2011-12-30 08:14:29• hírek • MTI

A 2011. év világpolitikai eseménynaptára augusztus-október

Erőszakhullám söpört végig Londonon
Erőszakhullám söpört végig Londonon

A 2011. év legfontosabb eseményei a világpolitikában az MTVA-Sajtóadatbank összeállításában:

2011. augusztus 6. - Zavargások robbantak ki London Tottenham városrészében, az erőszakhullám és fosztogatás rövidesen átterjedt Anglia számos városára. A több évtizede példátlan, halálos áldozatot is követelő megmozdulások után a rendet csak több tízezer rendőr utcákra vezénylésével sikerült helyreállítani. Elemzések szerint a zavargásoknak nem volt politikai oka, a résztvevők többsége a "balhé kedvéért" vagy fosztogatni ment az utcára. A történtek a társadalmi szakadékok mélyülésére, egy egész generáció leszakadására, céltalan életére hívták fel a figyelmet.
2011. augusztus 18-21. - XVI. Benedek pápa a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából Madridba látogatott.
2011. augusztus 20. - A Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet felmondta az Izraellel szemben több mint két éve önként vállalt fegyverszünetet.
2011. augusztus 20-24. - Kim Dzsong Il észak-koreai vezető 2002 óta először látogatott Oroszországba.
2011. augusztus 26. - Lemondott Kan Naoto japán kormányfő, utóda 30-án Noda Josihiko pénzügyminiszter lett.

2011. szeptember 3. - Termelni kezdett a Busehrben épült első iráni atomerőmű. November 8-án a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentést tett közzé, amely szerint Irán titokban olyan kutatásokat végzett, amelyek egyetlen célja az atomfegyver kifejlesztése, ezután a nyugati országok szigorítottak a perzsa állam elleni szankciókon.
2011. szeptember 5. - Megkezdődött Geir Haarde volt izlandi miniszterelnök pere, a politikusnak a 2008-as pénzügyi válság rossz kezelése miatt kell bíróság elé állnia.
2011. szeptember 6. - A svájci jegybank 1,20 svájci frankban állapította meg az euró legalacsonyabb, "még eltűrt" árfolyamát, ezután a vészes erősödésnek indult frank jelentősen gyengült a főbb devizákkal szemben.
2011. szeptember 11. - Világszerte megemlékeztek az Egyesült Államok elleni terrortámadás tizedik évfordulójáról, a washingtoni eseményen beszédet mondott Barack Obama elnök is.
2011. szeptember 13. - Traian Basescu román elnök Washingtonban az amerikai rakétavédelmi rendszer Romániába telepítéséről írt alá megállapodást.
2011. szeptember 15. - A másodfokon eljáró bukaresti táblabíróság jóváhagyta az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési kérelmét.
2011. szeptember 16. - Aláírták az orosz, olasz, francia és német cégek által építendő, Oroszországból Európába vezető Déli Áramlat gázvezeték részvényesi szerződését.
2011. szeptember 17. - Lettországban az előre hozott parlamenti választásokat az orosz kisebbséget képviselő Harmónia Központ nyerte meg, de a többi párt koalíciója miatt nem került kormányra.
2011. szeptember 22. - Először ítélt el francia bíróság nőket az arcukat eltakaró muzulmán viselet miatt.
2011. szeptember 22-25. - Németországba látogatott XVI. Benedek pápa, akinek ez volt az első hivatalos állami látogatása szülőhazájában, s most először mutatott be pápa szentmisét az egykori NDK területén.
2011. szeptember 23. - Mahmúd Abbász palesztin elnök benyújtotta a palesztinok teljes jogú ENSZ-tagállamként való elismerésére vonatkozó kérelmét. A BT tagfelvételi bizottságának november 11-én nem sikerült megállapodásra jutnia a kérdésről.
2011. szeptember 24. - Moszkvában a kormányzó Egységes Oroszország Párt kongresszusán Dmitrij Medvegyev elnök Vlagyimir Putyin volt államfőt, jelenlegi miniszterelnököt javasolta elnökjelöltnek a jövő évi elnökválasztásra, Putyin pedig Medvegyevet a párt kormányfő-jelöltjének a decemberi választásokra.
2011. szeptember 25. - Franciaországban a szenátusi választásokon a baloldal több mint ötven év után először került többségbe a parlament felsőházában.
2011. szeptember 26. - A szerb képviselőház elfogadta a kárpótlási törvényt, amely a kollektív bűnösség elvét alapul véve diszkriminálta a vajdasági magyarokat. A törvény hibáját orvosló rehabilitációs jogszabályt december 5-én fogadták el.

Barroso elismerte: baj van.


2011. szeptember 28. - José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben elismerte, hogy az Európai Unió történetének legnagyobb válságát éli. Az EP aznap megszavazta a "gazdasági kormányzás" hatos jogszabálycsomagját: a tagállamokkal szemben a közös elvárások kikényszerítésére alkalmas eszközrendszert teremtő jogszabályokat november 8-án hagyták jóvá az uniós pénzügyminiszterek, a jogszabálycsomag december 13-án lépett hatályba.
2011. szeptember 29-30. - A soros EU-elnök Lengyelország fővárosában, Varsóban rendezték meg az Európai Unió keleti partnerségi programjának második csúcstalálkozóját, amelynek társházigazdája Magyarország volt. Az EU 2009 májusában indított programjába bevont hat volt szovjet tagköztársaság közül Ukrajna, Moldova, Grúzia, Örményország és Azerbajdzsán képviseltette magát, Fehéroroszország, nem volt jelen. A tanácskozáson a jövőbeni európai uniós tagságra nem tettek ígéretet.

2011. október 3. - Odaítélték a Nobel-díjakat, amelyeket december 10-én adtak át. Az orvostudományit az amerikai Bruce Beutler és a luxemburgi születésű Jules Hoffmann, valamint a kanadai Ralph Steinman megosztva kapta (Steinman a bejelentés előtt nem sokkal elhunyt, de díját nem vonták vissza). A fizikai Nobel-díjat megosztva az amerikai Saul Perlmutter, valamint az ausztrál Brian P. Schmidt és az amerikai Adam G. Riess, a kémiait az izraeli Daniel Shechtman (Sehtman), az irodalmit a svéd Tomas Tranströmer, a közgazdaságit az amerikai Thomas Sargent és Christopher A. Sims, a Nobel-békedíjat Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök, honfitársa, Leymah Gbowee és a jemeni Tavakkul Karman kapta.
2011. október 6. - Elhunyt Steve Jobs, az Apple óriásvállalat alapítója és elnöke, a számítástechnika történetének egyik legnagyobb hatású alakja.
2011. október 9. - Lengyelországban a parlamenti választásokat a kormányzó Polgári Platform nyerte meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: