2015-12-21 11:27:02• hírek • Czinzel László

A 2015. év jelentősebb felfedezései, találmányai - második rész

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása a 2015. év felfedezéseiből és találmányaiból.

ORVOSTUDOMÁNY
február - Egy magyar szakemberek által vezetett nemzetközi tudóscsoport olyan új idegpályát fedezett fel, amely eddig ismeretlen módon köti össze a mozgásért, a figyelemért és az öntudatért felelős agyközpontokat.
április - Az ELTE Biokémiai Tanszékének kutatói a világon elsőként juttattak úgy gyógyszert egy élő állatba, hogy az mindössze egyetlen sejtben fejtette ki hatását. A "molekuláris tetoválásnak" nevezett módszerrel a hatóanyagot speciális lézerfénnyel (két-foton lézerrel) "tetoválják" a kívánt helyen és alakzatban az élő állatba.
május - A Harvard Egyetem kutatói új vizsgálati módszert fejlesztettek ki, amely mintegy tizenhárom évvel a betegség kifejlődése előtt képes előre jelezni a rákot. A rákban szenvedő embereknek telomerei (a DNS károsodását akadályozó, a kromoszómák végén lévő "védőkupakok") jelentősen elkopnak azoknál, akiknél később a kór kifejlődik.
június - A nyak és a torok rákos megbetegedéseire utaló genetikai jelzéseket fedeztek fel amerikai kutatók a nyálban és a vérben. A szűrővizsgálatok azt mutatják, hogy a nyál genetikai elemzése a legjobb módszer a szájüregi rák felfedezésére, a vérben lévő daganatos DNS hatékonyabb lehet a torokban keletkező rosszindulatú daganatok kiszűrésére.
október - A gyógyászatban felhasználható, fontos szerves anyagot, epszilon-viniferint találtak a szőlő gyökerében a Pannon Egyetem kutatói. Ez a rezveratrol dimer az antidepresszáns gyógyszerek készítésében, a daganatos májbetegségek kezelésében és a bőr UV-sugárzás okozta károsodástól való védelmében is fontos szerepet játszik.
november - Amerikai szakemberek először azonosítottak parazita daganatos sejtjei által okozott rákos megbetegedést embernél, a féregparazita rákja terjedt át az emberre. (A 41 évesen elhunyt beteg HIV-pozitív volt, így a tüdő- és nyirokmirigyrák kifejlődésében immunrendszerének meggyengülése is szerepet játszhatott.)

PALEONTOLÓGIA

január - Delfinszerű tengeri hüllő 170 millió éves maradványait fedezték fel a skóciai Skye szigetén. A 4,3 méter testhosszúságú halgyík a jura időszakban élt, halakkal és tintahalakkal táplálkozott.
április - Vegetáriánus volt a félelmetes Tyrannosaurus rex (zsarnokgyík) unokatestvére, a "mindössze" 3 méteres Chileosaurus diegosuarezi dinoszaurusz, amely 145 millió éve, a jura időszak végén élt a mai Dél-Amerikában.
június - "Pokolfajzat" dinoszaurusz maradványait tárták fel Kanadában, Alberta államban. A 68 millió évvel ezelőtt élt növényevő koponyája épségben maradt fenn: apró orrszarvai és nagy orrszarva volt, hatalmas, pajzsszerű nyakfodrát hét három- és ötszögletű tüske szegélyezte.
június - Hatalmas, négy lábon járkáló denevér kövületét fedezték fel Új-Zélandon. Az eddig ismeretlen fajhoz tartozó egyed 16 millió évvel ezelőtt élt.
július - A sisakos baziliszkusz 48 millió éves fosszíliáját tárták fel az Egyesült Államokban, Wyoming államban. A vízen járási képesség alapján Jézus-gyíknak is nevezett hüllő a Corytophanidae család tagja volt.
augusztus - A kihalt barlangi oroszlán eddigi legnagyobb leletegyüttesére bukkantak az Urál hegység egy baskíriai barlangjában. A barlangi oroszlán teste mai afrikai rokonánál 25 százalékkal volt nagyobb.



október - Legalább három, még a tojásban vagy röviddel a kikelés után elpusztult dinoszaurusz csontvázát fedezték fel a mongóliai Góbi sivatag "sárkánytemető" néven közismert térségében. A Saurolophus angustirostris, más néven fejdíszes gyík nagytestű növényevő dinoszaurusz volt, hossza a tizenkét métert, súlya a két tonnát is elérte.

KÉZIRATOK, KÖNYVEK, KOTTÁK
február - Vivaldi első, elveszettnek hitt zeneművének kéziratára találtak rá egy német könyvtárban.
május - Egy brit filológus egy négyszáz éves növénytani könyv címlapját díszítő metszeten azonosította Shakespeare mindeddig egyetlen olyan hiteles portréját, amely még a drámaíró életében készült. A metszet 33 évesen, élete virágában ábrázolja a bárdot, amikor már megírta a Szentivánéji álom című vígjátékát, de még nem fogott hozzá a Hamlethez.
május - A vallásreformátor Luther Márton sajátkezű jegyzeteivel ellátott latin nyelvű művére találtak a franciaországi Elzászban, Sélestat (Schlettstadt) város híres Humanista Könyvtárában, az értekezés A keresztény ember szabadságáról címet viseli.
július - A kumráni tekercsek után a legrégebbi fennmaradt bibliai részletet rejtette az izraeli Ejn Gediben talált ezerötszáz éves, égett tekercsmaradvány, amelyet CT-vizsgálattal fejtettek meg. A Kr.u. 6. században keletkezett tekercs Mózes harmadik könyvének kezdő szakaszait tartalmazza.



július - Egy osztrák bank széfjében megtalálták Vetsera Mária bárónőnek, Rudolf osztrák trónörökös szerelmének búcsúleveleit. "Nem tudtam ellenállni a szerelemnek" - írta a fiatal nő, aki Rudolffal együtt 1889. január 28-án Mayerlingben revolverrel vetett véget életének.
szeptember - Igor Stravinsky orosz zeneszerző fontos fiatalkori művére bukkantak a szentpétervári Konzervatórium kéziratai között. A Chant Funebre című gyászdalt Stravinsky Rimszkij-Korszakov halálára komponálta 1908-ban.

RÉGÉSZETI ANTROPOLÓGIA

március - Kétezer brit emberen végzett DNS-vizsgálat igazolta, hogy a kelták nem alkotnak egyetlen, jól elhatárolható népcsoportot Nagy-Britanniában. Az eredmények szerint a Brit-szigeteket 1500 éve meghódító angolszászok nem irtották ki az őslakosokat, inkább keveredtek velük a századok során.
május - Az ember családfájának eddig ismeretlen tagját képviselik azok az állkapocscsont- és fogkövületek, amelyekre az etiópiai Afar-földön bukkantak. Az australopithecus deyiremedának elnevezett faj mintegy 3,3-3,5 millió évvel ezelőtt élt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: