2011-12-27 13:15:14• hírek • MTI

A 2011. év világpolitikai eseménynaptára - január-március

Kelemen Hunor 2011 február 26-án lett az RMDSZ elnöke
Kelemen Hunor 2011 február 26-án lett az RMDSZ elnöke

A 2011. év legfontosabb eseményei a világpolitikában az MTVA-Sajtóadatbank összeállításában:

2011. január 1. - Észtország az euróövezet 17. tagállama lett.
2011. január 9-15. - Dél-Szudánban népszavazáson a függetlenség mellett döntöttek, a Szudánból kiszakadt új államot július 9-én kiáltották ki.
2011. január 15. - Tunéziában a kormányellenes tüntetések nyomán megbukott Zin el-Abidin ben Ali elnök, ezzel megkezdődött "az arab tavasz". Az év folyamán hatalomváltásra került sor még Egyiptomban és Líbiában, Szíriában és Jemenben polgárháborús állapotok alakultak ki, számos arab országban demokratikus reformok bevezetésére kényszerült a vezetés. Tunéziában az október 23-i alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat a mérsékelt iszlamisták nyerték meg.
2011. január 18-22. - Az Egyesült Államokba látogatott Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő, a világ két legnagyobb gazdasági hatalmának csúcstalálkozóján számos megállapodás született.
2011. január 20. - A pénzügyi válság miatt elrendelt megszorítások nyomán megbukott az ír kormány.
2011. január 21. - Görögország minősítése valamennyi hitelminősítőnél a befektetési szint alá zuhant, az ország gyakorlatilag csődbe jutott. Az év során az eurózóna számos peremgazdaságának, majd nagy tagállamainak befektetői minősítése romlott le, az eurózóna egésze súlyos helyzetbe került.
2011. január 24. - Iszlám szélsőségesek öngyilkos merénylete 36 ember életét oltotta ki Moszkva Domogyedovo repülőterén.
2011. február 5. - Életbe lépett a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló orosz-amerikai START-III. szerződés.
2011. január 25. - Kormányellenes tüntetések kezdődtek Egyiptomban. A megmozdulások miatt február 12-én lemondásra kényszerült a 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök, a hatalmat katonai tanács vette át. Márciusban népszavazáson döntöttek az alkotmány reformjáról, augusztusban bíróság elé állították Mubarakot. A parlamenti választások november 28-29-i első fordulójában a mérsékelt iszlamista Muzulmán Testvériség győzött.
2011. január 31. - Mianmarban, az egykori Burmában a "fegyelmezett demokrácia" megteremtése során több mint két évtized után ismét összeült a parlament. Március végén feloszlott a katonai junta, de a vezetés összetétele nem változott. December 1-jén Hillary Clinton személyében 1955 óta az első amerikai külügyminiszter járt az ázsiai országban.

2011. február 2. - A szlovák parlament újra megszavazta az Ivan Gasparovic államfő által megvétózott államnyelvtörvényt. Az államfő vétói ellenére júniusban módosították a kisebbségi nyelvhasználati törvényt is, de a gyakorlatban ez csak tíz év múlva lép érvénybe. Nem változott ugyanakkor az állampolgársági törvény, amelynek értelmében a más állampolgárságot felvevők azonnal elvesztik szlovák állampolgárságukat. December közepéig hat felvidéki magyart - köztük egy csaknem százéves asszonyt - szólítottak fel szlovák okmányainak leadására, mert felvették a magyar állampolgárságot.
2011. február 4. - Energiaügyekről, innovációról és a versenyképességről tárgyaltak az uniós országok állam- és kormányfői brüsszeli találkozójukon a magyar soros elnökség alatt.
2011. február 15. - Líbiában tüntetések kezdődtek a négy évtizede hatalmon lévő Moammer el-Kadhafi távozását követelve, a hónap végén az ellenzék Bengáziban átmeneti kormányt alakított. Március 17-én az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata lehetővé tette, hogy a NATO harci gépei megállítsák a kormányerők előrenyomulását. A lázadók augusztus 21-én elfoglalták a főváros Tripolit, a nemzetközi közösség az Átmeneti Nemzeti Tanácsot ismerte el Líbia legitim képviselőjének. Október 20-án Szirt városában megölték a megbuktatott Kadhafit, november 22-én megalakult az átmeneti kormány.
2011. február 15. - Pozsonyban tartottak csúcstalálkozót a visegrádi országok kormányfői a csoport megalakulásának 20. évfordulóján.
2011. február 22. - A koszovói parlament az ellenzék bojkottja mellett Behgjet Pacollit választotta államfővé. Az alkotmánybíróság március 28-án érvénytelennek minősítette a döntést, az új államfő április 7-én Atifete Jahjaga lett.
2011. február 24. - Algériában hatályon kívül helyezték a 19 éve érvényben lévő rendkívüli állapotot.
2011. február 25. - Az európai adósságválság első áldozatának számító Írországban a parlamenti választásokon vereséget szenvedett a kormányzó Fianna Fáil párt.

2011. március 1. - Egy plágiumügy miatt lemondásra kényszerült Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter.
2011. február 26. - Kelemen Hunor lett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új elnöke.
2011. február 27. - A 83. Oscar-gálán A király beszéde című angol filmdráma kapta a legjobb filmért járó elismerést.
2011. március 5-14. - A kínai Országos Népi Gyűlés, a parlament éves ülésszakán Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfő változást ígért a gazdasági és politikai rendszerben, legnagyobb ellenfélnek a korrupciót nevezte.
2011. március 8-9. - Brüsszelben először kezdett közvetlen párbeszédet - az Európai Unió égisze alatt - Szerbia és egykori tartománya, a függetlenségét 2008 februárjában deklaráló Koszovó, de Koszovó nemzetközi státusának rendezése az év végéig sem sikerült.
2011. március 10. - A dalai láma bejelentette, hogy lemond az emigráns tibeti kormány vezetéséről és visszavonul a politikai élettől. A száműzetésben működő tibeti kormány új miniszterelnökévé április végén Lobsang Sangay jogászt választották meg.
2011. március 11. - A Richter-skálán 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, majd szökőár árasztotta el a térséget. Az áldozatok száma meghaladta a húszezret, s súlyos károkat szenvedett a Fukusima atomerőmű, a nukleáris balesetet utólag a legmagasabb fokozatúnak minősítették.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: