2014-01-17 10:25:46• hírek • MTI

Az Amerikai botrány és a Gravitáció a tuti befutók

David O. Russell Amerikai botrány és Alfonso Cuarón Gravitáció című alkotása kapta idén a legtöbb, tíz-tíz jelölést az amerikai filmakadémia Oscar-díjaira. A legjobb film kategóriában az elmúlt két évhez hasonlóan megint kilenc produkció került a jelöltek közé.

A főbb kategóriák jelöléseit Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke Chris Hemsworth ausztrál színész társaságában ismertette helyi idő szerint csütörtök hajnalban Los Angelesben.

Az idegen nyelvű filmek kilenc alkotást tartalmazó szűkített listájáról nem jutott be az öt jelölt közé Szász János A nagy füzet című filmje. A rendező az MTI-nek elmondta: kicsit szomorú, ugyanakkor nagyon büszke a film eddig elért eredményeire. "Megyek tovább azon az úton, amelyen elindultam" - fűzte hozzá.

Az idegen nyelvű film Oscarjáért Felix van Groeningen belga rendező Alabama és Monroe című drámája, Paolo Sorrentino napokban Golden Globe-díjjal elismert A nagy szépség című filmje, valamint Thomas Vinterberg A vadászat, Rithy Panh kambodzsai rendező L'image manquante (A hiányzó kép) és Hani Abu Aszad palesztin rendező Omar című alkotása van versenyben.

Az Amerikai botrány és a Gravitáció című űrdráma tíz-tíz jelöléssel vezeti az Oscar-esélyes alkotások listáját. Az idei díjszezon favoritjai közé tartozó 12 év rabszolgaság kilenc jelölést kapott.

Mindhárom produkció verseng a legjobb film kategóriában, amelyben a Phillips kapitány című modern kalóztörténet, a Mielőtt meghaltam című AIDS-dráma, A nő című számítógépes románc, a fekete-fehérben forgatott Nebraska, a Philomena - Határtalan szeretet című dráma és A Wall Street farkasa is indulhat az Oscar-szoborért.

A Phillips kapitány, a Mielőtt meghaltam és a Nebraska című apa-fiú történet hat-hat jelölést kapott a filmakadémia tagjaitól. Martin Scorsese rendezése, A Wall Street farkasa öt kategóriában esélyes, akárcsak Spike Jonze számítógépes románca, A nő.

A rendezők közül David O. Russell (Amerikai botrány), Alfonso Cuarón (Gravitáció), Alexander Payne (Nebraska), Steve McQueen (12 év rabszolgaság) és Martin Scorsese (A Wall Street farkasa) került Oscar-közelbe.


Amerikai botrány

Ez egy bámulatos versengés, és kemény munkánkat mi sem bizonyítja jobban, mint a kilenc jelölés az akadémiától - hangoztatta Steve McQueen brit rendező, aki a 12 év rabszolgaság című film alapjául szolgáló történetet Solomon Northup hegedűművészről kiásta az ismeretlenségből.

17 - ezt a számot írta igen magvas Twitter-üzenetében Megan Ellison 27 éves producer, akinek Annapurna Pictures nevű cége a legjobb film kategóriában jelölt két amerikai filmet, az Amerikai botrányt és A nőt gyártotta, csak úgy, mint Vong Kar-vaj A nagymester című alkotását. A cég filmjei összesen 17 Oscar-jelölést zsebeltek be.

Nem okozott nagy meglepetést a legjobb női és a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díj jelöltjeinek névsora. A legjobb női főszereplők között a Gravitációért jelölt Sandra Bullock mellett Meryl Streep az Augusztus Oklahomában, Amy Adams az Amerikai botrány, Cate Blanchett a Blue Jasmine és Judi Dench a Philomena - Határtalan szeretet című filmben nyújtott alakításáért reménykedhet Oscar-díjban.

Amy Adams Twitter-üzenetében azt írta: "gratulálok az Amerikai botrány és A nő szereplő- és alkotógárdájának, ez az a két film, amelyre rendkívül büszke vagyok, hogy részese lehettem".

A legjobb férfi alakítás díját Christian Bale, az Amerikai botrány; Bruce Dern, a Nebraska; Leonardo DiCaprio, A Wall Street farkasa; Chiwetel Ejiofor, a 12 év rabszolgaság vagy Matthew McConaughey, a Mielőtt meghaltam főszereplője nyerheti el.

"Itthon vagyok Malibuban, teázom és a napfelkeltét figyelem... Milyen nagyszerű ébresztőóra és hír ahhoz, hogy felébredjek ezen a reggelen" - írta Matthew McConaughey.

A kategóriát illetően csalódottságának adott hangot Michael De Luca, a nagy sikerű Phillips kapitány című film producere. "Idén nagyon zsúfolt volt a mezőny. Nagyon jó mozik születtek. Együtt érzek Tommal, aki oly régóta mindenben oly csodálatos alakítást nyújt" - mondta Tom Hanksre, a címszereplőre utalva.

Megfigyelők szerint Tom Hanks egyike a "nagy veszteseknek" a jelölésért folyt harcban. A másik pedig a veterán Robert Redford. Sokan várták ugyanis, hogy a Minden odavan című filmben nyújtott alakításáért jelölést kap a legjobb férfi főszereplő kategóriában.


Phillips kapitány

A mellékszerepkőknél a szomáliai Barkhad Abdi (Phillips kapitány) és a 12 év rabszolgaságban feltűnt Lupita Nyong'o is a jelöltek közé került. A női mezőnyben Jennifer Lawrence, az Amerikai botrány egyik sztárja is szerepel, aki tavaly a legjobb női főszereplőnek járó aranyozott szoborral távozott az Oscar-gáláról.

A színészek táborából nyolcan lettek először Oscar-jelöltek, köztük Chiwetel Ejiofor, a 12 év rabszolgaság főszereplője. Meryl Streep pedig 18. jelölésével rekordernek számít az Oscar-esélyesek között.

A japán animációs mester, Mijazaki Hajao utolsó munkájával, a Kaze tacsinu (Feltámad a szél) című rajzfilmmel jutott be a legjobb animációs filmek mezőnyébe, ahol az Ernest et Celestine című francia-belga alkotás mellett a Gru 2., a Jégvarázs és a Croodék című amerikai produkciókkal versenyez.

Az amerikai filmakadémia Oscar-díjainak átadására március 2-án kerül sor Los Angelesben. A hollywoodi Dolby Színházból élőben közvetített ceremónia háziasszonya Ellen DeGeneres lesz. A múlt és jelen mozihősei előtt tisztelgő Oscar-műsor produceri feladatait a tavalyi siker után ismét Craig Zadan és Neil Meron látja el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: