2021-06-11 08:05:44• hírek • Fizetett tartalom

A 2020-as Labdarúgó-Európa-bajnokság

A labdarúgás a legnépszerűbb sport már hosszú ideje, és minden bizonnyal az is marad. Sőt a labdarúgás sokkal több, mint egy sport. Egy gazdasági ágazatról van szó hihetetlen jövedelmekkel és költségvetésekkel. Továbbá egy meghatározó közösségi élmény, amely hétről hétre milliókat vonz standionokba.

Annyira meghatározó, hogy a világ vezető politikusai is kötelességüknek érzik, hogy jelenlétükkel érzékeltessék a sportág fontosságát. A sportág szinten minden korosztályt és társadalmi réteget megmozgat. A kisgyerekek az óvodában és az iskolában játsszák, míg az idősebb korosztály öregfiúk mérkőzéseken mérik meg az erejüket. Természetesen a gyengébb nem is képviselteti magát, és külön bajnokságot rendeznek számukra. A huszonéves és harmincas éveiben járó játékosok alkotják a professzionális csapatokat a különböző labdarúgó bajnokságokban a különböző ligákban. 


Nemzetközi labdarúgó tornák


Az alacsonyabb rangú falusi bajnokságoktól egészen az első osztályban szereplő csapatokig nagyon sok csapat képviselteti magát. A legjobb klubcsapatok nemzetközi versenysorozatokban is megmérettetik magukat. Egy ország legjobb játékosai alkotják a nemzeti tizenegyet.


A válogatott különböző nemzetközi tornákon illetve barátságos mérkőzéseken vesz részt. A legfontosabb nemzetközi tornák közé tartozik a világbajnokság, az olimpia, az Európa bajnokság, a Copa America, az Ázsia bajnokság és az Afrika kupa. A világbajnokság és az Európa bajnokság rendkívüli jelentőséggel bír, amelyet általában 4 évente rendeznek meg. 


Európa bajnokságok története 


Az Európa bajnokságon az európai országok labdarúgó csapatai vesznek részt beleértve Törökországot és Izraelt is. Az első tornát 1960-ban rendezték, amelyen csak még 4 csapat játszott és a győztes a Szovjetunió volt. Egészen 1976-ig 4 csapat vett részt ezen a tornán. 1980-tól 1992-ig már 8, és 1996-tól 2012-ig már 16 csapat játszott a bajnokságokon. A 2016-os tornán játszott először 24 csapat, amely tornát Portugália nyerte meg. A 2020-as tornát elhalasztották a koronavírus miatt, így az idén kerül megrendezésre. A torna elhalasztása mellett a legfontosabb érv az volt, hogy az UEFA nem engedte azt, hogy üres stadionokban játsszák a mérkőzéseket. Továbbá azok a városok, amelyek nem tudják garantálni a nézőközönség beengedését a stadionokba, elbukhatják a mérkőzés rendezését.  


A 2020-as Európa bajnokság rendező városai és résztvevői       


A 2021-es labdarúgó Európa bajnokság a 16. torna lesz Európában, és abban is rendkívülinek számít, hogy nem egy országban, hanem Európa 12 városában rendezik meg. Az alábbi városokban rendeznek mérkőzéseket: 

  • Dublin, 
  • London, 
  • Glasgow, 
  • Amszterdam, 
  • Koppenhága, 
  • Szentpétervár, 
  • München, 
  • Bilbao, 
  • Róma, 
  • Budapest, 
  • Bukarest és 
  • Baku. 

A nyitómérkőzést a római olimpiai stadionban rendezik, a Wembley stadionban pedig a két elődöntőt és döntőt. A nyitómérkőzést Olaszország játssza Törökországgal. Az alábbi országok vesznek részt a tornán: 

  • A csoport: Törökország, Olaszország, Wales és Svájc, 
  • B csoport: Dánia, Finnország, Belgium és Olaszország, 
  • C csoport: Hollandia, Ukrajna, Ausztria, és Észtország, 
  • D csoport: Anglia, Horvátország, Skócia és Csehország, 
  • E csoport: Spanyolország, Svédország, Lengyelország és Szlovákia, 
  • F csoport: Magyarország, Németország, Franciaország és Portugália. Magyarország a rájátszásban Izland 2:1 arányú legyőzésével jutott ki a kontinensviadalra.


A magyar csapat


A magyar csapat egy nagyon emlékezetes mérkőzésen 2:1 győzte le Izlandot és kvalifikálta magát a tornára. A mérkőzésen sokáig Izland vezetett és egy nagyszerű hajrával az utolsó percekben sikerült megfordítani a mérkőzést. A sorsoláson már nem volt ilyen szerencséje a csapatnak, mert a címvédővel Portugáliával, és Európa két egyik legjobb csapatával Németországgal és Franciaországgal került egy csoportba. Már 2016-ban is sikerült kijutni a Franciaországban rendezett viadalra, amiért a válogatott 11.5 millió eurót keresett.


Ez a teljesítmény Spanyolország, Anglia és Svájc teljesítményével azonos értékű volt. A különböző pénzügyi lapok úgy becsülik, hogy az EB-re kijutó csapatok 9.25 millió eurót kapnak, a csoportkörben egy győzelemért 1.5 millió euró, a nyolcaddöntőbe való jutásért pedig 2 millió euró jár. Az európai bajnoki cím megszerzése esetén 7 mérkőzésből mind a hetet elnyerve 34 millió euró lenne a nyeremény. A magyar csapat jelenlegi edzője Marco Rossi, aki korábban a Budapesti Honvédot és a Dunaszerdahelyt irányította. 2018-ban vette át a válogatott irányítását, és a Nemzetek Ligájában a magyar csapattal a második helyen zárt. Számos új tehetséges játékost hozott a csapatba, mint Szoboszlai Dominik, Willi Orbán, Szalai Attila, Holender Filip stb.


A 2020-as Európa bajnokság selejtezői során a csapat nem játszott nagyon eredményesen. Ugyan sikerült legyőzni a nagyon erős horvát csapatot és Wales válogatottját, de kétszer is kikapott a csapat Szlovákiától, és csak a negyedik helyen végzett a csoportban. Az Izland elleni pótselejtezőre a Nemzeti Ligában elért eredmény jogosította fel a csapatot. A Nemzetek Ligájában nagyon eredményesen játszott a csapat. Megverte idegenben a törököket és a bolgárokat. Az eredményes szereplést követően feljutott az A osztályba.


Fogadás az Európa Bajnokság meccseire


A labdarúgó Európa Bajnokság nemcsak egy kiemelkedő sportrendezvény, hanem hatalmas lehetőség a pénzkeresésre is a sportfogadás révén. Rengetegen fognak különböző összegeket megjátszani az EB meccsein, így a nyeremények is sokkal magasabbak a szokásos fogadási összegeknél. Az egyik vezető online sportfogadás oldalon a Rabonán az EB minden meccsére lehet fogadni. A fogadásokon kívül különböző bónuszokban is részesülhetnek a játékosok. A rabona bónusz különböző típusairól a sportfogadás szakértő Kollár Aladár írt egy remek összefoglalót. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: