2011-03-27 14:34:28• hírek • MTI/dpa

950 éves a Hohenzollern család

Ünnepi rendezvények sorával ünnepli fennállása 950. évfordulóját a Hohenzollern-ház nemesi család és uralkodói dinasztia Németországban.

"Szeretnénk emlékezni családunk több évszázados történelmére és bemutatni, hogy az idők során megszerzett felelősségünket ma is megőriztük" - mondta el Károly Frigyes, Hohenzollern-Sigmaringen hercege, a sváb Hohenzollern-ág feje.

A rendezvénysorozat egyik csúcspontja a májusban nyíló, A Hohenzollernek 950 éve - Ruhák, hatalom, történelem című átfogó kiállítás. A tárlat a Sigmaringen-kastélyban tekinthető majd meg. Júliusban történelmi díszlakomát rendeznek, amelyre Károly-Antal herceg születésének kétszázadik évfordulója alkalmából azokat az ételeket készítik el, amelyeket a herceg aranylakodalmán, 1884-ben is felszolgáltak.

A második, azaz a porosz Hohenzollern-ág soraiból porosz királyok és német császár is kikerült a történelem során. Jelenlegi feje, György Frigyes porosz herceg nyáron nősül meg Potsdamban.  A szerteágazó porosz ághoz képest a sváb ág a történelem során megőrizte székhelyét, tagjai jelenleg is Sigmaringenben élnek. A két, 1214-ben kettévált uralkodói ág közös gyökerei egészen 1061-ig nyúlnak vissza.


A Hohenzollern-kastély
A Hohenzollern-kastély


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: