2014-09-30 16:36:41• hírek • Szatmár.ro

7, 9 és 13 tagú iskolai vezetőségi tanácsok

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen sajtótájékoztatót tartottak az iskolai vezetőségi tanácsok kapcsán.

Az új tanévvel néhány változás állt be az iskolai vezetőségi tanácsok összetétele kapcsán, ezért Claudiu Mondici főtanfelügyelő kedden sajtótájékoztató keretében beszélt az újdonságokról.

Mint kiderült, az idei tanévben 7, 9 és 13 tagú tanácsok állnak majd az oktatási intézmények élén. Ott, ahol legtöbb 12 osztály vagy óvodai csoport működik, hét személy lesz tagja a testületnek: három pedagógus (köztük az intézmény igazgatója), két szülő, a polgármester vagy a megbízottja, valamint a helyi tanács egy tanácsosa. A legtöbb harminc osztállyal vagy óvodai csoporttal rendelkező oktatási intézmények tanácsában 9 személy foglal majd helyet: négy pedagógus (köztük az intézmény igazgatója), két szülő, két helyi tanácsos és a polgármester, vagy az őt képviselő személy. A 30 osztálynál, illetve óvodai csoportnál többel rendelkező iskolákban már 13 személy alkotja a tanácsot. Ennek tagja hat pedagógus (köztük az intézmény igazgatója), három szülő, három helyi tanácsos és a polgármester vagy az ő képviselője.

A sajtótájékoztatót követően Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettessel is egyeztettünk, aki felhívta a figyelmet: az új tanácsokból kimaradt az eddig állandó szereplő, az aligazgató. Változott az ülések összehívásának ideje is: a rendes havi tanácsi üléseket 72 órával a tervezett időpont előtt kell összehívni, míg a rendkívüli gyüléseket 24 órával a meghirdetett időpont előtt.

Az iskolai vezetőségi tanács ülésén részt vehet a tanárok szakszervezetének a képviselője, illetve a diákok képviselője - de ők nem rendelkeznek szavazati joggal. Mint ahogy nem rendelkezik szavazati joggal a kisebbség képviselője sem - amennyiben például magyar osztály vagy óvodai csoport is van az intézményben - de részt vehet az ülésen, amennyiben a magyar osztályokat is érintő döntésről van szó.

Az iskolai vezetőségi tanács gyakorlatilag az oktatási intézmény életének legfontosabb kérdéseiben dönt, de a tanács 2/3-ának kezdeményezésére akár az intézmény igazgatóját is leválthatják.

Szász Piroska

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: