2018-02-21 07:27:51• hírek • Agerpres

APIA: Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani az agrártámogatási kérelmeket

Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a 2018-as esztendőre vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei fiókjainál - írja az intézmény által az AGERPRES hírügynökséghez kedden eljuttatott közleményben.

Az idézett forrás szerint a területre és az állattenyésztésre vonatkozó nyilatkozatokat kizárólag elektronikus formában lehet kitölteni az IPA-Online applikáció segítségével.

'Románia, az Európai Unió tagjaként többféle mezőgazdasági támogatásban részesül, amelyeket a gazdák pályázhatnak meg. Ezek közé tartozik a területalapú támogatás, a differenciált visszaosztott támogatás, az éghajlatra és a környezetre kedvező hatást gyakorló műveletek támogatása, fiatal gazdák támogatása, az állattenyésztésre és növénytermesztésre vonatkozó teljesítményhez csatolt támogatás, a kisgazdákra vonatkozó egyszerűsített támogatás, az országos átmeneti támogatások, amelyek szintén adhatók a növénytermesztés és az állattenyésztés területén' - írja a dokumentumban.

Az idézett forrás szerint a területalapú támogatási kérelmet kizárólag online, az IPA-Online applikációval a http://lpis.apia.org.ro/ címen lehet kitölteni. 'A kérés lezárása az APIA tisztségviselőjének jelenlétében történik, a bemeneti adatok ellenőrzése után (...) és ugyanez az eljárás az állattenyésztés területén is' - szögezi le a közlemény.

Azok a gazdák, akik 50 hektárnál nagyobb területre kérnek támogatást az APIA megyei, azok, akik 50 hektárra, vagy annál kisebb területre kérnek támogatást az ügynökség helyi kirendeltségeihez nyújthatják be a kéréseket.

A területre vonatkozó összes dokumentumnak érvényben kell lennie a kérés benyújtásának pillanatában.

Azok a gazdák, akik életjáradékot kapnak a bérbe adott, vagy eladott területeik után, nem jogosultak területalapú támogatásra.

Olyan területek jogosultak a támogatásra, amelyek nagysága legalább egy hektár és legalább 0,3 hektáros parcellákra vannak osztva. A melegházi zöldségtermesztés esetén a terület minimális nagysága 0,3 ha, a parcelláé 0,03 ha.

'A kérelmezőnek a beadványhoz mellékelnie kell a helyi polgármesteri hivatal által kiállított gazdalajstrom-kivonatot, illetve minden olyan dokumentumot, amely azt bizonyítja, hogy jogosult a terület használatára. Minden dokumentumnak érvényesnek kell lennie a támogatási kérelem benyújtásának pillanatában. Azok a területek, amelyek nem használhatók az év teljes ideje alatt, nem jogosultak támogatásra' - derül ki az APIA közleményéből.

A támogatás juttatásának feltétele a kölcsönös megfeleltetési kötelezettségek betartása, amelyek közé tartozik a mezőgazdasági földterület jó mezőgazdasági és ökológiai állapotára vonatkozó alapvető előírások, valamint a jogszabályba foglalt gazdálkodási követelmények folyamatos betartása az összes parcellán, függetlenül ezek méretétől.

Az APIA felkéri a gazdákat, hogy a kiközölt programnak megfelelően jelenjenek meg a hivatalban, hogy a leghatékonyabban ki lehessen használni a kérések benyújtására szánt időt. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: