2019-02-11 10:14:44• hírek • Bede Emőke

A 112 nem játék, csak valódi vészhelyzetekben tárcsázd!

A 112 egy egységes európai segélyhívószám, amely a nap bármely órájában, ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban, sőt szinte az egész kontinensen.

Február 11-et immár 10 éve a 112-es napként tartják számon az EU-ban. A nap célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a 112-es segélyhívószámra, illetve, hogy rámutasson az egymásra odafigyelés és az egymásnak nyújtott segítség fontosságára. A hivatalos 112-es napot 2009-ben alapította az Európai Unió. Ez a nap kiváló lehetőség a lakosság tájékoztatására arról, hogy a 112-es hívószám életet menthet.
 

Bátran hívhatjuk a 112-t, ha a mentők, tűzoltók vagy rendőrök beavatkozását igénylő helyzetet észlelünk, például ha súlyos közlekedési baleset szemtanúi vagyunk vagy látunk egy lángokban álló épületet. A megadott példákból pontosan kiderül, mire is találták ki a segélyhívót. Vészhelyzetekre, nem pedig arra, hogy forgalmi információkat kérjünk vagy épp időjárás-jelentést kapjunk. Mi több, az ilyen felesleges hívások le is terhelik a rendszert, veszélybe sodorva ezzel azoknak az életét, akik valóban a készenléti szervek segítségére szorulnak. Bár e ténynek magának értetődőnek kellene lennie, mégis sokan tárcsázzák a számot indokolatlanul.

 
La mulți ani, 112!

La mulți ani, 112! Vă facem cunoștință cu operatorii 112 și dispecerii din agențiile de intervenție din Centrul Municipal Integrat pentru Situații de Urgență. Ei sunt cei care răspund apelurilor la numărul unic de urgență 112. Ei sunt Oamenii 112! #Oamenii112

Posted by STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale on Sunday, February 10, 2019

 

 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Szatmár megyéből decemberben befutó 15 049 hívás 59,32 százaléka nem valódi vészhelyzetről értesítette a hatóságokat. Hogy mit jelent ez a százalékos arány pontosan? Azt, hogy ténylegesen indokolt hívásról mindössze 6 122 esetben beszélhetünk. Ha pedig összesítjük a 2018-as év tizenkét havi statisztikáit, akkor is hasonló helyzetkép tárul elénk. Az elmúlt évben Szatmár megyéből kb. 170 ezerszer tárcsázták a 112-t, e hívások zöme, pontosabban szólva 56 százaléka azonban nem minősült vészhelyzetnek.
 

Az indokolatlannak minősített esetek között természetesen ott vannak a kamu, azaz szórakozásból elkövetett hívások is. Nos, csak óvatosan az ilyen játékokkal, ugyanis a 34/2008-as számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a hamisan riasztókat és a kamu hívások kezdeményezőit is pénzbírsággal sújthatják, melynek összege 500 lejtől indul. Ha pedig valaki csak tévedésből hívja fel a számot, nem kell azonnal letenni, inkább közölni kell a diszpécserrel, hogy csak egy tévedés történt és további intézkedésekre nincs szükség. Használjuk felelősségteljesen a 112 adta lehetőséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: