2009-11-03 16:48:04• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Lemondott az államtitkár

Lemondott posztjáról kedden Adrian Streinu Cercel román egészségügyi államtitkár, aki a H1N1 vírus által okozott influenza elleni intézkedések fő összehangolója volt az utóbbi hetekben, eközben a megbetegedések száma egyre nő az országban, s a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó legfőbb romániai szerv, a CSAT is összeült a helyzet áttekintésére.

Cercel október 6-án foglalta el hivatalát, akkor a Matei Bals járványkórház menedzsere volt. Az új vírus terjedésével kapcsolatos fejleményekről, az egészségügyi hatóságok intézkedéseiről ő számolt be percről percre a médiának. Egyelőre nem tudni pontosan, mi az oka távozásának. A hétfői sajtó mindenesetre bizonyos nézetkülönbségekről vélt tudni az államtitkár és Traian Basescu államfő között a járvány kezelésének kérdésében.

A H1N1 vírus rendkívül agresszív változata ezekben a napokban Romániában is egyre több személyt támadott meg. A Nagy-Britanniából származó minták alapján a bukaresti Cantacuzino immunológiai központ már nagyban gyártja az oltóanyagot, amelynek tesztjei azonban nem fejeződtek még be. Előzőleg bejelentették, hogy az év végéig elkészül ötmillió oltás, majd az év elejétől havonta egymilliót fog gyártani belőle az intézet.

Csakhogy az oltási kampány - mint Cercel bejelentette - csak november 26. körül kezdhető meg. Mivel azonban az ország több városában kialakultak a fertőző gócok, az egészségügyi minisztérium úgy döntött: egymillió kész oltóanyagot fog vásárolni nemzetközi gyártóktól külföldön. E szándékáról azonban le kellett tennie, mert az ajánlatok értelmében csak az év első hónapjaiban tudták volna rendelkezésre bocsátani a vásárolt anyagot.

A november 22-i választásokon második mandátumáért indulni készülő Traian Basescu államfő hétfőn egy sajtóértekezleten alapos fejmosásban részesítette az államtitkárt. Úgy fogalmazott: Cercel nyilatkozataival "rázúdította az apokalipszist" Romániára, erőltetve az oltóanyag importját, holott - vallja Basescu - erre nincs szükség, országon belül ugyanis lesz elegendő oltás.

A lemondásról szóló bejelentés után a tv-stúdiókban az elemzők egy része úgy vélekedett: az államtitkár azért köszönt le, hogy félreálljon Basescu elnökválasztási kampányának útjából. Az elemzők szerint ugyanis a jelenlegi államfő számára az influenza témája is kampánykérdés. Basescu azonban egy ilyen súlyos járványt állambiztonságot veszélyeztető tényezőnek tekint, valószínűleg ezért hívta össze kedd délutánra a legfelső nemzetvédelmi tanács (CSAT) ülését, amelyen ő elnököl.

Az új vírus kétségtelenül gyorsan terjed az országban, ezért kidolgozták az oltási "forgatókönyvet". Ennek értelmében az első körben 1,3 millió oltást adnak be az egészségügy területén dolgozóknak, valamint a két nagy fertőzési góc színhelyén - Bukarestben és Jászvásáron (Iasi) - tartózkodó általános és középiskolásoknak. Ugyancsak elsők között kell beoltani az ukrán határon szolgálatot teljesítő határőröket, valamint az abban a körzetben élő lakosságot. Több mint ötvenezer oltóanyagot készülnek szétosztani a craiovai, kolozsvári, temesvári, marosvásárhelyi, konstancai és brassói egyetemi központok között. Az egészségügyi minisztérium költségvetéséből 6,2 millió euró értékben utaltak ki pénzeket a legfertőzöttebb körzetek egészségügyi intézményei számára védőfelszerelések, például maszkok, fertőtlenítőszerek vásárlására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: