2011-12-22 15:57:49• hírek • Kocsis Zoltán

A 22 évvel ezelőtti hősökre emlékeztek

A hadsereg, a csendőrség és a tűzoltóság díszőrségének kíséretében a helyi közigazgatási intézmények és politikai pártok vezetői csütörtökön emlékeztek meg az 1989-es romániai forradalom áldozataira. Köztük arra a hét Szatmár megyei fiatalra is, akik a huszonkét évvel ezelőtti zűrzavaros állapotok közepette veszítették életüket.

Nicolae Ceaușescu átkos rendszerének megdöntése összesen 1104 életet követelt 1989 decemberében és 3352-es szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket. A halálos áldozatok sorából sajnos Szatmár megye sem maradhatott ki: megyénk hét szülötte is életét vesztette. Szabó Antal, Sófalvi György, Király Mihály, Gergely Csaba, Salajan Raluca, Cuilioan Marinel és Zimbru Grigore emléktáblája a Közigazgatási Palota oldalán hirdeti a szabadság és a hősiesség dicsőségét.

December 22-én csütörtökön, Ceaușescu megfutamodásának emléknapján, a „Román Forradalom és Szabadság Napját" ezt az emléktáblát koszorúzták a helyi politikai vezetők. A preketúra nevében Radu Giurca kormánybiztos és Pataki Csaba alprefektus, a Megyei Tanács nevében Csehi Árpád elnök valamint Mircea Govor és Adrian Stef alelnökök, a polgármesteri hivatal részéről pedig Ilyés Gyula polgármester valamint Kereskényi Gábor és Adrian Albu alpolgármesterek. Ezt követték a hadsereg, a különboző politikai pártok, köztük természetesen az RMDSZ és a veteránok szövetségeinek a képviselői.

Az esemény kezdetén a jelenlévők meghallgatták a román himnuszt, majd Ioan Socolan és Cristian Silaghi ortodox valamint Dumitru Roman görög katolikus tiszteletesek cerebráltak megemlékező szertartást.

Állami ünnepről lévén szó, magyar szó természetesen nem hangzott el. Pedig a szatmári áldozatok több, mint a fele magyar nemzetiségű volt. A forradalmat pedig Tőkés László és az ő református magyar gyülekezete robbantotta ki. Köszönjük Románia...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: