2011-12-09 07:50:28• hírek • MTI

A 200 ezresnél kisebb város is kialakíthat metropolisz-övezetet

Romániában egyszerűsítették a "metropoliszövezetek" létrehozásának feltételeit, így ezentúl a 200 ezer lakosnál kisebb városok is társulhatnak a környező falvakkal egy kiterjedtebb település létrehozása érdekében.

Romániában eddig csak a 200 ezer lakossal rendelkező, úgynevezett nullás csoportba tartozó nagyvárosoknak engedélyezték a környező falvakkal való társulást. Mostantól azonban az úgynevezett egyes kategóriába tartozó, kisebb városoknak is lehetővé teszik, hogy növeljék területeket és lakosságukat - írta az Új Magyar Szó című napilap.      
Romániában összesen tizenkét ilyen nagyváros alakulhat, köztük több Erdélyben. Így Brassó, Nagyvárad, Marosvásárhely, Nagyszeben, Nagybánya és Vajdahunyad környékén alakulhatnak "metropoliszövezetek".

Legutóbb Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere vetette fel azt a lehetőséget, hogy a 130 ezer lakosú erdélyi város nyolc környező településsel társuljon. A Marosvásárhely környéki községek polgármesterei azonban ódzkodnak ettől a "házasságtól". Attól tartanak ugyanis, hogy ez felszámolná a helyi kisközösségeket, a jelenleg vidéken élőknek bonyolultabbá válik az ügyintézés, és a társulásból csak a nagyváros lakossága húz hasznot.

Nagyvárad - a Körös-menti város is metropolisz-övezetet alakíthat ki

A metropoliszok előnyei közé sorolják a szakemberek, hogy egy nagyobb városban hatékonyabban meg lehet szervezni a tömegközlekedést és az egészségügyi szolgáltatásokat, valamint európai uniós pályázatok elnyerésére is nagyobb az esély. Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere szerint sokak számára jelenthet előrelépést a "metropoliszövezet" létrehozása, de csak akkor, ha a kistelepülések számára is megnyugtató jogi keretet tudnak biztosítani.

Kolozsvár korábban már tizenhat környező településsel társult. László Attila, a város alpolgármestere szerint ennek leglátványosabb eredménye közé tartozik a tömegközlekedés és az egészségügyi ellátás kiterjesztése a "metropoliszövezet" egész területére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: