2011-12-05 09:01:46• hírek • mediafax.ro

Fizetős orvosi szolgáltatások - 8 millióan megússzák fizetés nélkül

Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője augusztusban azt nyilatkozta, hogy a vizitdíjas rendszert minél hamarabb be kell vezetni. Franks szerint az egészségügyi rendszer „elég beteg", a rendszernek sokkal több pénzre van szüksége, mint amennyit kiutalnak számára.

2012-től ki kell fizetnünk az orvosi szolgáltatások költségeinek egy részét.

A román állampolgároknak 2012-től fizetniük kell az orvosi szolgáltatások egy részéért, ez a hozzájárulás nem haladhatja meg éves nettó jövedelmük tizenketted részét és a rendszer alól mentesülnek körülbelül nyolcmillióan, a nyugdíjasok, iskolások, egyetemisták és egyes betegek. A Hivatalos Közlönyben megjelent a 2011/220-as törvény, amely a 2006/95-ös egészségügyi reformtörvényt módosítja és egészíti ki, s amely bevezeti egyes orvosi szolgáltatások esetében a vizitdíjat egy „egészségügyi jegy" formájában - írja a Mediafax.

A vizitdíj azt az értéket jelenti, amelyet a biztosítottnak kell pluszba fizetnie, azon kívül az összegen kívül, amelyet az egységes, egészségügyi biztosítási alapba befizet. A vizitdíj összegét az orvosi szolgáltatási keretszerződésben szereplő szolgáltatási díjszabások bizonyos százalékaként számítják ki. Ez nem haladhatja meg egy biztosított éves jövedelmének tizenketted részét. „A maximális összeg éves értékének élérést követően a biztosítottnak ingyenesen nyújtják azokat az szolgáltatásokat, amelyekért fizetnie kellene", áll a törvényben.

A kormány 2010 novemberében, a tervezet elfogadás kor azt javasolta, hogy a biztosítottak vizitdíjának éves összege ne haladja meg a 600 lejt, illetve az efölötti szolgáltatásokért ne kelljen fizetnie. A vizitdíj alól mentesülnek a 18 év alatti gyermekek, a 18 é 26 és közötti diákok, inasok, ha nem kapnak jövedelmet munkájuk után. Mentesülnek a vizitdíj alól az Egészségügyi Minisztérium országos egészségügyi programjába besorolt betegek, alapbetegségük ellátása esetében, ha nincs jövedelmük munkából, vagy más forrásból, nyugdíj esetében azok mentesülnek, akik jövedelme 740 lej alatti.

Az Egészségügyi Minisztérium a jogszabály elfogadásakor hangsúlyozta, hogy a vizitdíj alól 8.006.507 személy mentesül. A szaktárca becslése szerint a vizitdíjnak köszönhetően évente 378 millió lejjel gazdagodik az egészségügyi rendszer.

Vizitdíj - 8 millió személy mentesül a fizetés alól

Az új előírások szerint az „egészségügyi jeggyel" lehet majd igazolni a vizitdíj törlesztését. Ennek formáját és használatának módját közös rendeletben szabályozza majd az egészségügyi miniszter és az Országos Egészségügyi Biztosítópénztár elnöke. Az új rendelkezések szerint a vizitdíjat lehet fedezni a kiegészítő, önkéntes egészségügyi biztosításokból.

A vizitdíjból származó jövedelmek a szolgáltatót illetik meg és az orvosi ellátás minőségének javítására kell fordítani, illetve az egészségügyi jegyek beszerzése fedezhető belőle. Az orvosi szolgáltatások keretszerződéseit módosító jogszabályokat, illetve ezek alkalmazási normáit a törvény életbe lépést követő 60 napon belül kell elfogadni. Ebben szerepelnek majd a különböző kategóriák és a vizitdíjak értéke.

2010-ben, a tervezet elfogadásakor a kormány 5 lejes vizitdíjat állapított meg a családorvosi vizsgálatért és 15 lejt a hét órás munkaidőn kívüli otthoni vizsgálatért. A járóbeteg gondozásban dolgozó orvosoknak 10 lejt kell fizetni egy vizsgálatért, egy szakorvos munkaidején kívüli konzultációért 20 lejt számlázhat. A mentő hazahívásáért 20 lejt kell törleszteni.

A vizitdíj bevezetése a kormány egyik vállalása az IMF-el, EB-vel és Világbankkal kötött szerződésben. A kormány azt is vállalta, hogy a mentességek ne haladják meg a 40 százalékot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: