42:06• hírek • Kocsis Zoltán

A 9. legrosszabb levegőjű város lenne Szatmárnémeti?

Brassóban a legjobb és Ploiesti-en a legrosszabb a levegő minősége Románia városai közül – legalábbis a storia.ro és a D&D Research internetes felmérése szerint. A kérdőívre mintegy kétszázezer válasz érkezett, a válaszadóknak öt minősítés közül kellett választaniuk. Ezek szerint Szatmárnémeti a kilencedik helyen található. A legrosszabb levegőjű városok listáján.

A felmérésben résztvevők válaszai alapján a legjobb levegővel rendelkező romániai város Brassó, megelőzve két közeli települést, Sepsiszentgyörgyöt és Csíkszeredát. Érdekes, hogy a jelentős iparral és közúti forgalommal rendelkező Kolozsvár az előkelő hetedik helyen áll.

Ezzel szemben a lista másik végén meglepetésre nem Bukarest, hanem Ploiesti található. A főváros a harmadik helyre szorult, Calarasi is „bejött elé”. Következik a rangsorban Foksány, majd Galac, Slatina, Resicabánya, Bákó és – Szatmárnémeti.

A szubjektív érzékelés és a szakmai valóság között azonban akár jelentős is lehet a különbség. „A téli hideg heteket leszámítva, amikor sokan fűtöttek fával, Szatmárnémetiben soha nem haladja meg a normális értékeket a légszennyezettség”, válaszolta megkeresésünkre Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója. Az ügynökség amúgy folyamatosan méri a levegő szennyezettségét egy, a Ioan Slavici Gimnzáium udvarán felállított mérőállomás segítségével. Ennek eredménye pedig folyamatosan nyomon követhető a Közigazgatási Palota falán található kijelzőn.

Szatmárnémetiben a legjelentősebb szennyezési forrás a közúti forgalom, magyarázza Békéssy, éppen ezért a legkritikusabb pont a Burgya-sarok. „Ezért is szorgalmazzuk minél több körforgalom kialakítását, mert az folyamatosabbá teszi a forgalmat, ezáltal kevesebb lesz az egy helyben pöfékelő és sehová sem haladó jármű”.

Az igazgató kitért a néhány hónapja nagy vitát kiváltó extrudált kukoricapehely (pufulec) gyár esetére is. A környezetvédelmi őrszolgálat méréseket végzett, ennek eredményeként Békéssy berendelte a gyár vezérigazgatóját. Közölte vele, amíg nem tesznek lépéseket a szennyezés (a bűz) visszaszorítására, addig nem hosszabbítják meg a működéshez szükséges környezetvédelmi engedélyt. Jelen pillanatban a fejlesztés folyamatban van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: