2017-05-12 15:18:33• hírek • Szatmár.ro

A 25 éves román-német barátságot ünnepelték

Pénteken kezdődött a Szatmári Német Kulturális Napok.

Péntek délelőtt egy bukaresti német nyelvű színtársulat gyerekeknek szánt előadásával kezdődött meg az idei Szatmári Német Kulturális Napok. A folytatásban pedig a Szatmár Megyei Prefektúra kis gyűléstermében tartottak eseményt, amelyen az idén 25 éves Német-Román Barátsági szerződés megkötésére emlékeztek.

A rendezvényen jelen voltak az NDF helyi és megyei elöljárói, Szatmár megye prefektusa, a megyei tanácselnök, valamint Szatmárnémeti polgármestere és városmenedzsere is. A moderátori szerepet Josef Hölzli, a Szatmárnémeti NDF elnöke és a regionális szervezet vezetője látta el. A díszvendégek Ovidiu Gnat FDG-s parlamenti képviselő, Benjamin Józsa, az NDF ügyvezető elnöke és Klaus Christian Olasz, a bukaresti német nagykövetség képviselője voltak.

Az eseményen elhangzott, hogy Szatmár megyében kiemelkedő fontosságú a német befektetők jelenléte és szó esett azokról a kitűnő kapcsolatokról, amelyeket az NDF politikai szövetségeseivel ápol. De beszéltek a Johann Ettinger Német Nyelvű Líceum ügyéről is, ahol igen nehezen halad az iskola udvarában található épület felújítása. Ebben iskolai osztályok működnének, amint elkészülnek a felújítással, ugyanis sok szülő választja a gyermeke oktatásának helyszínéül a német líceumot.

Szombaton a Svábházban tartott délelőtti gyermekünnep keretében gyerkőcök fogják feldíszíteni azt a 10 méter magas fenyőfát, amit felszalagozott májusfaként 14 órakor fognak felállítani a régi főtér parkjában, a városi karácsonyfa helyén. A májusfa környékén sátrakat is állítanak, ahol a sváb falvakból származó bor, német sör és természetesen strudli is kapható lesz. Strudlit egyébként öt Nagykároly környéki falu asszonyai sütnek. A jó hangulatot német néptánccsoportok fellépése emeli majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: