2011-12-01 13:05:08• hírek • szatmár.ro

December 1. az AIDS Világnapja

A HIV/AIDS Világnap célja összefogni az egész emberiséget, hogy mindenkiben tudatosuljon ennek a betegségnek a komoly volta, valamint, hogy szolidaritásra hívjon azok iránt, akiket a HIV világjárvány sújt.

A 2011-2015-ös évekre a Világnap témája a következő: „Törekedjünk a zéró felé: Zéró új HIV-fertőzés. Zéró hátrányos megkülönböztetés. Zéró AIDS-okozta halál".

Az AIDS-es betegek számára az orvosi ellátás még napjainkban is csak arra alkalmas, hogy enyhítse a szenvedéseiket, de nem képes meggyógyítani őket. Éppen ezért, a HIV fertőzés elleni harcban az egyetlen hatékony módszer a megelőzés. A vírus vér és más testnedvek útján terjed (orvosi és nem orvosi vágó/szúró szerszámok által, ha ezek nem voltak megfelelően sterilizálva miután egy fertőzött személytől a HIV vírussal szennyeződtek; illetve HIV-fertőzött személlyel való szexuális kontaktus révén, ha nem védekeztek gumi óvszerrel).

A fertőzés rendkívül alattomos: évek telnek el mindenféle tünetek és betegségre utaló jelek nélkül (ezek csak majd az AIDS fázisban jelentkeznek), de a fertőzött személy már a megfertőződése után rögtön terjesztheti a vírust - akár anélkül, hogy tudná: vírushordozó.

A múlt héten volt Freddy Mercury halálának 20. évfordulója, a szupersztár végül elveszítette a AIDS-szel vívott küzdelmet. Ez a betegség könyörtelen, nincs tekintettel a művészi értékekre és a rajongók bánatára sem, amiért igen korán elveszítettünk egy művészt, aki még bőven adhatott volna zenéjéből a világnak. Legyen a megemlékezés egyszersmind figyelmeztetés mindenki számára: sem a vagyon, sem a világhír és népszerűség nem képes legyőzni az AIDS-et. Az egyetlen esély a megelőzés. Vigyázzanak magukra és szeretteikre...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: