2011-12-28 11:21:45• hírek • MTI

A 2011. év világpolitikai eseménynaptára - március-május

A 2011. év legfontosabb eseményei a világpolitikában az MTVA-Sajtóadatbank összeállításában:

2011. március 11. - A Richter-skálán 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, majd szökőár árasztotta el a térséget. Az áldozatok száma meghaladta a húszezret, s súlyos károkat szenvedett a Fukusima atomerőmű, a nukleáris balesetet utólag a legmagasabb fokozatúnak minősítették.
2011. március 22. - Izraelben nemi erőszak miatt hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Móse Kacav volt államfőt.
2011. március 24. - Brüsszelben az európai uniós csúcstalálkozón a jövendő gazdasági válságok megelőzése, az eurozóna stabilitása érdekében véglegesen döntöttek az EU alapszerződésének korlátozott módosításáról, az úgynevezett versenyképességi paktum és a "gazdasági kormányzás" hat új jogszabály tervezetének elfogadásáról.
2011. március 25. - Megbukott a kisebbségi, konzervatív kanadai kormány. A május 2-i előrehozott választások után a konzervatívok egyedül alakíthattak kormányt.
2011. március 29. - Recep Tayyip Erdogan személyében először látogatott török kormányfő Irak kurd régiójába.
2011. március 29. - Lemondott a szíriai kormány, Bassár el-Aszad elnök reformokat jelentett be, augusztusban engedélyezték a többpártrendszert. A demokráciát követelő tüntetéseket brutálisan verték le, az áldozatok száma év végére elérte az ötezret. November 12-én az Arab Liga felfüggesztette Szíria tagságát, majd szankciókat rendelt el ellene.



2011. április 3. - Kazahsztánban az előrehozott elnökválasztást a voksok 95,5 százalékával a 21 éve hivatalban lévő Nurszultan Nazarbajev nyerte meg.
2011. április 11. - Dmitrij Medvegyev orosz és Bronislaw Komorowski lengyel elnök Katynban a Lech Kaczynski lengyel államfő életét kioltó légi baleset első évfordulóján közösen emlékezett meg a második világháború idején meggyilkolt lengyel foglyokról.
2011. április 11. - Elefántcsontparton letartóztatták Laurent Gbagbo volt elnököt, aki a 2010 novemberi elnökválasztás elvesztése után nem volt hajlandó lemondani, a fegyveres konfliktusba végül francia és ENSZ-erők is beavatkoztak. December 5-én Gbagbo lett az első volt államfő, aki emberiesség elleni bűnök vádjával a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé állt.
2011. április 11. - Tizenegy halálos áldozatot követelő merényletet követtek el a fehérorosz főváros, Minszk metrójában.
2011. április 15. - A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék Hágában 24 év börtönbüntetésre ítélte Ante Gotovina horvát tábornokot. Az ítélet hatalmas felháborodást keltett Horvátországban.
2011. április 16-19. - A Kubai Kommunista Párt 14 év után első kongresszusán a magánszektornak teret engedő reformokról döntöttek, a párt első titkára a betegeskedő Fidel Castro helyett öccse, Raúl Castro lett.
2011. április 27. - A két legfőbb palesztin szervezet, a Mahmúd Abbász elnököt támogató Fatah és a Gázai övezetet kormányzó Hamász megbékélési megállapodást kötött, de a nemzeti egységkormányról szóló tárgyalásokon nem született egyezség.
2011. április 29. - Vilmos herceg, Károly brit trónörökös fia, II. Erzsébet királynő unokája a londoni Westminster-apátságban feleségül vette a polgári származású Catherine Middletont.

Hercegi mennyegző

2011. május 1. - Megszűntek az osztrák és német munkaerő-piacon a 2004-ben csatlakozott európai uniós országok - köztük Magyarország - munkavállalóival szemben még meglévő korlátozások.
2011. május 1. - XVI. Benedek pápa több százezres tömeg előtt boldoggá avatta elődjét, a néhai II. János Pált.
2011. május 2. - Egy amerikai különleges alakulat a pakisztáni Abbotábádban végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével, a 2001. szeptember 11-i Egyesült Államok elleni terrortámadások fő felelősével.
2011. május 5. - Nagy-Britanniában népszavazáson elvetették a választási reformokat.
2011. május 12. - Münchenben öt év börtönre ítélték a 91 éves John Demjanjukot, ezzel vélhetőleg az utolsó olyan nagyszabású per zárult le, amelynek vádlottja náci háborús bűnös volt.
2011. május 14. - Az amerikai hatóságok szexuális erőszak vádjával őrizetbe vették Dominique Strauss-Kahnt, az IMF vezérigazgatóját. A bankár elleni vádat végül ejtették, de le kellett mondania tisztségéről. Az IMF új vezetőjének június 28-án a szintén francia Christine Lagarde-ot választották meg.
2011. május 17. - II. Erzsébet brit királynő személyében száz év után lépett ismét brit uralkodó az Ír Köztársaság földjére.
2011. május 19. - Az európai uniós országok kulturális miniszterei brüsszeli ülésükön megállapodtak az Európai Örökség cím létrehozásában.
2011. május 23-27. - Barack Obama amerikai elnök európai körútja során Írországba, Nagy-Britanniába, Franciaországba és Lengyelországba látogatott el, Obama első amerikai elnökként beszélt a brit parlament két kamarája előtt.
2011. május 24. - Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai Kongresszus két háza előtt mondott beszédében kijelentette: a zsidó állam kész a kompromisszumra a leendő palesztin állammal, de nem vonul vissza a védhetetlen 1967-es határok mögé.
2011. május 26. - Szerbiában elfogták, majd kiadták a hágai törvényszéknek Ratko Mladic tábornokot, a boszniai szerb hadsereg háborús bűnökkel vádolt egykori főparancsnokát. Július 20-án elfogták és kiadták Goran Hadzicot, az utolsó még körözött szerb háborús bűnöst is.
2011. május 27. - A franciaországi Deauville-ban került sor a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország, a G8 csúcstalálkozójára.
2011. május 27. - Varsóban Barack Obama amerikai elnök is jelen volt a közép-európai államfők találkozóján.
2011. május 27. - A német parlament mindkét háza megszavazta, hogy 2018-ig beszüntessék a szénbányászatot. Július elején azt is jóváhagyták, hogy 2022-ig bezárják az országban működő atomerőműveket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: