2010-06-10 14:48:06• hírek • MTI/Reuters/EFE

848 meccs után rekord prémium

Sporttörténelmi jelentőségű lesz a pénteken kezdődő XIX. labdarúgó-világbajnokság, Afrika ugyanis még soha nem adott otthont hasonló nagyságrendű, a Föld minden pontján hatalmas érdeklődéssel várt eseménynek, amely ráirányíthatja a figyelmet mind a házigazda Dél-afrikai Köztársaságra, mind az egész kontinensre.

A földrész a rendezést elsősorban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének, Joseph Blatternek köszönheti, aki - miután Dél-Afrika egyetlen szavazattal elbukta Németországgal szemben a 2006-os seregszemléért vívott harcot - bevezette a rotációs rendszert a kontinensek között, így a 2010-es eseményre kizárólag afrikai ország jelentkezhetett. A 2004. május 15-i szavazáson végül a Dél-afrikai Köztársaságot 14-en támogatták, Marokkót 10-en, míg Egyiptom nem kapott voksot.

"Számomra ez egy megvalósult álom. Csodálatos pillanat lesz a vb-k 80 éves történetében. Az emberek nem gondolták volna, hogy afrikai ország valaha képes lesz ekkora eseményt megrendezni, de mi megmutatjuk, hogy legalább olyan kiváló tornát rendezünk, mint elődeink, sőt akár még jobbat is" - mondta Danny Jordaan, a szervezőbizottság elnöke.

A FIFA 208 tagországából 204 vett részt a 2007 augusztusától 2009 novemberéig tartó, összesen 848 meccset jelentő és 2337 gólt hozó selejtezőkön, amelyek után 31 válogatott csatlakozott az automatikusan résztvevő házigazdához, hogy az egy hónapos futballünnep 64 mérkőzése során eldöntse: melyik nemzeti együttes a világ legjobbja.  A magyarok és a románok ezúttal sem jutottak ki az eseményre - 1986 illetve 1998  után.

A vb találkozóit kilenc város tíz stadionjában bonyolítják le, egyedül Johannesburg képviselteti magát két vb-arénával. A tíz stadionból öt új, a másik ötöt pedig felújították és kibővítették. A vb legnagyobb létesítménye a 88.460 néző befogadására alkalmas Futballváros, amely a péntek 16 órakor kezdődő Dél-Afrikai Köztársaság - Mexikó nyitómérkőzés mellett a döntő helyszíne is lesz.


Soccercity, azaz a Futballváros
Soccercity, azaz a Futballváros


A FIFA busásan díjazza a résztvevő válogatottakat: összesen 420 millió dollárt oszt szét a nemzeti szövetségeknek. Ez hatalmas növekedés, ugyanis négy éve Németországban 300, míg nyolc éve a japán - dél-koreai közös vb-n 199 millió volt az összdíjazás. Ezúttal a győztes 30, a döntő vesztese 24, az elődöntősök 20, a negyeddöntősök 18, a nyolcaddöntősök 9 millió dollárt kapnak. Emellett minden résztvevő egymilliós felkészülési juttatásban részesült, s a csoportkörben búcsúzók is 8 millióval gazdagodnak. A FIFA a klubokat ugyancsak jutalmazza: összesen 40 millió dollárt oszt szét azon egyesületek között, amelyekben a vb 736 labdarúgója szerepel.

A William Hill szerint az Európa-bajnok spanyolok számítanak favoritnak, végső sikerük ötszörös pénzt jelent. Őket az ötszörös győztes brazilok követik (5,5), majd az argentin (7,5), az angol (9), a holland (11) együttes jön a sorban. A címvédő olaszok ötödik diadala 17-szeres pénzt ér, míg a legelőrébb rangsorolt afrikai gárda, Elefántcsontpart vb-címére 51-szeres szorzót kínál a világhírű bukmékeriroda. A legtöbbet az észak-koreaiak és az új-zélandiak győzelme hozhat a konyhára, mindkét esetben a feltett tét 2001-szeresét nyerheti a fogadó. Ami az európai gárdák ellen szól: más kontinensen még soha nem tudtak diadalmaskodni.

A futball-vb, amely a nyári olimpia után a világ második legnagyobb sporteseménye - várhatóan közel 30 milliárd ember követi majd nyomon a televízióban a mérkőzéseket -, a július 11-i döntővel zárul. Négy év múlva pedig Brazíliában tartják a futball újabb csúcsünnepét, a XX. labdarúgó-világbajnokságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: