2012-06-10 14:39:45• hírek • szatmar.ro

8,9 százalékkal magasabb a részvételi arány, mint 2008-ban

16.00 - A részvételi adatok arról tanúskodnak, hogy nagyon szoros mind a megyében, mind pedig a megyeszékhelyen a választási eredmény. 29,38-as részvételi arány Szatmárnémetiben, 8,9 százalékkal magasabb a 2008-as értékektől.

Az egyik román párt két szimpatizánsa a 11-es szavazókörzetben hangoskodással és fenyegetőzéssel zavarta meg a választás menetét. A szavazás nyugodt menetét bekiabálásokkal, uszítással zavarták meg, mind a szavazóházi biztosokhoz, mind pedig a szavazókhoz intézett szavaikkal. A két személyt szóbeli figyelmeztetésben részesítették a szavazóház vezetői, akik elhagyták a környéket mielőtt még a hatóságok segítségét kellett volna kérni. Vetés községben 40 százalékos a részvétel. A legmagasabb részvételi arány, amely az átlagon felüli értéket hozza ki község szintjén Decebal településen van. Decebal településen mintegy 50 százalékos a részvétel.

Lázáriban 33,88 százalékos a részvétel, ami nagyon alacsonynak számít az elmúlt évi átlagokhoz képest. Ha a szavazói kedv nem javul, csak nagyon kevés lázári lakos fog dönteni arról, hogy kikből álljon a község vezetése. Szatmárhegyen átlagban 44 százalékos a részvétel. Ebből a községközponti szavazóházban, a legalacsonyabb a részvétel, 30 százalék alatti.

Tasnádszántón ugyanaz történt, mint a kora délutáni órákban Szatmárhegyen. Nagyon lassan ment a szavazás, mivel egyszerre csak egy szavazót engedtek be a szavazóházba. Több harmican álltak sorban a szavazóházak előtt. Az ügyet jelentették a Megyei Választási Bizottságnak, akik felszólították a szavazóház vezetését a helyzet megoldására. Tasnádszántón kezd visszaállni a rend, most újra négyessével engedik be a tasnádszántóiakat a szavazóházakba, mivel négy szavazófülke van.


Korábbi adatok, hírek:

14.00- ig országos szinten a szavazásra jogosultak 27,69 százaléka járult a szavazóurnákhoz. Szatmár megyében 25,63 százalékos részvétel, míg a fővárosban 21,99 százalékos.

A legnagyobb arányban Ilfov megyében szavaztak, 35,64 százalék, míg Dambovita és Giurgiu megyékben 34-34 százalék. Szatmár megyében 25,63 százalék. Temes megyében 23,08 százalék, Máramaros megyében 23,15 százalék szavazott 14 óráig, ezzel sereghajtó megyéknek számítanak.

Tasnádon 14.45 órakor a város négy szavazókörzetében, illetve a Tasnádhoz tartozó falvakban 2682 szavazásra jogosult élt a voksolás lehetőségével, azaz valamivel többen, mint a jogosultak egyharmada. Kálmándon 15 órakor a választásra jogosultak körülbelül fele élt a voksolás lehetőségével, azaz 550 kálmándi. Nagykárolyban 14 óráig alig több mint a választásra jogosultak 21 százaléka élt a voksolás lehetőségével. Szatmárnémetiben 26,60 százalék ment el szavazni.

A vidéki településeken átlagos 28,72 százalékos a részvétel, míg a városok szintjén 19,31 százalék az áltag.

Országszerte nagyobb a választási kedv, mint a négy évvel ezelőtti választáson. Akkor  23,26 %, vagyis mintegy 4 százalékkal kevesebben szavaztak 14 óráig. Szatmár megyében négy évvel ezelőtt 20,40%-os volt az arány.

Korábbi választási hírek:

Súlyos választási szabálysértések Szatmáron
A választás első órái sem teltek incidensek nélkül
Ilyés: Egy korrekt adminisztrációért szavaztam
Felgyújtotta magát egy férfi egy szavazóházban
Hatalmas sor a szatmárhegyi szavazóház előtt

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: