2019-02-20 10:32:16• hírek • Szatmár.ro

A 2019-2020-as tanév rendje: hamarabb kezdődik az iskola és egy vakációt is kivesznek

A diákok, a szülők és a tanárok javaslata a 2019/2020-as tanév rendjét illetően merőben eltér az eddigiekben megszokottól.

Nemrégiben látott napvilágot az a tervezet, melyet a Konstancai Diáktanács, valamint pedagógusok és a szülők szeretnének bevezettetni a jövő tanévet illetően. Szokatlanul hosszúnak ígérkezik a sulis időszak, a vakációk rovására. A Tanügyminisztérium jóvá is hagyta - adja hírül a digi24.ro.

 

A civil javaslat szerint szeptember 9-én csengetnek be először, egy héttel hamarabb, mint a korábbi években. Az utolsó tanórák június 12-én lesznek 2020-ban.  Az első félévet 15 hetesre, a másodikat 20 hetesre igazítják. A félévközi szünetet eltörlik, ezt a téli vakáció helyettesíti, ugyanis karácsony előtt érne véget az első szemeszter. Stresszes lesz a nebulók számára az adventi időszak - dolgozatokkal, felmérőkkel tarkított. Több elfoglaltságot ró ez a pedagógusokra is az ünnepi készülődés közepedte.

 

A Tanügyminisztérium kicsit másképp dolgozta volna ki a terveket: szeptember 16-tól június 19-ig járatnák a nebulókat iskolába. Az őszi szünettől ők is megszabadulnának, ami a középiskolákat illeti, általánosban megmaradna az egy hetes pihenő. Az ünnepi vakációt megelőzően, december 20-án érne véget a 14 hetes első félév. A második január 13-án kezdődne és 21 hétig húznák ki az időtartamot. A tavaszi szünet 2 hetes lazítást biztosítana az utolsó hajrá előtt.

 

A diáktanács által javasolt változatot szavazták hivatalosnak a minisztériumban. Ez a tervezet figyelembe veszi az érettségizők érdekeit is. A nyári nagy melegben  egy hét csúszás is több fokos hőmérséklet emelkedést jelenthet. Nem mindegy a diákok számára, hogy 30 vagy 35 Celsius-fokos melegben írnak és felelnek életük egyik legfontosabb próbatételén.

 

Kiváncsian várjuk megyénk diákjai és a tanárai véleményét a változtatással kapcsolatban. Tetszik vagy sem, és milyen okból kifolyólag?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: