2014-05-15 12:33:00• hírek • Szatmár.ro

9 ok, amiért a cukrozott üdítőkről érdemes lemondani

Mindenkinek ismerős az élethelyzet, amikor majd kiszárad a szomjúságtól és valami ital után sóvárog, vagy amikor baráti traccsparti alkalmával a legkézenfekvőbb választás, ha valamilyen üdítőt fogyaszt.

Üdítő, frissítő, hűsítő: a lényeg, hogy szomjoltó legyen. Fogyasztásakor azonban már jóval kevesebben gondolnak arra, hogy milyen negatív hatást okoz a szervezetben. A sok színezőanyag és cukor veszélyeztetik az egészségünket. Nézzünk 9 nyomós okot, amiért a cukrozott üdítőitalok fogyasztásáról érdemes leszokni.

Kalóriabombának számít: 330 ml üdítő hozzávetőleg 150 kalóriát és 5 kanál cukrot rejt magában. Nem nehéz kiszámolni, amennyiben naponta megiszunk valamilyen üdítőt, ezáltal mennyi többletkalóriát juttatunk a szervezetbe. Magától értetődő, hogy mindez túlsúlyhoz vezet. Kísérletek igazolják, hogy azok, akik heti három alkalommal üdítőt isznak, hajlamosabbak az elhízásra.

Törékenyebb csontok: a csontritkuláshoz és a szervezet kalciumháztartásának gyorsabb üresedéséhez is vezet. A benne fellelhető magas foszfortartalom negatívuma, hogy a csontok törékenyebbé válnak, vagyis a kalcium is gyorsabban kiürül a szervezetből.

Cukorbetegség és cukorfüggőség: az üdítőkben található magas cukortartalom óhatatlanul cukorbetegség kialakulásához vezet, ráadásul a legtöbben kevés vizet juttatnak a szervezetükbe. Más függőségekhez hasonlóan a szervezet is könnyen hozzászokik ahhoz, hogy rendszeresen többletcukrot kap.

Májproblémák: az üdítőkben található cukrot a szervezet jóval nehezebben dolgozza fel, a máj ugyanis ezt a fajta cukrot egyenesen zsírrá alakítja, így a máj működése is jelentősen károsodik.

Megnő a rák kialakulásának kockázata: annak ellenére, hogy a kutatók, az üdítők daganatképző hatását igazoló egyértelmű bizonyítékkal még nem rukkoltak elő, számos kísérlet igazolta a szénsavas üdítők, valamint a nyelőcsőrák kialakulása közötti összefüggést.

Fogszuvasodás: az üdítőitalok magas foszforsav- és cukortartalma 60 százalékkal növeli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Dehidratáció: a kávéhoz hasonlóan, az üdítőital fogyasztását követően is szükségünk van a szervezet vízutánpótlására. Amennyiben ezt nem tesszük meg, a bőr kiszáradásához és idő előtti ráncosodásához vezet.

Narancsbőrképződés: a mozgáshiányon és táplálkozási hiányosságokon kívül, a cukrozott üdítők is hajlamosabbá tesznek a narancsbőr kialakulására.

Fejfájás és a periférikus idegrendszer károsodása: kísérletek igazolják, hogy az üdítők aszpartam tartalma (mérgező édesítőszer) jelentős károsodást okozhat az idegrendszerben.

Mindezek tudatában a legközelebbi „üdítőitalozás" előtt gondoljuk meg, hogy szervezetünkben milyen károsodást okozhatunk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: