2012-12-09 13:09:09• hírek • Kocsis Zoltán

75 évvel ezelőtt avatták fel a Szatmár megyei repülőteret

Idén immár a 75. életévét töltötte be a Szatmár Megyei Nemzetközi Repülőtér - már amennyiben a felavatását vesszük figyelembe kiindulási pontként. A létrehozásáról szóló királyi rendelet ugyanis egy esztendővel korábban született, a tényleges megnyitása pedig a felavatását követő évben történt.

II. Károly román király 1936 október 15-én rendelte el, hogy Szatmárnémeti városa mellé egy 600x600 méteres alapterületen létre kell hozni a kor normái szerint modernek számító repülőteret.

Azonnal munkához is láttak és 75 évvel ezelőtt, 1837 szeptember 8-án hivatalosan fel is avatták a létesítményt. Ezen alkalomból a légi- és haditengerészeti minisztérium légi parádét is tartott. Az ebből befolyt összegből támogatták a hangár megépítését, amely egy évvel később készült el, akárcsak a váróterem épülete. Ebben az esztendőben, azaz 1938-ban szállt le az első repülőgép is, egy német gyártmányú Junker W-34, amely Kolozsvár - Szatmárnémeti - Nagyvárad - Kolozsvár útvonalat tette meg.

Junkers W-34 típusú repülőgép egy 1968-ban készült fényképen

A következő két évben, 1940-ig a román állami légitársaság, a Liniile Romane Aeriene Exploatate de Stat (LARES) napi személy- és áruforgalmat bonyolított a szatmári repülőtéren. A második világháború alatt a légikikötőt bezárták és csak 1946-ban nyitotta meg ismét kapuit. Alig három évig azonban, mert 1949-ben ismét bezárták és csak az új román légitársaság, a TAROM 1958-os megalapításával éledt újra a repülőtér.

A létesítmény történelmének újabb fejezete 1973-1975-ben kezdődik, ekkor épült meg ugyanis az új, 2500x60 méteres beton kifutópálya. Ekkor napi járatok működtek Szatmárnémeti és Bukarest valamint Szatmárnémeti és Konstanca között, a személyforgalom mellett pedig teher és katonai forgalmat is lebonyolított a repülőtér.

A rendszerváltás után 1996-ban nemzetközivé vált és felvette a Szatmár Megyei Nemzetközi Repülőtér elnevezést. Egy évvel később tagja lett a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának, amelynek székhelye a svájci Genfben található.

Újabb egy évvel később következett be az addigi talán leglátványosabb előrelépés: elindultak a Bukarest - Szatmárnémeti - New York, majd a Bukarest - Szatmárnémeti - Amszterdam - Chicago, végül a Bukarest - Szatmárnémeti - Amszterdam - Montreal - Chicago járatok. Mindezek azonban nem voltak hosszú életűek, akárcsak a 2000 működött Nagyszeben - Szatmárnémeti - Brescia (Olaszország) járat sem.

Noha próbálkozások voltak, ám az elmúlt években sem sikerült új életet lehelni a repülőtérbe: a Szatmárnémeti - Antalya (Törökország) járat másfél nyári szezont élt meg, a Szatmárnémeti - Velence és a Szatmárnémeti - Torino járatok pedig alig néhány hónapot.

Így a Szatmár Megyei Nemzetközi Repülőtéren jelenleg a Szatmárnémeti - Bukarest járat működik napi rendszerességgel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: