2015-12-22 11:03:56• hírek • MTI

A 2015. év jelentősebb felfedezései, találmányai - 3. rész

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása a 2015. év felfedezéseiből és találmányaiból.

RÉGÉSZET
január - Az eddig ismeretlen, 4500 évvel ezelőtt uralkodó III. Hentkauesz egyiptomi királyné sírját fedezték fel cseh régészek Kairótól délnyugatra, az ókori Memphisz nekropoliszában.
február - A Közel-Keletet 909 és 1171 között uraló Fátimidák korából származó, mintegy kétezer aranyérmét találtak Izrael partjainál amatőr búvárok, a kincs mintegy kilenc kilogrammot nyom.
március - Teljesen épen maradt 2200 éves számszeríjat és íjtartót találtak a kínai régészek a világhírű hsziani agyaghadsereg feltárási munkálatai közben. A másfél méter hosszú, 130 centiméter magas íjnak csaknem kétszer olyan ereje lehetett, mint egy átlagos gépkarabélynak.
május - A római korból származó bronz törvénytáblát tártak fel Szőnyben, az egykori Brigetio területén. A táblán megörökített rendelkezéseket meghozó Philippus Arabs császár (244-249) 80 törvénye közül csupán kettő maradt fent feliratos formában.
május - A 17. századi skót kalóz, William Kidd kincseire bukkantak egy hajóroncsban Madagaszkár partjainál, a roncsból egy 50 kg-os ezüstrudat hoztak felszínre.
május - 3,3 millió éves kőszerszámokat fedeztek fel Kenyában. A legrégebbi ősi kőeszközök új kérdéseket vetnek fel az ember evolúciójáról.
július - Huszonnégy új, csak a levegőből látható vonalat találtak a perui Nazca-fennsíkon japán régészek. A Kr. e. 400 és 200 között keletkezett geoglifák egyike egy lámát ábrázol.
augusztus - Egy 3900 éves sírt tártak fel német régészek a Szász-Anhalt tartományban található Dieskau mezején. A feltételezések szerint a sír egy bronzkori uralkodóé volt abból az időből, amikor a híres nebrai korongot, a világ eddig ismert első égboltábrázolását készítették.
augusztus - Nagy valószínűséggel I. Géza király sírhelyét találták meg a középkori váci székesegyház feltárása során. Az 1074 és 1077 között uralkodott Árpád-házi királyhoz köthető temetkezési hely - az írott forrásoknak megfelelően - a hajdani középkori székesegyház hossztengelyében, az épület közepén helyezkedett el.
augusztus - A világ legrégebbi napfogyatkozás-ábrázolását fedezték fel Írországban, Meath megyében, ahol a Kr. e. 3340. november 30-án lezajlott asztronómiai eseményt vésték három hatalmas kőre.
október - Egy görög harcos 3500 éves sírjára bukkantak Pülosz romvárosban, a felfedezés a mükénéi kultúra egyik leglátványosabb lelete. A sír 1400 kincset - arany és ezüst ékszereket, bronzvázákat, drágaköveket és elefántcsont berakású, aranyozott markolatú kardot - rejtett.
október - Huszonkét, legalább 2500 éves hajóroncsra bukkantak régészek az égei-tengeri Fúrni görög szigetnél. Három hajónak olyan páratlan gazdag rakománya van, amilyet még sohasem találtak a Földközi-tenger mélyén.
november - Luxorban megkezdték a radarvizsgálatokat, amelyek megerősíthetik az elméletet, mely szerint Nofertiti egyiptomi királyné a gyermekfáraó Tutanhamon sírjának egyik fala mögött nyugszik. (A szépségéről és hatalmáról ismert Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt és egyes feltételezések szerint ő volt Tutanhamon anyja.)
december - Ezékiás júdai király (Kr. e. 727-698) pecsétjét találták meg Jeruzsálemben, a Templomhegy mellett. A mindössze 9,7 mm hosszú és 8,6 mm széles pecsétnyomót a papirusztekercset lezáró, 3 mm vastag agyagba nyomták bele 2700 évvel ezelőtt.



december - A San José spanyol gálya maradványaira bukkantak Kolumbia Karib-tengeri partjainál búvárrégészek. A legendás kincseket szállító vitorlás 1708. június 8-án 600 emberrel a fedélzetén süllyedt el, brit hadihajók elől menekülve. A bogotái kormány államtitoknak minősítette a hajóroncs helyét, mert az legalább 4 milliárd dollár értékű aranypénzt és drágakövet rejt.
december - I. Szulejmán szultán síremlékének (türbéjének) maradványait fedezhették fel magyar tudósok Szigetvár mellett, a turbéki szőlőhegyen - jelentették be, most először tárták fel egy török alapítású magyarországi település maradványait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: