2018-03-23 07:35:26• hírek • Oszkó Viktória

A 2017-es év sikereit summázta az RMPSZ

Március 22-én, csütörtökön délután 15:00 órától tartotta éves bászomoló küldöttgyűlését a Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében az RMPSZ (Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége) elnöksége.

Baranyai Tibor, a szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd ismertette a találkozó főbb témaköreit. Az alap pontok között szó esett a megyei szervezet éves tevékenységéről, a pedagógus továbbképzésekről, a külhoni szakképzési támogatásokról, valamint kitértek az aktuális programok ismertetésére is.


A szövetség elnöke azzal kezdte értékelőjét, hogy hangsúlyozta, az RMPSZ az oktatás minőségének javításával kapcsolatos teendőket fogalmazza meg minden évben, és célirányosan haladnak annak érdekében, hogy minden elképzelést sikeresen meg is valósítsanak.


A  szakmaiság tükrében évközi továbbképzéseket szerveznek, amelyek a Bolyai és a magyarországi továbbképzésekkel együtt segítik a pedagógusok magyar nyelven történő szakmai felkészülését. A továbbképzésekről bővebben dr. Baranyai Tünde, a BBTE adjunktusa beszélt.


Gindele Imre, a nagykárolyi Simion Barnutiu Szaklíceum igazgatója a külhoni szakképzési támogatások témakörében elmondta, hogy a magyar kormány anyagi hozzájárulásának köszönhetően sikerült egy kresz labort létrehozni, ahol a gyerekek felkészülhetnek az autóvezetés elsajátítására. A szaktanterem teljesen felszerelt, még szimulátor is van benne. A gyerekek tavaly ősztől már használják is a labort, ott történnek a vezetési órák, és nagyon nagy sikere van. A környéken nincs még ilyen más iskolában, de talán a cégeknél sem.


Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, az RMPSZ alelnöke arról beszélt, boldogsággal tölti el, ha a 2017-es évre visszagondol. „Két Kós Károly Díj is Szatmár Megyébe jött. Kovács Péter a Nagykárolyi Líceumból harmadjára nyerte el , a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum kilencedikes diákja, Balogh Ádám pedig először részesült a kitüntetésben. Ahhoz, hogy valaki megkaphassa a díjat, olyan rangos versenyek győztese kell, hogy legyen, mint a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny vagy az Apáczai Csere János Nemzetközi Magyar Nyelv, Irodalom és Kultúra Tantárgyverseny.


Szejke Ottilia szaktanfelügyelő az óvodapedagógusok továbbképzéséről tett említést. Fontosnak tartják ugyanis, hogy az óvónők magyar nyelvű szakmai továbbképzéseken vehessen részt.  Egy három részből álló képzéssorozatot állítottak össze, amelyek mindegyike kredit pontokat ér. Az első nagyobb továbbképzés már elkezdődött, ebben a fordulóban 100 óvodapedagógus vesz részt. A második szakaszban szintén ennyi résztvevőel számolnak, a képzés április 20-án indul majd.


Végül Muhi Sándor a Tudományos Tanács tevékenységéről és az Apáczai díjról tartott rövid értekezést. A gyűlést  a hozzászólások átbeszélésével zárták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: