2012-07-09 14:29:30• hírek • Kocsis Zoltán

A magyarok közül a kölcseysek szerepeltek a legjobban az érettségin

Katasztrofális eredményeket hozott a pénteken véget ért érettségi úgy Románia, mint Szatmár megye szerte. Országosan 43,01% volt az átmenők aránya, ami még a tavalyi eredménynél is gyengébb. Pedig az egy évvel ezelőtti 44,47% is történelmi mélypontnak számított. Nem jobb a helyzet Szatmár megyében sem. Sőt! Az idén elért 39,83%-os sikerességi arány közel négy százalékkal gyengébb, mint a tavaly regisztrált 43,93%. Arról nem is beszélve, hogy idén jóval nagyobb a lemaradásunk, mint volt a tavaly.

Romániában a több, mint kétszázezer érettségiző közül összesen 67-en értek el tízes jegyet - közülük egy diák Szatmár megyei: Feier Veronica Diana a Ioan Slavici Gimnázium tanítványa (volt). Mögötte a második legjobb eredményt - 9,96- Tamas Luciana (Johann Ettinger Német Elméleti Líceum), a harmadikat pedig -9,95- Petrut Diana (Doamna Stanca Gimnázium) érte el. A negyedik legnagyobb jegyet -9,93- megosztva Lohan Petra és Sorinca Paul (egyaránt Mihai Eminescu Főgimnázium) kapták, rögtön utánuk pedig Tóth V. Imola, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja következik, aki 9,91-es átlagot ért el.

Nem csak az elért legmagasabb jegy, hanem a sikerességi arány tekintetében is a kölcseysek szerepeltek a legjobban a magyar tannyelvű iskolák közül. A tavaly új otthonba költözött gimnázium 149 diákjából 122 tudott leérettségizni, ez 81,87%-os sikerességi arányt jelent. A második helyen a Hám János Romai Katolikus Iskolaközpont végzett: 50 diákból 38-an vizsgáztak sikeresen, ez pontosan 76%. A legügyesebb Hadházi Zsuzsanna volt, aki végül 9,46-os átlagnak örülhetett.

Ugyan nem magyar, de kisebbségi nyelvű oktatás folyik a Johann Ettinger Német Elméleti Líceumban, ezért úgy döntöttünk, ezt az intézményt is figyelembe vesszük a ranglistánkon. Nos, a „német licisek" közül 44 diákból 27 érettségizett le - ez 61,36%-ot jelent.

A negyedik helyen a Református Gimnázium zárt, ahol 86 tanulóból csak 45-en érettségiztek le, ami szerény 52,32%-ot jelent. A legjobb eredményt Ferenczi Norbert érte el a maga 8,76-os jegyével. A ranglista végén a Kalazanczi Szent József Romai Katolikus Teológiai Iskolaközpont kullog. A nagykárolyi iskola 47 diákja közül 32 nem tudott leérettségizni, ez pedig alig 31,91%-os sikerességi arányt jelent. A legügyesebb Baumli Annamária volt, akinek azért a 9,21-es jegyével nincs szégyenkeznivalója. Jóval jobban teljesített a város másik neves (kétnyelvű) középiskolája, a Nagykárolyi Elméleti Líceum: a diákok 78,10%-a ment át a vizsgán.

A legjobban teljesítő Szatmár megyei gimnázium a Mihai Eminescu volt, ahol az érettségizők 95,78%-a sikerrel vette az akadályokat. A második helyen a Ioan Slavici áll 88,04%-al, a harmadikon pedig a Kölcsey következik. Az utolsó helyeken viszont Nagykárolyi Simion Barnitiu Szakiskola és az Erdődi Szakiskola osztozkodik. Előbbi elmondhatja magáról, hogy 157 diákja közül 61-en meg se jelentek, egy diákot kizártak, 94 megbukott és egyetlen egy tanuló érettségizett le. Szintén csak egy diák érettségizett le Erdődön - igaz, itt csak tizenkilencen próbálkoztak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: