2015-06-07 09:41:49• hírek • Szatmár.ro

A 4 éves Hanna operációjára gyűjtenek a Családi Hétvégén

A Szatmárnémeti város kisközösségeinek a segítségét kérik - a MADISZ közleményét változtatások nélkül olvashatja:

Hisszük, hogy Szatmárnémetiben szociálisan érzékeny emberek, gyermekek élnek azaz Hudák Hanna sorsa iránt felelősséget éreznek. Hisszük, hogy Szatmárnémetiben magas érzelmi intelligenciával megáldott, azaz empatikus emberek élnek, akik a Hanna élethelyzetét megpróbálják teljes mértékben átélni.

Keressük azt a magánembert, közösségi tagot - felnőttet vagy fiatalt-, aki saját közösségében (utcájában, intézményében, egyesületében, munkahelyén, társas lakóházában vagy osztályában) felvállalná a Hanna érdekeinek a képviseletét, azaz adományokat gyűjtene Hanna számára.

Mutassuk meg a közösség erejét! Az első alkalom Szatmárnémetiben a Családi Hétvégén lesz. Az Információs Pontokban fogadják a kisközösségek adományait.

Egy szatmárnémetiből elszármazott (jelenleg Gyimesközéplokon élő) édesapa 3 éves siketnéma gyermekéről,  Hudák Hannáról van szó. Létezik egy műtéti eljárás, a cochleáris implantáció, amelynek segítségével képes lesz hallani és beszélni. Minden esélye meg van ezzel a műtéttel, hogy a normál hallókra jellemző beszédkészsége kialakuljon, jól megtanuljon beszélni, beszédértése pedig a mindennapos kommunikáció megértéséhez szükséges szintre fejlődjön.

Orvosi feltételek. A cochleáris implantáció (CI) egy olyan műtéti eljárás, amellyel a siketek hallásjavítását szolgálja. A cochleáris implantátum részei: a belső fülbe ültetett elektróda és az ehhez kapcsolódó, szintén beültetett jelfogó/dekóder egység és a külső egység. A siketek nagy részénél az okozza a problémát, hogy a szőrsejtek nem működnek. A CI átveszi a szőrsejtek funkcióját, és elektromos impulzusokat továbbít a hallóidegek felé. A CI működési elve az alábbi: a hanghullámokat egy mikrofon érzékeli, majd továbbítja a beszédprocesszor felé amely egy kódolási stratégia segítségével átalakítja a mikrofontól kapott jeleket. A processzortól egy adótekercs (egy kis mágnes rögzíti a fejbőrön, pontosan a vevőtekercs felett) veszi át a jeleket. A koponyacsontra implantált vevőtekercs veszi át az adótekercs jeleit. Egy dekóder dekódolja, majd az elektróda felé továbbítja a jeleket. Az elektróda a csigába van beültetve. Az elektróda által keltett elektromos impulzusokat az idegsejtek érzékelik és az agyba továbbítják, hallásérzetet keltve.

Pedagógiai feltételek. A CI beültetése nem jelenti azt, hogy a páciens egyből jól hall. A CI viselőjének el kell sajátítania a CI-vel való hallás képességét, mivel az jelentősen különbözik a normál hallástól. Ehhez audiológus/szakpedagógus segítségére is szükség van.

Anyagi feltételek. A CI, az operáció és a (re)habilitáció jelentős anyagi terhet jelent. A páciens a beszédprocesszor bekapcsolásakor egyből hall. A hanginpulzusok idegi feldolgozása azonban olyan rugalmas, hogy a páciens - megfelelő tréning mellett - hamarosan hozzászokik a CI-hez. A szoktatás első pár hónapja során a beszédprocesszor beállításain fokozatosan állítanak az audiológus szakemberek. Erre azért van szükség, mert a hallóidegek "hozzászoknak" a CI elektródája által keltett jelekhez, és ezért változtatni kell a jelszinteket. Ezzel párhuzamosan zajlik a beszédtréning, melynek célja, hogy a CI viselője a hangos beszédet megértse, azzal kommunikálni tudjon. A kisgyermekek a CI segítségével jól megtanulhatnak beszélni, beszédértésük pedig a mindennapos kommunikáció megértéséhez szükséges szintre fejlődhet.

Hanna minkét fülébe szükséges cochleáris implantációt ülteteni. Hanna alkalmas az implantációs műtétre. Kiváló szakemberek - dr. Neagos Adriana orr-fül- gégész főorvos, Marosvásárhely és Prof. Dr. Habil. Rovó László Ph.D. - a műtétek egyikét Marosvásárhelyen másikát Szegeden végeznék. Mindkét országban Hanna várólistára került. Az idei évben a romániai egészségbiztosító Marosvásárhelyen egy darab cochleáris implantáció beültetését finanszírozta.

A fizetéses elővizsgálatok, amelyeket Budapesten (oda-vissza 1.500 km) és Szegeden (oda-vissza 1.250 km) végeztek el kimerítette a család anyagi lehetőségeit. Tudjuk, hogy az implantátumok beültetése csak fél siker. Nagyon fontos az utókezelés. A gyermek anyanyelve magyar ezért az utókezelés Szegeden fog megvalósulni.

Az adományokat nyugta ellenében fogadja el a Szatmárnémeti MADISZ és kezelési költség nélkül (a teljes összeget) adja át a szülőknek. A Szatmárnémeti MADISZ internetes felületeken, elektronikus levélben és a sajtóban tájékoztatja az érdeklődőket Hanna sorsáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: