2010-11-30 13:34:24• hírek • Szatmar.ro

AIDS-világnap

December elseje az AIDS és a HIV világnapja, amely a fertőzéssel együtt élő emberek iránti szolidaritásunkat fejezi ki.

Ez a nap rávilágít arra, hogy mennyire fontos erőfeszítéseket tenni a terjedésének megállítására. Sokak számára annyira távolinak tűnhet ez a betegség, hogy nem számolna a kockázattal, éppen ezért bír jelentőséggel a világnap is, amikor a különböző szervezetek felhívják a figyelmet, hogy mihamarabb olyan egészséges életmódra kell váltani, amely megvéd a HIV vírusfertőzéstől.

A Szatmár megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetői ezúttal figyelmeztet mindenkit, hogy a megfertőzött személynél, a HIV vírus jelen van az olyan testnedvekben, mint például a vér, ondó, hüvelyváladék, anyatej, és ezek által terjed tovább, így egy kis elővigyázatlanság is végzetes lehet. Romániában leggyakrabban a gumióvszer nélküli szexuális aktus során fertőződnek meg az emberek, de sajnos van példa arra is, hogy nem steril fecskendők, vagy éles szerszámok használatával, mint például a tetoválótű kerül be a fertőzés a szervezetbe. A fertőzés nem terjed a fertőzött személyek megérintése során, vagy ha olyan tárgyhoz érünk, amivel HIV-pozitív személyek jártak; sem úszómedence, WC közös használatával, és rovarcsípés által sem.

Azért is nagy a kockázat, mert a HIV fertőzésnek sokáig semmilyen jele nincs, de a fertőzött személy már akkor is továbbadja a vírust másoknak. A betegség utolsó fázisában, 2-10 évvel a megfertőződés után jelentkezik az AIDS, ekkor már nem képes a szervezet harcolni a kórokozók ellen, hiszen addigra már tönkremegy az immunrendszer. Ez a betegség nem gyógyítható, csupán enyhíthető a kezelési lehetőségek segítségével, ezért rendkívül fontos a megelőzés, és hogy ne csak az AIDS világnap alkalmával legyünk körültekintőek.


Hazánkban főleg az óvszer nélküli szexuális aktus során fertőződik a lakosság
Hazánkban főleg az óvszer nélküli szexuális aktus során fertőződik a lakosság


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: